• 0

Žestoka grmljavina nad Beogradom, još nije kraj pljuskovima: Kako se sačuvati od udara groma

, Telegraf

Najbolja zaštita je svakako preventiva

  • 0
grmljavina, munja, nevreme, kiša

Foto: Pixabay

Poslednjih nekoliko dana glavni grad pogađaju veliki pljuskovi praćeni grmljavinom. Osim straha od poplava, prisutan je i onaj od udara groma. Neretko se dešavalo da kada je ova vremenska nepogoda u toku, posledice budu fatalne.

Zato se, sa pravom, svi pitaju kako da se zaštite od udara groma?

Najbolja zaštita je svakako preventiva, budući da je reč o prirodnoj nepogodi, nije moguće potpuno se zaštiti, ukoliko niste u zatvorenom objektu.

- Olujni vremenski procesi, koji uslovljavaju grmljavinu i pojavu grada, ne traju dugo, između 30 i 90 minuta. Za to relativno kratko vreme potrebno je pre svega skloniti se u čvrsti objekat, a ukoliko to niste u mogućnost onda treba gledati da ne budete na najvišoj tački koja može uzrokovati da vas udari grom - objasnio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

On je istakao da je od groma zaštita i automobil, ali da je najbolja preventiva.

Oblaci, nevreme, Beograd

Foto: Telegraf

- Ako ste na otvorenom, apsolutna zaštita ne postoji - poručio je Mihajlović, a sa njim se slaže i doktorka Nada Macura, koja je svojevremno poručila da u slučaju grmljavine treba izbegavati polja, njive, reke, a posebno stajanje pod drvetom.

- Nikako pecanje, niti kupanje kada grmi i seva. Takođe, ne treba stajati pod drvetom niti šetati po kiši jer se nikada ne zna kada grom može da udari - ukazala je Macura.

Kako je pojasnila, ukoliko je na primer krošnja drveta visoka osam metara, isto toliko metara se treba udaljiti od tog drveta.

- Ako je čovek na njivi, onda je najbolje da čučne ili sedne na zemlju, da bude što niži - navela je Macura i dodala da bi, kada grmi, trebalo da sa sebe sklonimo sve metalne predmete, čak i kopču na pojasu od kaiša.

Takođe, dodala je, u kući bi trebalo da isključimo sve električne aparate. Macura je istakla da udar groma može dovesti do fatalnih posledica i navela da kod osobe koju je pogodio grom najčešće dolazi do poremećaja ritma u radu srca, da može doći i do zastoja srčanog rada, kao i da opekotine od groma mogu biti masivne i opasne.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima