≫ 

Trik da praznična jelka duže zadrži iglice: Dodajte tajni sastojak u vodu za zalivanje

Ukoliko ste se opredelili da kupite jelku sa busenom i ukrasite je za novogodišnje praznike, ovi saveti će vam biti od koristi

  • 0
Novogodišnje jelka Foto: Shutterstock

Većina porodica u Srbiji opredeljuje se da okiti plastičnu jelku za novogodišnje praznike. Praktična je i dugo traje, a pored toga ne pravi nered kakav često ostaje iza jelke sa busenom.

Ali, s druge strane, nema ništa lepše od mirisa četinara koji se širi kućom za vreme praznika. Oni koji kupuju jelku sa busenom trude se da je unesu u dom neposredno pred doček nove kalendarske godine, jer zbog centralnog grejanja ili toplog vazduha koji se širi iz klima-uređaja iglice brzo počnu da opadaju.

To je, smatraju stručnjaci, velika greška – jelku nikada ne bi trebalo uneti odmah po kupovini u prostor u kom će stajati tokom praznika. Da bi se postepeno privikla na višu temperaturu vazduha, neophodno je da provede dan ili dva u „prelaznoj“ prostoriji ukoliko je već nećete tokom praznika držati na terasi, a potom presaditi iz saksije u baštensku zemlju.

Stručnjaci iz HanleysGarden Centra u Irskoj savetuju da bi jelku trebalo zalivati svakog drugog dana kako bi drvo što duže ostalo sveže. U podlošku saksije uvek bi trebalo da bude oko dva centimetra vode.

Ali, pored vode, jelkama prija još jedan tečni dodatak koji sprečava prekomerno opadanje iglica. Reč je o gaziranom napitku na bazi limuna i limete koji bi trebalo pomešati sa vodom za zalivanje u razmeri 3:1 u korist vode.

Šećer koji se nalazi u gaziranom napitku već je oprobana hrana za biljke, kao i za rezano cveće, a arome limuna i limete deluju kao konzervans i mogu da spreče razvoj bakterija koje dovode do propadanja jelke.

Video: Jelka do plafona, neverovatni detalji: Čarolija u luks dupleksu Anastasije Ražnatović i njenog dečka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA