Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da izaberete savršene zavese za vaš životni prostor

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zavese i draperije su jedan od onih ključnih komada dekora koji mogu dati poseban ton i toplinu svakoj prostoriji u vašem domu

  • 0
zavese Foto: Shutterstock

Nema srećnije osobe od vas! Konačno ste nabavili željeni nameštaj, ormare i kuhinjske delove, opremili ste i kupatilo. Najteži deo posla je završen i šta vam još može nedostajati. Ali, kao da vam nešto ipak nedostaje da vam upotpuni osećaj savršenog doma. Naravno, zavese i draperije! Veoma važan i nimalo lagan za odabrati detalj kućnog dekora.

Zavese i draperije su jedan od onih ključnih komada dekora koji mogu dati poseban ton i toplinu savkoj prostoriji u vašem domu. Od laganih i prozračnih do elegantnih, luksuznih i ukrasnih, od jednobojnih do printova, od prozirnih tkanina do teškog neprozirnog tekstila — mogućnosti su beskrajne i to je ono što vas plaši.

Uz veliku raznolikost opcija za staze, tkanine i dodatnu opremu, pravi izbor može biti prilično zbunjujući. Na sajtu Livspace smo pronašli nekoliko brzih saveta koji bi vam mogli biti od pomoći prilikom izbora zavesa za vaš dom.

Zavesa i draperija

Prvi korak da shvatite kako odabrati zavese za prozore je da shvatite šta vaša soba zahteva. Često vlasnici kuća biraju zavese, draperije i roletne ne znajući razliku. To može dovesti do toga da ono što odaberete za vaše prozore ometa količinu sunčeve svetlosti koju vaša soba treba da dobije.

Zato je važno znati razliku između ova dva mekana komada. Zavese su platneni paneli napravljeni od lakih materijala i vise sa garnišni. Uglavnom se koriste u svrhe privatnosti, što ih čini savršenim za dnevne sobe. Draperije su, s druge strane, napravljene od debljih materijala koji su napravljeni da blokiraju sunčevu svetlost, što ih čini idealnim za spavaće sobe.

Odaberite pravi materijal

Materijal igra ključnu ulogu kada je u pitanju odabir zavesa i utiče na izgled sobe. Od čiste čipke do laganog pamuka, brokata srednje težine do teškog somota, mogućnosti u dizajnu zavesa za prozore su brojne. Dva faktora koja treba da uzmete u obzir prilikom odabira tkanine su: količina sunčeve svetlosti koju želite da probija kroz materijal, kao i raspoloženje i dekor vaše sobe kojim želite da ovaj prostor odiše.

Na primer, teže tkanine odgovaraju tradicionalnijim prostorijama, dok prozirne tkanine najbolje rade u minimalističkim sobama. Svaka tkanina pada drugačije od visine i stoga će izgledati drugačije kada je naborana i povučena unazad, što je takođe važno znati kada birate dizajn zavesa za domove.

Boja zavesa može da ulepša ili da upropasti ceo prostor

Boja vaših zavesa za prozore i vrata od terase bi idealno trebalo da bude u skladu sa ostatkom nameštaja. Možete odabrati ili zavese za prozore koje su u skladu sa dekorom ili u kontrastu sa njim. Za prijatan izgled, izaberite zavese u boji koja dopunjuje nijansu vaših zidova. Alternativno, ako želite da dizajn zavesa bude u fokusu, izaberite nijansu koja je u suprotnosti sa nameštajem i zidovima.

Birajte pametno

Da li ćete izabrati zavese sa printom ili čvršće materijale sa dezenima to zavisi od ostatka dekora. Ako je sav ostali mekani nameštaj u prostoriji jednobojan, štampani dizajn zavesa za dom može biti povoljan izbor i obrnuto. Jedna stvar koju treba zapamtiti je da printovi dodaju vizuelnu težinu svakom elementu.

Stoga, kada birate štampani dizajn zavesa za prozore jeste da ih uparite sa jednobojnim nameštajem sa štampanim jastucima, prostirkama itd. Možete koristiti neobične printove i geometrijske šare u savremenom prostoru, dok bi cvetni printovi odgovarali modernoj klasici i tradicionalnom dekoru.

Idealna dužina zavesa

Poslednjih godina u modi su zavese koje padaju tačno na pod. Za dramatičniji izgled, možete se odlučiti za veličinu zavesa koja je duža za nekoliko centimetara tako da se zavese "vuku" po podu. S druge strane, ako imate decu, bolje je da imate zavese nekoliko centimetara iznad poda.

Širina zavesa za prozore i vrata

Idealna širina vaših zavesa za prozore i vrata zavisi od širine lajsne vašeg prozorskog okna ili vrata. Jedan od načina da se dođe do idealne širine je da izmerite okvir i pomnožite ga sa faktorom 2/2,5. Dodatna tkanina pomaže da se postigne "plisiran" izgled sa strane kada se zavese povuku.

Održavanje zavesa

Pri izboru zavesa za dom imajte u vidu i činjenicu da nisu svi materijali isti za održavanje. Tkanina i materijal zavese određuju kako treba da se čisti i koliko često treba da je čistite. Dok sve zavese treba prati svakih tri do šest meseci, postoje neke tkanine koje zahtevaju više nege, a neke koje se mogu prati u mašini.

Tkanine koje ne zahtevaju često održavanje i mogu se prati dva puta godišnje su pamuk ili sintetičke tkanine. One se mogu prati u mašini ako nisu postavljene. Odlična su opcija za one koji su alergični na prašinu, a imaju i malu decu i kućne ljubimce.

Tkanine koje zahtevaju redovno održavanje su svakako zavese koje imaju nabore, bez obzira na tkaninu. Vunene, svilene i prozirne zavese moraju biti hemijsko čišćene ili ručno oprane u hladnoj vodi da bi zadržale svoju boju i oblik. Ako ste skloni alergijama na prašinu, možete usisavati svoje zavese i draperije na nedeljnoj bazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA