Kako pravilno zamrznuti povrće: Spremite vitamine za zimske dane

Pravilno upakovano i zamrznuto povrće može da stoji u zamrzivaču od šest do 12 meseci

  • 0
zaleđeno povrće foto: Shutterstock

Srećni smo što živimo u vremenu kada imamo pristup tehnologiji zamrzavanja i ostavljanja namirnica kakvu ljudi nisu imali ni pre pola veka. To olakšava svakodnevno funkcionisanje, kao i pripremu zimnice.

Ako imate sveže povrće iz bašte, prodavnice ili sa pijace, imate i bezbroj načina da to povrće održite ukusnim kao onog dana kada ste ga uneli u kuću. Iako nije svako povrće za zamrzavanje, većina - kada je pripremljena, upakovana i zamrznuta kako treba - može da traje šest do 12 meseci u zamrzivaču.

A prema studiji iz 2017. koju je sproveo Univerzitet u Džordžiji i objavljenoj u "Journal of Food Composition and Analisis", to povrće bi moglo biti čak i hranljivije nakon što ga zamrznete nego da ste ga držali sveže pet dana u kući.

Priprema i pakovanje

Vreme je ključno kada je u pitanju sveže povrće, jer  bi trebalo da bude zamrznuto najviše nekoliko sati nakon branja i već unapred bi trebalo da znate u čemu ćete da ga čuvate. Bez obzira na to za kakvu vrstu pakovanja se odlučite, ono mora da bude otporno na vlagu i izdržljivo i sposobno da istrpi niske temperature zamrzivača.

To znači da preskočite jeftine kese za sendviče i nabavite kvalitetnije vreće za zamrzavanje, tegle za konzerviranje ili plastične kutije.

Kada odaberete posude, potrebno je da dobro operete i blanširate povrće.

Šta je blanširanje?

Blanširanje je proces ključanja ili tretiranje povrća u vreloj vodi kako bi se usporili enzimi koji mogu da dovedu do gubitka ukusa, boje i teksture, a potom se odmah šokiraju lednom vodom, kako bi se zaustavio proces kuvanja. Ovaj korak je kritičan za zamrzavanje skoro svih povrća, a vreme varira u zavisnosti od povrća i njegove veličine.

Ako povrće ne blanširate dovoljno dugo, to bi moglo da stimuliše enzime (na primer, jabuke postanu smeđe kada ih isečete) i na kraju će biti gore nego da se uopšte ne blanširaju. Ali ako ih predugo blanširate, to možete ubiti ukus, boju i sve dobre vitamine.

Ne samo da blanširanje usporava te štetne enzime, već deluje i kao vrsta dezinfekcionog sredstva, čisti vaše povrće od sve prljavštine i stranih organizama. Još jedna prednost blanširanja je očuvanje esencijalnih vitamina poput kalijuma, dijetalnih vlakana, folata, vitamina A i vitamina C koji se nalaze u vašim proizvodima.

Korak po korak

Koliko dugo ćete blanširati povrće zavisi od vrste povrća. Predstavljamo vam osnovne korake procesa:

  • Sipajte vodu u šerpu i pustite je da proključa i ostavite je na ringli da vri. 
  • Isecite povrće na komade iste veličine.
  • Napunite činiju ledene vode i stavite je u blizini.
  • Kuvajte povrće u jako kipućoj vodi tokom preporučenog vremena blanširanja.
  • Ocedite i odmah uronite povrće u ledenu kupku oko dva minuta.
  • Ponovo ocedite.
  • Prebacite blanširano povrće u hermetički zatvorene posude.  Tako zamrznuto može da ostane do 12 meseci.

Odmrzavanje je najlakši deo procesa. Samo prespite zaleđeno povrće u cediljku i prelijte hladnom vodom. Kada odmrzavate zeleniš poput kelja ili spanaća, koristite mašinu za sušenje salate da izvučete što više vode.

Nije svako povrće za zamrzivač

Ima povrća koje jednostavno ne izdrže proces zamrzavanja.

Izbegavajte povrće poput celera, krastavca, zelene salate, peršuna i rotkvice. Zbog visokog sadržaja vode, jednostavno posle odmrzavanja će postati mlohavo i pretopljeno, prenosi "How the Stuff Works".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA