• 9

Pitamo vas: Da li znate šta je pušačima gorući problem?

Danas se konačno možemo rešiti duvanskog dima

  • 9
Zapaljen papir

Foto: Shutterstock

Pušači i njihova okolina znaju koliko je pušenje štetno. Pravo pitanje je da li znamo šta je tačno gorući problem kod pušenja cigareta i šta stvara najveću štetu? Nauka dokazuje da je to duvanski dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Istraživanja su istovremeno pokazala da nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, iako nije bez rizika i izaziva zavisnost.

Duvanski dim je taj koji sadrži više od šest hiljada materija, od kojih se za oko stotinu zna da su štetne i potencijalno štetne.

Kako nastaje duvanski dim

Procesom sagorevanja, koji počinje na temperaturi od oko 400 stepeni Celzijusa, duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim. Žar na vrhu cigarete dostiže čak i do 900 stepeni pa se tako oslobađaju i sve štetne supstance. I njihovog nastajanja ali i duvanskog dima danas se, međutim, možemo konačno rešiti i u tome nam pomažu nauka i tehnologija. Istraživanja su pokazala da se iz duvana nikotin oslobađa i na nižoj temperaturi – od oko 250 stepeni Celzijusa, i to savremenom tehnologijom zagrevanja, a ne sagorevanja. Sve češće svetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja govore da postoji bolja opcija za sve one pušače koji žele da promene svoje loše navike, ali nisu spremni da je se u potpunosti odreknu. Navode da odgovor može biti i u zagrevanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja.

Šta mislite da je gorući problem pušenja?

Glasajte

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    Ja nisam pušio 18 godina , i pre sedam,osam meseci sam opet zapalio.Što ne znači da ću opet da ih ostavim. Veći mi je bio problem da ostavim alkohol.Pokušavao sam ali nije išlo,i onda sam tražio uput od svog izabranog lekara da odem do "drajzerove"i evo pijem lekove još uvek za odvikavanje.Mora da se piju dve (2) godine.👋

  • Ma kako da ne

    Ubi nas cena cigareta....

  • Srboljub

    Gorući problem pušača je što misle da nemaju dovoljno para i da je okolina i društvo dužno da im omogući da se truju! Pa svi drugi su imućni, misli na nepušače a oni jadni ne mogu da imaju normalan život i za to je kriv neko tamo gore a ne oni sami jer prvo gore rodjene pare a i tudje pa su više, teže i češće bolesni a nema ko da ih leči? Ja pušače ne bih ni lečio. Zamislite čovek ima rak pluće a sedi negde u bolnici i puši???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima