Boja kupaćeg kostima može da spasi život vašem detetu na letovanju

Deca se posebno raduju letu i sezoni kupanja, ali je važno da na kupalištima budu bezbedna

  • 0
Dečji bazen Foto: Pixabay

Leto je na pragu, a sa njim i sezona kupanja. Počele su pripreme za najtoplije godišnje doba i uživanje na bazenima i u moru.

Tome se posebno raduju deca, koja uglavnom obožavaju letnje avanture i često mnogo vremena provode u vodi.

Međutim, ono što bi roditelji, koji uglavnom brinu da decu zaštite od jakog sunca raznim zaštitnim kremama, trebalo da znaju jeste da je boja kupaćeg kostima koju ćete za mališane izabrati vrlo važna.

Alajv solušen sproveo je testiranje u jezeru i bazenu sa belim dnom. Otkrili su da su u oba slučaja neonske boje lakše vidljive pod vodom. Mnoge će iznenaditi podatak da su sve druge boje, naročito u jezeru, praktično nestale pod vodom i postale nevidljive.

- Simulirali smo pogled iz čamca ili sa pristaništa, odnosno iz blago povišene perspektive. Neonske boje, poput ružičaste, zelene, narandžaste i žute, isticale su se ispod površine vode, dok su bela i svetloplava bile gotovo nevidljive - pojasnili su iz Alajv solušena, udruženja, koje se, između ostalog, bavi bezbednošću i obukom plivača.

Pored toga što se tamnije boje vide na svetlom dnu bazena, u jezerima ili rekama mogu biti teško uočljive zbog trave, lišća, kamenja i ostalog taloga na dnu.

- Zapamtite kao vrlo važno da svetle i kontrastne boje povećavaju vidljivost vašeg deteta pod vodom, a posebno su važne kako biste mogli da pratite vašeg mališana dok se brčka i lako uočite ako nešto krene po zlu, a onda i brzo reagujete - objašnjavaju iz udruženja.

Američki Crveni krst preporučuje da jedna osoba vodi računa o deci dok se kupaju u bazenima i jezerima. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kad ne postoji jasan dogovor, ako je društvo veće ko od odraslih je u kom trenutku zadužen za nadzor nad decom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA