Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzo vam izvetri gazirano piće kada ga jednom otvorite: Evo gde grešite i kako pravilno da sačuvate mehuriće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je vaš omiljeni gazirani sok flaširan, dodatni prostor iznad pića do čepa je ispunjen sa više ugljen-dioksida nego što je standardni atmosferski pritisak

  • 1

Da li ste se ikada zapitali zašto se gazirano piće rasplamsa i izgubi tako privlačne mehuriće?

Tipična gazirana pića su superzasićena ugljen-dioksidom (CO2) i taj gas je u piću pod tolikim pritiskom da želi da pobegne iz vode.

Kada je vaš omiljeni gazirani sok flaširan, dodatni prostor iznad pića do čepa je ispunjen sa više ugljen-dioksida nego što je standardni atmosferski pritisak. Zbog toga ugljen-dioksid koji je prethodno unesen u vodu ostaje u tečnosti. Kada se konzerva ili flaša prvi put otvore, ovaj CO2 pod pritiskom se ispušta u vazduh, što je ono što stvara šištanje koje se čuje pri otvaranju nove flaše sode.

Kada se piće zatim izloži otvorenom vazduhu tokom dužeg vremena, ugljen-dioksid u soku na kraju dostigne istu koncentraciju kao u vazduhu, polako se rastvara i na kraju ispušta mehuriće. Kada se to dogodi, gazirani sok postaje "ravan".

Trik je kako zadržati gaziranost u otvorenoj flaši soka? Važno je napomenuti da "ravna" pića nisu ustajala. To samo znači da su izgubila žar. U redu je da ga pijete, samo neće imati dobar ukus kao kad ste ga prvi put otvorili.

Stoga vam predlažemo jedan trik kako da sačuvate gaziran sok da "ne izlapi".

Kada otvorite flašu i spitate sok, jednostavno stisnite bocu tako da istisnete sav višak vazduha iz flaše i brzo je čvrsto zatvorite. Stiskanjem boce prazan prostor iznad vode se smanjuje i samim tim povećava količinu pritiska unutar posude.

I to je to! Garantujemo da će vaš omiljeni sok ostati jednako gaziran do sledećeg otvaranja.

Video: Kako da naduvate balon bez muke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    7. februar 2023 | 17:12

    A jel ovaj članak prepisan ili ste sami smislili? Trebalo bi da se malo raspitajte kod nekog učenijeg čoveka koji je upoznat sa mehanikom fluida, zna da razlikuje pritisak i podpritisak.... Čemu to služi a uz to i ne radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA