Počnite da pišete dnevnik: Ovo je 8 benefita koje ćete imati od te navike

Bilo da ga nazivate dnevnikom ili blogom, imati mesto da zapišete svoje misli, osećanja, sećanja i lične utiske o životu može da bude lekovito i da vas nauči kako da sebe bolje upoznate

  • 0
pisanje Foto: Pixabay

Pisanje sebi je važno sredstvo samoizražavanja. Bilo da ga nazivate dnevnikom ili blogom, imati mesto da zapišete svoje misli, osećanja, sećanja i lične utiske o životu može da bude lekovito i da vas nauči kako da sebe bolje upoznate.

Takođe može da otključa moć vaše kreativnosti i inspiriše vas da manifestujete svoje snove koji bi inače mogli da ostanu skriveni.

Ako već uveliko ne vodite dnevnik, prema savetima sa Life Hack, evo osam dobrih stvari koje će se dogoditi ukoliko počnete da beležite svoje misli i događaje.

1. Bolje ćete upoznati sebe

Grčki filozof Sokrat, koji se smatra izvorom čuvene izreke „Spoznaj sebe“, koristio je metod podučavanja svojih učenika koji je uključivao dijaloge, pitanja i odgovore između pojedinaca, koje su međusobno postavljali jedan drugome, napred-nazad, sve do spoznaje najdubljeg nivoa istine.

I kada pišemo dnevnik, vrlo je uobičajeno da se upustimo u slične forme ispitivanja na papiru, ispisujemo pitanja o životu i onda sami odgovaramo na njih. Da li ćete na kraju doći do konačne istine manje je važno od stvarnog procesa davanja glasa sopstvenom unutrašnjem rasuđivanju i različitim tačkama gledišta.

Ovaj proces samog dopuštanja da se pojavi više od jedne tačke gledišta podstiče vas da svedočite o sebi, čak i kada su vam misli fragmentirane, nesigurne ili izražavaju emocije koje su u suprotnosti jedna s drugom. Omogućava vam da vidite i priznate svoju istinsku složenost. Svedočenje o bogatstvu svog ljudskog iskustva i mogućnost da ga vidite na papiru zaista vam pomaže da, kako je rekao veliki filozof, upoznate sebe.

2. Izrazićete se

Izražavanje sebe je još jedan važan aspekt vođenja dnevnika. Osim što jednostavno nudi sredstvo samoizražavanja kroz pisanu reč, dnevnici su često puni crteža koji naglašavaju stvarni tekst onoga što se piše. Oni mogu biti jednostavni, poput leptira koje je nacrtalo radosno dete ili tornada na ivici papira koje je napravio tinejdžer koji je uznemiren.

piše pisanje slova Foto: Pixabay

Bez obzira na stvarni sadržaj, dnevnik je kao ogledalo izražavanja koje vam omogućava da kažete ono što bi vam inače bilo previše teško da izrazite, kao i da date glas onim emocijama koje bi mogle da budu potisnute. Takođe vam omogućava da uvežbate vođenje teških razgovora i na papiru.

Popuniti praznu stranicu je na mnogo načina analogija sa životom; kad vidite da se izražavate jedno po jedno slovo i slažete reč po reč, naučićete i da ih izgovorite.

3. Proći ćete kroz teške izbore

Kad vam život pošalje bilo kakav izazov, u svom dnevniku možete da procenite sve opcije, ubeležite sve moralne implikacije, pa i emocionalne teškoće i odluke koje vam je teško da donesete.

Kao ekstremni primer ovakve odluke, postoji čuveni dnevnički zapis Patrika Brina, člana zlosrećne grupe pionira Doner partije koji su bili zarobljeni u planinama Sijera Nevade u zimu 1846-1847, od kojih su neki pribegli kanibalizmu.

4. Razvićete emocionalnu intimnost

Vođenje dnevnika je proces ne samo samoizražavanja, već i samorefleksije.

Dok čitate ono što ste napisali, bilo da se radi o nedavnom  zapisu ili unosu od pre mnogo meseci ili godina, dnevinik postaje sredstvo slušanja samog sebe i otkrivanje emocionalnog pejzaža onoga ko ste zaista bili i ko ste sada. Razvijanjem ovog osećaja intimnosti sa samim sobom, otvara se mogućnost veće emocionalne bliskosti i sa drugima.

5. Osećaćete se bolje kad svoje misli i osećanja stavite na papir

Često je dnevnik ono bezbedno mesto gde možemo da oslobodimo misli ili emocije koje bi mogle biti previše neprijatne da ih izrazimo u javnom okruženju.

Bilo da se radi o izlivanju besa, pisanju o simpatiji ili o tugovanju zbog gubitka voljene osobe, dnevnik je bezbedno mesto za oslobađanje svojih misli i emocija. Osećaćete se bolje nakon pružanja oduška mislima i osećanjima koja bi inače mogla da se ušuškaju u vama i da zaborave svoj put napolje.

Pisanje Pisanje / Foto: Pixabay

6. Gradićete uspomene na papiru

Ponekad su čak i najmanji detalji nekog događaja u našoj prošlosti zapravo veoma važne stvari koje daleko više cenimo kako starimo. Vodeći detaljan dnevnik, dokumentujete one trenutke u svom životu o kojima vredi pisati i time ih čuvate od zaborava.

7. Razmišljaćete o novim idejama

Imati priliku da razmišljate i izbacujete ideje bez vezivanja za ishod je alatka dnevnika koju koriste neki od najvećih svetskih umetničkih genija.

Primera radi, reditelj Stenli Kjubrik je koristio ovu tehniku da bi došao do naslova jednog od svojih najpoznatijih filmova.

8. Napravićete mapu koja sadrži tajne vaše sopstvene evolucije

Dnevnik otkriva mnogo više o osobi nego samo detalje onoga što je u njemu napisano. Ne morate da imate fakultetsku diplomu iz nauke o grafologiji da biste videli kako vaš sopstveni rukopis otkriva tajne o vašem psihičkom stanju.

Primećivanje kako se vaš rukopis menja kako starite, kada je hrabar i samouveren u poređenju sa malim i stidljivim prethonim slovima, samo je jedna od interesantnih prednosti vođenja dnevnika tokom dužeg vremenskog perioda.

Video: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA