Kuhinja iz snova se prepoznaje po pločicama

Opremanje kuhinje je jedan od najlepših zadataka pre useljenja u novi ili renovirani dom

  • 0
amb keramika Foto: AMB Group

Izborom enterijera u kuhinji bira se i atmosfera koja će vladati u domu jer se u većini domova dosta vremena provodi upravo u kuhinji.

Pločice za kuhinju treba da budu odabrane u skladu sa dominantnim stilom u opremanju doma, a naročito sa kuhinjskim nameštajem. Njihov izbor je kreativan zadatak, ali i izazov budući da sada već postoji mnoštvo različitih pločica koje su vrlo dopadljive.

Po kuhinji se dom prepoznaje

Kuhinja je mesto na kome se okuplja porodica i gde se najbolje vidi njeno jedinstvo. Zato treba da bude vrlo prijatna, udobna i praktična. Toplina kuhinje je važna i kao faktor motivacije za domaćicu koja će u njoj provoditi vreme, te je dobro da stil koji ona preferira bude odlučujući. Pločice za kuhinju su baš taj začin koji kuhinji može dati autentičnost i potrebnu privlačnost za čest boravak i rad.

Ukoliko je potrebno, kuhinjske pločice mogu biti sasvim neutralne tako da nameštaj ili drugi elementi dolaze do izražaja. Ipak, one su važan element koji može uneti osvežavajući kolorit.

Podne i zidne pločice

Podela na podne i zidne pločice je uslovna. Podne pločice su nešto većih dimenzija i debljine, ali se mogu upotrebljavati i za oblaganje zidova. Medjutim, zidne pločice se ne mogu koristiti za oblaganje podova. Nepisano pravilo je da se u manje kuhinje ugrađuju pločice manjih dimenzija, dok su velike površine pogodne za veće dimenzije pločica.

Podne pločice su često granitne, a ne keramičke, što im daje veću otpornost na pritisak, habanje, mraz i klizanje. Mogu se naći u različitim bojama i dezenima, skoro kao i keramičke pločice.

Boje, veličine, materijali

Poslednjih godina pločice za kuhinju je moguće naći u mnogim bojama koje se pre nisu često koristile za oblaganje zidova. Najčešće se za kuhinje koriste bele i svetle, svedene pločice, ali nije retkost da se dizajneri enterijera ili vlasnici domova odvaže za nešto smeliji dizajn. Pločice jarkih boja mogu biti sjajan izbor sa kuhinjskim elementima u minimalističkom stilu. Rustične pločice u španskom stilu takođe imaju veliku popularnost.

Zidne pločice za kuhinju manjih dimenzija mogu se posebno istaći interesantnim slaganjem, za šta je potrebna i veština keramičara. Pločice se mogu slagati kao cigle, što je najčešće, zatim kao haringina kost ili kao pletena korpa. One najmanje pločice kvadratnog oblika mogu da budu vrlo inspirativne za sklapanje mozaika.

Takođe, svetlije i sjajnije pločice su pogodne za prostorije koje imaju manje svetla jer pružaju odličnu refleksiju, što u nekoj meri nadoknađuje prirodno svetlo. Tamne pločice treba birati isključivo za velike prostorije. Od važnosti je da se sve površine sa pločicama različitih boja posmatraju kao zasebni elementi i uklopiti ih u jednu vizuelnu celinu.

Kuhinjske zidove najčešće ukrašavaju keramičke pločice, ali mogu se naći i pločice od čistog kamena ili granitne o kojima je već bilo reči. Što se tiče podova, treba obratiti pažnju na klizavost. Tako se za podove u kuhinji preporučuju pločice koje nisu sasvim glatke, odnosno one koje nose oznaku R9 i R10 . One su znatno lakše za kretanje kada su mokre, na šta se u kuhinji mora računati.

Pločice koje se lako održavaju

Keramičke pločice su najlakše za održavanje, pa zato i imaju najveću popularnost. Ne upijaju tečnosti i boje pa se održavaju vrlo jednostavno vlažnom krpom. Kada je u pitanju upotreba izrazito abrazivnih sredstava za čišćenje treba biti obazriv jer za pojedine pločice to nije namenjeno.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA