≫ 

13 stvari za koje smo mislili da su večne, a imaju rok trajanja

Uvek je isplativije koristiti stvari dug vremenski period, međutim i njihova upotrebljivost počinje vremenom da opada

  • 4
Stvari za koje nismo znali da imaju rok upotrebe

Foto: Pixabay

Mnogima od nas nije strano, naprotiv, sasvim je uobičajeno da proveravamo rok trajanja namirnica, lekova i kozmetičkih proizvoda. Ipak, malo ko zna da i čak i stvari koje kupujemo za svakodnevnu upotrebu imaju rok trajanja, poput peškira, produžnog kabla ili češlja.

Naravno, uvek je isplativije koristiti stvari dug vremenski period, međutim i njihova upotrebljivost počinje vremenom da opada, pa je dobro znati kada je vreme da ih zamenite.

1. Produžni kabl zamenite na svake dve godine

 

Produžni kabl u principu nema rok trajanja, ali kako stari tako njegova snaga rada opada. Dakle, ako ne možete da se setite kada se kupili produžni kabl, verovatno je vreme da ga zamenite.

Osim toga, kratki spoj ili varničenje mogu da dovedu do električnih požara, pa je najbolje da produžne kablove menjate bar na dve godine.

2. Kućne papuče

 

Ovaj komad obuće može da postane pravi izvor bakterija i gljivica, ukoliko se ne menja redovno. Od korišćenja u kupatilu do kuhinje, preko dnevne i spavaće sobe, a često se desi da u njima istrčite u dvorište ili ispred zgrade, pogodne su za skupljanje prljavštine.

kućne papuče, patofne

Foto: Shutterstock

Čak i uz redovno pranje, dobro je da ih za šest meseci zamenite novim parom.

3. Brushalteri

 

Ako često nosite jedan isti brushalter, nemojte očekivati da će trajati duže od šest meseci do godinu dana. Ako on više ne pruža kvalitetnu potporu ili su mu nagnječene korpe, a trake iskrzane, vreme je da ih zamenite.

4. Začini

 

Većina začina kupljenih u prodavnicama ima naznačen rok trajanja na ambalaži. Ukoliko se više ne vide, ili sami pravite začine, ili ih kupujete na meru, primenite ove smernice. Iako vam oni neće škoditi, jer nisu kvarljivi, izgubiće aromu i svojstva.

Osušeno bilje može trajati od jedne do tri godine, a mleveni začini u prahu traju od dve do tri godine. Začini koji su čitavi, poput lovorovog lista, bibera u zrnu, i sličnih, ako se čuvaju pravilno, mogu trajati i do četiri godine.

5. Prosečni rok trajanja parfema je 3 godine

 

Ukoliko ste ljubitelj parfema i imate kolekciju, dobro je da znate da većina brendova tvrdi da je njihov rok tri godine.

Parfem

Foto: Freepik

Međutim, parfem možete da koristite i posle tog roka, sve dok on ne promeni miris. Parfemi se posle određenog vremena kvare, što možete shvatiti odmah, a nekad tek po nanošenju na kožu.

6. Jastuk

 

Na jastuku ostaju telesne tečnosti, prljavštine, odumrle ćelije kože, dlačice, grinje, kao i razne mrlje, što je pogodno za stvaranje bakterija i alergena.

Ne zaboravite da očistite i operete jastuke na svakih šest meseci. Čak i ako se ovoga strogo pridržavate, dobro je da jastuk zamenite na svakih godinu do dve dana.

7. Drvene varjače

 

Drvene varjače vremenom pucaju, pa se u tim pukotinama zadržavaju ostaci hrane. Osim toga, upijaju ulje, pa i ako ih predano čistite, velika je verovatnoća da će se bakterije na njima razmnožiti.

Dobar način za to je da potopite drvene alatke u kupuću vodu. Ako se u vodi pojave nečistoće, vreme je da ih bacite. Ili jednostavno ne morate da čekate da do ovoga dođe, već ih zamenite jednom godišnje.

8. Patike za trčanje

 

Većina proizvođača patika za trčanje kažu da bi njih trebalo zameniti sa pređenih 725 od 900 kilometara. Naravno, ukoliko više volite vežbanje u teretani nego napolju, one će potrajati duže.

patike, adidas, ribok

Foto: Unsplash

Uopšteno, kada osetite da su patike postale neudobne, uzrokuju bol u stopalu, to je znak da je vreme za promenu.

9. Peškiri

 

Ako peškire perete posle tri do četiri upotrebe i okačite ih da se osuše, možda čak i na suncu, verovatno će dugo trajati. To mnogo zavisi i od kvaliteta peškira. Ali imajte na umu da budući da njima brišete svoje telo, oni brzo mogu postati skladište nečistoća.

Čak i pored dobrog održavanja, peškire bi trebalo promeniti na svake tri godine.

10. Četke za kosu 

 

Kada češljate kosu, mrtve ćelije i ostaci raznih proizvoda prenose se na četku za kosu. Vremenom se to nakuplja i čini četke za kosu punima nečistoće.

Istrošenost čekinja takođe joj smanjuje vik trajanja. Čišćenje kose sa četke posle svake upotrebe i pranje četke jednom nedeljno može produžiti njen rok trajanja.

ogledalo, devojka, četka, češljanje, kosa

Foto: Freepik/ gpointstudio

Ali čak i tad, nova četka svakih šest meseci dobra je ideja kako bi vaše teme i kosa bili u najboljem mogućem stanju.

11. Sunđeri i lufe za telo

 

Toplo, mokro i vlažno okruženje u kupatilu idealno je mesto za razvoj bakterija i gljivica, a lufe ili sunđeri za kupanje posebno su pogodni za gomilanje istih.

Zato stručnjaci preporučuju da se lufe od prirodnih materijala menjaju svakih mesec dana, dok sintetičke mrežaste mogu trajati i do dva meseca.

12. Dečija auto sedišta

 

Iako je mnogo više isplativo da deca jedna od drugih nasleđuju ova sedišta, treba imati u vidu da i ona imaju rok trajanja, što je po pravilu od šest do deset godina.

13. Kacige 

 

Većina kaciga sa markom ima pečat sa datumom isteka iznutra. Ali ako je istrošenost dovela do toga da više ne možete da vidite datum, setite se da većina kaciga traje od tri do pet godina upotrebe. Isključujući bilo kakvu štetu, naravno.

Ako ste kacigu retko koristili, onda je dobro da je zamenite posle sedam godina, jer pena i lepak unutra počinju da se raspadaju.

Video: Sara htela gušće obrve, a dobila izgled Mister Bina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    28. oktobar 2021 | 18:00

    Još jedan atak na sirote potrošače kako bi napunili prepune trgovačke džepove.

  • Bgd 011

    28. oktobar 2021 | 16:49

    Parfemi samo na papiru imaju rok trajanja. Uz dobro čuvanje na suvom i mračnom mestu, mogu trajati neograničeno.

  • M2

    28. oktobar 2021 | 17:45

    A brak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA