≫ 

7 sobnih biljaka koje trpe sve uslove: Neće uvenuti ni kada potpuno zaboravite na njih

Ukoliko nemate iskustva sa negom biljaka, a volite zelenilo u domu, ovo je lista sobnih biljaka koje nisu zahtevne

  • 0
Zamija, sobne biljke

Foto: Pixabay

Sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, dolazi i vreme pojačane brige o sobnim biljkama, posebno ako su u toku leta bile na terasi, balkonu ili u dvorištu. Ukoliko nemate iskustva sa negom biljaka, a volite zelenilo u domu, ovo je lista sobnih biljaka koje nisu zahtevne, a svaki dom učiniće plemenitim.

Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste da ih s vremena na vreme zalijete.

1. Peperomija

 

Rod peperomija obuhvata više od 1.000 trenutno zabeleženih vrsta. Sigurno je da postoji bar jedna koja bi uspela i u vašem domu.

Ova biljka voli polusvetla mesta, a preterano izlaganje svetlosti može da dovede do tamnjenja lišća. Ne zahteva previše vlage, pa je u toku leta dovoljno zalivati je jednom nedeljno, a zimi tek toliko da se ne osuši.

Peperomija, sobna biljka

Peperomija - Foto: Pixabay

2. Kineski dolar

 

Kineski dolar je sobna biljka koja se lako neguje i podnosi gotovo sve uslove. Spororastuća je i ujedno je predivan ukras koji će popuniti prazan ugao u domu.

Ova izdržljiva biljka naziva se i misionara, jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku.

Kineska biljka novca

Kineski dolar - Foto: Shutterstock

Ubrzo se proširila i u drugim skandinavskim zemljama i Evropi. Kineski dolar može dostići visinu do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu.

3. Trolisna lozica

 

Ovaj cvet je lako negovati, a oprašta i ako zaboravite da ga zalijete. Unosi dašak tropskih krajeva u bilo koji prostor. Ova puzavica spada u porodicu loza i ima bujan rast. Na lisnatoj stabljici smeštena su tri zelena, oštra lista čije je naličje obraslo sitnim dlačicama.

Bršljan, dvorište

Foto: Pixabay

Leti je možete držati na otvorenom, senovitom mestu. Ukoliko je držite na toplom mestu, trebalo bi često prskati njene listove. Od proleća do jeseni se zaliva obilno, a zimi što ređe.

4. Difenbahija

 

Ovo je vrlo dekorativna sobna biljka koja se u saksiji sadi samostalno. Prepoznatljiva je po duguljastim ovalnim listovima, koji su prošarani belom i zelenom bojom. Ne voli izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti, a voli toplo okruženje (iznad 20 stepeni).

Difenbahija

Difenbahija - Foto: Pixabay

Ukoliko je izložite nižim temepraturama tada tlo mora da bude relativno suvo i ne bi je trebalo naglo izlagati visokoj temepraturi, već postepeno.

5. Svekrvin jezik/sanseverija

 

Jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, može da podnese većinu uslova. Sa uspravnim lišćem koje izgleda kao kod veštačkih biljaka, odlično dopunjava sve stilove uređenja enterijera.

Sanseveria, sanseverija

Sanseverija - Foto: Pixabay

Radi se o zimzelenoj trajnici koju je veoma jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka koja prečišćava vazduh.

6. Filodendron

 

Filodendron je jedna od biljaka čija nega je najjednostavnija. Bez obzira na to da li ćete se odlučiti za uspravnu ili puzavicu, ona je savršeno zahvalna za kućno okruženje.

Foto: Pixabay

Čak i početnici uspevaju uspešno da neguju ovu biljku.

7. Zamija

 

Zamija je sukulentna biljka poreklom iz Afrike. Pravi hit je postala krajem devedesetih godina, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su počeli masovno da je prodaju.

Biljke, cveće, sobno cveće, zamija

Zamija - Foto: Pixabay

Zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera i u svom domu je imaju čak i oni koji nisu ljubitelji ovog tipa biljaka.

Video: Iealne za vaš dom: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA