≫ 

Kako da cvetovi orhideje što duže opstanu: Cvećarka otkriva trik pomoću kog će biti raskošni nedeljama

Sa negom orhideja nema kompromisa

  • 0
Orhideja cvet cveće saksija Purple orchid flower

Foto: Shutterstock

Delikatan, ženstven i elegantan cvet - obožavana orhideja ujedno je i biljka koja svima zadaje najviše glavobolja, jer njena nega zahteva određena pravila kojih biste trebalo da se pridržavate.

Ipak, većini se desilo da kupe ili na poklon dobiju orhideju okićenu cvetovima, a da oni posle nekoliko dana jednostavno otpadnu.

Sa negom orhideja nema kompromisa, važno je mesto na kome je držite, dinamika zalivanja i količina vode, ali jedan trik koji će omogućiti da njeni cvetovi i listovi duže opstanu i ne osuše se, malo je poznat.

Iskusni cvećari tvrde da je ključ u providnim saksijama koje su od što tanjeg materijala.

Primetićete da se one u tankim plastičnim i providnim saksijama i kupuju, ali ih većina u domaćinstvima drži u ukrasnim, više dekorativnim nego korisnim saksijama. 

- Orhideje je najbolje ne presađivati iz plastične saksije u kojoj se nalazi kada je kupite, već ih sa tom saksijom staviti u druge providne saksije, od što tanjih materijala, idealno bi bilo od stakla - kaže za Telegraf cvećarka Slađana Balešević.

Ona objašnjava da je razlog vrlo jednostavan. 

- Poznato je da orhideje vole svetlost, ali pogrešno je misliti da je ona potrebna samo delu koji se nalazi iznad saksije, odnosno listovima i cvetu. I korenu ovog cveta potrebna je svetlost, ali ne direktna sunčeva - otkriva trik Balešević.

- Pored toga što ćete ih držati u providnim saksijama, vodite računa da i prostor između originalne i nove saksije bude dovoljan za protok vazduha, kako ne biste ubrzali propadanje ovog delikatnog cveta - zaključuje cvećarka.

Video: Da ti voda krene na usta! Ovakav buket cveća bi svaki muškarac poželeo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA