Gde i koju biljku posaditi za dobru energiju: Ne stavljajte kaktus i palmu u severni deo doma

Kako biste znali koje mesto pripada kojoj biljci, sa kojom biljkom se slaže i kako će delovati na nas, važno je prepoznati kojoj vrsti energije ona pripada

  • 0
Biljke, biljka, cveće, sobne biljke, cvet, stan, dom, dnevna soba, kuća

Foto: Pixabay

Uverenje nekih ljudi je da biljni svet funkcioniše po određenom pravilu - pravilu čiste razmene energije. Pored uticaja Zemljinog magnetnog polja, sile gravitacije, magnetnog zračenja Sunca i Meseca, prema feng šuiju, i raspored biljaka u prostoru u kome boravimo ima veliki uticaj na nas.

Kako biste znali koje mesto pripada kojoj biljci, sa kojom biljkom se slaže i kako će delovati na nas, važno je da prepoznate kojoj vrsti energije ona pripada.

Energetskim aspektom proučavanja biljaka bavi se i feng šui. Ovi, naizgled jako složeni odnosi, mogu se objasniti principom pet elemenata.

Ako pogledamo različito drveće, cveće, povrće - svi oni čine biljni svet, ali je razlika među njima i te kako vidljiva. Jedno je sigurno: priroda je to uredila sa ciljem da svaka vrsta ima tačno mesto u energetskoj mreži.

Postoji pet osnovnih vrsta energija, pa prema ovoj klasifikaciji ceo biljni svet možemo razvrstati po ovim kategorijama.

Element drveta

 

Element drveta oslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost… Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke  bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus

Biljke, biljka, cveće, lala, lale

Foto: Pixabay

Vesnici proleća: lala, narcis, visibabe pokazuju rastuću energiju proleća kojoj se pridružuje i prolećno povrće - luk, peršun, celer, ali i prve prolećne visoke trave - kukuruz, trska, žitarice.

Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) i uočljiva stabljika koja raste ravno u visinu (jedna biljka - jedna stabljika).

Biljke koje pripadaju elementu drveta su visoke, tanke i savitljive, brzo rastu i brzo cvetaju, a ako su višegodišnje onda najbolje rastu u proleće.

Biljke elementa drveta najbolje rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i severu (voda hrani drvo), a neće uspeti na zapadu i severozapadu (metal uništava drvo).

Element vatre

 

Energija vatre je lako prepoznatljiva, jer nas asocira na plamene jezike vatre i zračenje. Vatra brzo nastaje, ali i nestaje. To je energija opasnosti, sa njom uvek treba biti oprezan i na odstojanju.

Kaktus

Foto: Pexels/ Scott Webb

Energiji vatre pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak - sve što nam govori da ga ne dodirujemo; ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno.

U ovaj element svrstavamo cveće koje ima izrazito vatrenocrvenu i narandžastu boju cveta ili lista, drveće kod kog dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trouglasti, oštri, igličasti) i biljke čiji su listovi oštri i dugi. Ove biljke najbolje rastu i u punom su cvatu leti.

Primeri "vatrenih" biljaka su otrovne biljke (oleandar), otrovne pečurke (crvenih kapica), juka (drvo života), ananas, aloe vera, "svekrvin jezik".

Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspevaju na jugu (sinergija), istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na severu (voda gasi vatru).

Element zemlje

 

Ovo je stabilna i trajna energija, koja se kružno širi nisko pri zemlji. To znači da ovde spada nisko bilje koje se dobro ukoreni u zemlju i teško ga je iščupati.

Nana, menta, čaj

Foto: Pixabay

Pravi primer su puzavice koje rastu ravnomerno u širinu i formiraju kružne oblike, hedera, livadske niske trave, grmolike biljke, jagode, krastavci.

Ovde spadaju i mediteranski kamenjari sa mediteranskim biljem: nana, majčina dušica, kućna sreća…

U element zemlje spadaju i višegodišnje voćke nižeg rasta čije krošnje više rastu u širinu, cveće čiji cvetovi su dominantno žute boje i kućne biljke nižeg rasta s ovalnim debelim čvrstim listovima koji rastu horizontalno (na primer, afrička ljubičica).

Ove biljke dobro uspevaju na jugozapadu i severoistoku (energije zemlje), na jugu (vatra hrani zemlju), ali ne uspevaju na istoku i jugoistoku (drvo kontroliše zemlju).

Element metala

 

Ovo je sabijena i koncentrovana energija. Upravo tako izgleda žbun lavande - listovi sive boje, čvrsto isprepletene stabljike okruglog žbuna, sa metalik-ljubičastim cvetovima.

Maslina, drvo masline

Foto: Pixabay

Ovde pripada glavičasto povrće sa okruglim glavicama i sivozelenim listovima - kupus, kelj, karfiol, keleraba…

Među drvećem, predstavnik elementa metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju.

U element metala spada cveće sa dominantnim belim okruglim cvetovima, posebno ako imaju i sivkaste okrugle listove.

Biljke koje imaju okruglastu formu, sivu boju i podsećaju na metal su cvet belog luka, kućna sreća (srebrni tip), kaktus biskupova kapa...

Biljke metala najbolje uspevaju na zapadu i severozapadu, jugozapadu i severoistoku, a ne uspevaju na jugu (vatra kontroliše metal).

Element vode

 

Energija vode je energija pada, ona je nestabilna, dinamična i fleksibilna. Najlakše ju je prepoznati po talasastom obliku, obliku vodopada ili fontane.

Ovde spada drveće i cveće koje imaju jedan od ovih obeležja - njihovi listovi i cvetovi padaju prema zemlji, cveće ima dominantno plave cvetove (ljubičice, hortenzija) ili talasaste i plavkaste listove ili formira oblik vodopada ili talasa.

Hortenzije, cveće, cvet, bašta, baštensko cveće

Foto: Pixabay

Karakterističan predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem - vinova loza.

Kada je reč o kućnim biljaka dobar primer je slonova noga, viseća paprat, dracena...

Energija vode pripada severnoj strani, zbog toga biljke elementa vode najbolje uspevaju na severnoj, zapadnoj i severozapadnoj strani (metal hrani vodu), ali ne uspevaju na južnoj strani (vatra i voda su u sukobu).

Svaka biljka ima svoje mesto

 

Sada vidimo da svaka biljka ima svoje mesto, inače u prirodi ne bi ni postojala. Bitno je samo prepoznati kojoj vrsti energije pripada biljka, onda je lako znati gde joj je mesto u prostoru, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će delovati na vas.

Biljke, sobno cveće, dnevna soba

Foto: Pixabay

Za prepoznavanje elementa biljke poslužite se navedenim uputstvima. Može vam pomoći i prva asocijacija, simbolika, godišnje doba u kojem raste, geografski položaj…

Navedene biljke su tipični predstavnici, ali mnoge biljke imaju dve ili čak tri vrste energije, onda ih je još lakše pozicionirati jer za njih važe pravila obe energije.

Na primer, bor pripada elementu drveta i elementu vatre, pa ga nalazimo na severu, istoku, sve do juga.

Vidimo da su biljke najbolji pokazatelji energetskih zakona koji vladaju u našem svetu. Očigledne su transformacije energije kroz pet faza, međusobne razmene energije među samim biljkama, biljaka i Zemlje, biljaka i čoveka, biljaka i prostora, piše Atma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA