≫ 

3 stvari koje će odmah delovati na vaše raspoloženje: Evo šta je potrebno da radite da budete srećni

Sledeći put kada se nađete u lošem raspoloženju zbog nekih sitnica koje su krenule po zlu, koncentrišite se na stvari koje vam idu kako treba

  • 0
Sreća Foto: Pixabay.com

Mnogi se pitaju zašto je potraga za srećom za neke ljude tako izazovno putovanje, kako da poboljšaju svoje raspoloženje i promene pogled na svet u pozitivan. Naučnici sa Harvarda imaju odgovore ne ovo pitanje, koji mogu pomoći da vam život postane mnogo srećniji.

Fizička aktivnost je veoma važna

Ako se borite sa negativnim emocijama, izlazak na otvoreno i redovno vežbanje mogu da učine čuda za zdravlje i raspoloženje. Bilo da šetate, vozite bicikl ili trčite, aerobne aktvnosti u vašem telu oslobađaju hormone i smanjuju nivo stresa i podižu raspoloženja.

Kada se vaši mišići aktiviraju vežbama poput trčanja, joge ili plivanja, to pojačava proizvodnju serotonina u telu. Povećani nivo ove moždane hemikalije povezane su sa boljim i srećnijim raspoloženjem. Stručnjaci predlažu najmanje 30 minuta vežbanja umerenog inteziteta pet dana u nedelji ili energičnih 20 minuta tri puta nedeljno.

Doktor Majkl Krejg Miler, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda, priznaje da može biti izazovno započeti novu rutinu vežbanja, ali kaže da čak i malo aktivnosti pomaže.

šetnja, ulica, žena, grad, kaldrma, šeta Foto: Pixabay

- Započnite sa pet minuta šetnje dnevno ili bilo kojom drugom aktivnošću u kojoj uživate. Uskoro će pet minuta aktivnosti postati, 10 a 10 15 i tako će ići redom - navodi doktor Miler.

Ako vam je potrebno brzo popravljanje raspoloženja, čak i kratka šetnja od 15 minuta, može pomoći.

Manje izbora dovodi do veće sreće

Umor od odlučivanja zaista postoji. Iako imati mnogo izbora zvuči lepo, to može biti mentalno iscrpljujuće. Naravno da da svi žele da se osećaju kao da uspostavljaju kontrolu nad svojim životom, ali istraživanje otkriva da sa više mogućnosti dolazi i više prilika za žaljenje.

Prosečni odrastao čovek ili žena odlučuje 35.000 puta dnevno. Svaki dan birate između mnoštva opcija, od trenutka kada odaberete odeću ujutru do trenutka kada naručujete piće u kafiću. Ne samo da morate da donosite sve te odluke, već i izbori često dovode do brige i žaljenja.

Avantura, zabava, sreća, priroda Foto: Pixabay

Manje odluka zapravo može biti oslobađajuće. Ograničite svoj izbor i odustanite od pitanja poput onih da li će vas odluka dovesti do velikih, negativnih posledica. Ako neće, brzi izaberite jednu od opcija i nastavite dalje u dan. Nemojte dugo da se preispitujete, duboku analizu ostavite za značajnije situacije i probleme.

Cenite male stvari

Svima nam se događa da prospemo kafu, zaglavimo se u saobraćajnoj gužvi, kasnimo. Te situacije mogu da pokvare raspoloženje i oduzmu radost danu, samo ako im to dopustimo. Naučnici sa Harvarda kažu da je ključno primetiti i ceniti male užitke u životu. Prebacite fokus sa popisa obaveza i briga na male trenutke užitka u vašem danu.

Obratite pažnju na način na koji se para diže iz vruće šoljice kafe, upijajte zvuk smeha detea, osetite toplotu sunca na koži tokom popodnevne šetnje.

Sledeći put kada se nađete u lošem raspoloženju zbog nekih sitnica koje su krenule po zlu, koncentrišite se na stvari koje vam idu kako treba. Takođe, ne zaboravite proslaviti svoje pobede. Male prekretnice i dostignuća su vaše male pobede, zato nemojte da zaboravite da ih tretirate kao takve, piše The Ladders.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA