Seoske heroine menjaju svet i proslavljaju svoj dan

U malenom somborskom selu Stanišić, nadomak granice sa Mađarskom, žive žene s velikim srcima, one koje se hrabro zauzimaju za sebe i zajedno krče put

  • 0
Foto: Nemanja Šarić – Nedža

U mestašcu koje za njih znači mnogo, one su upravo ona promena koju žele da vide u svetu. One su te koje neprestano nešto pokreću, borci za prava žena na selu, sa velikom empatijom koju gaje jedna prema drugoj. Svojevoljno ostavši privržene seoskom miru, postale su sinonim za podršku i oslonac. Važnim životnim ulogama majke i supruge, dodale su i ulogu preduzetnice i pokazale nam da je snaga žene beskonačna kao svemir, samo kada ona to želi. Ima nešto "u tem Somboru" i njegovim selima, kako i sam Zvonko Bogdan kaže u pesmi. I još mnogo toga se, zahvaljujući ovim heroinama, u pesmu može pretočiti.

Jedna od hrabrih žena iz Stanišića je Ljiljana Gusić, koja važi za pokretačku snagu mnogo toga dobrog u ovom somborskom selu. Za nju komšinice kažu da neumorno radi za dobrobit drugih, da im je podstrek i ona neophodna doza hrabrosti za korak napred, kada je to potrebno. Odlučna u stavu da selo nikad ne napusti, sa drugim ženama izgradila je svet u kom mogu pokrenuti svoj biznis i živeti od svog rada. Pokazala im je da je u redu sanjati i želeti više, gde god da ste.

Kao predsednica Udruženja "Udahni život Stanišić" poslednjih 14 godina neumornim radom popravila je status žena u Stanišiću jer je verovala da pojedinac može menjati sve, da u svojoj mikrozajednici može stvarati uslove za promenu, koje će slediti kao svoje snove i ići ka njihovom ostvarenju. Verovala je da žena može biti nosilac poljoprivrednog gazdinstva, vlasnica nekretnine i motornih vozila negujući tako osnovnu misiju Udruženja da ekonomski osnaži žene, afirmiše njihovo stvaralaštvo, ali i pomogne marginalizovanim grupama putem projekata obrazovanja, zapošljavanja, podsticanja kreativnosti i integracije u društvo. Kako kaže, snagu joj daju rezultati koje vidi iza sebe i ističe da su žene sa sela mnogo hrabrije nego što se misli, i da su spremne da, uz vođstvo i podršku, menjaju stanje u svojoj sredini stičući tako samopouzdanje za nove projekte.

Baš zato, okupile su se da proslave Međunarodni dan žena na selu, koji se obeležava danas. Razmatrale su najnovija dešavanja iz okruženja, vesti koje su poslednjih nedelja dosta govorile o samoodbrani žene, ali i o proteklim "Miholjdanskim danima" u Stanišiću, koji su privukli udruženja, uglavnom ženska, iz čitave opštine, a čiji je cilj bio promocija kulture. Polako u mislima koračaju ka zimi, kada tradicionalno organizuju kreativne radionice, kao i edukacije žena i stanovništva uopšte, a rade kontinuirano i sa decom.

O svim temama razgovarale su uz omiljenu C kafu. Dok su je ispijale iz atraktivnih šoljica sa retro likovima, prisećale su se kako je selo izgledalo nekad, a kako izgleda sad zahvaljujući njihovoj želji da bude ogledalo nekih lepih promena. Opojan miris kafe, isti onaj u kom su uživale i njihove mame, podsetio ih je na nekadašnji položaj žena, ali i pokazao da izlazak iz polja ne znači odricanje od tradicija. Ona je tu, uz njih, u svakom koraku koji naprave u selu. Ona je tu i u limenci C kafe, u kojoj se sada, umesto kafe, čuvaju značajne porodične uspomene.

Foto: Nemanja Šarić – Nedža

Ljiljanin aktivizam je najlepši dokaz da se selo stalno menja, da obiluje izazovima, ali i momentima koji imaju posebnu draž i da je sve to zajedno podstrek za kreativnost. Iza nje je mnoštvo projekata koji su u selu Stanišić popravili položaj žena. Ističe da ima i onih koji su joj se urezali u srce, u kojima je pronašla sebe, kroz koje je osnažila druge i učinila velike iskorake. I njih nikad ne može zaboraviti, bilo da su u pitanju radionice na temu zdravih stilova života, ekologije, nasilja u porodici, kao i dnevni boravak za brigu o deci iz socijalno ugroženih kategorija, radionice sa ženama za dekupaž tehniku, oslikavanje stakla i svile, izradu grnčarije i sapuna, zimnice i drugih praktičnih poslova, ali i informatičke obuke, obuke za pisanje projekata, projektni menadžment, upravljanje finansijama. I ono na šta su posebno ponosne ove divne žene iz sela Stanišić, u svoje mestašce su dovele region saradnjom koja je pokrenuta sa okolnim zemljama.

Udruženje aktivno sarađuje i sa zemljama u regionu putem razmene iskustava sa udruženjima i institucijama u okruženju radi sticanja novih znanja i upoznavanja sa mehanizmima rada u zemljama Evropske unije, ali i intenzivno radi na razvoju turističkog potencijala sela i okruženja.

"Udahni život" ima svoju kancelariju i učionicu, letnju baštu gde se održavaju razne manifestacije, prostor za obuku i rad na grnčarskom kolu, kao i autentičnu kuću sa imanjem u kojoj je smeštena ekonomska inicijativa "Vojvođanska kuća".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA