Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo zašto drvene varjače treba "kuvati": Pogledajte kako voda izgleda nakon toga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Metoda kuvanja varjača preporučuje se samo jednom mesečno, u zavisnosti od toga koliko često ih koristite, da li ih koristite za mešanje sirovog mesa ili samo povrća i od drugih faktora

  • 3

Zahvaljujući svim onim video-snimcima čišćenja sa "TikTok-a" koji po objavljivanju postaju viralni, mnogi od nas neprestano uče neke korisne trikove za čišćenje koji menjaju život, od kojih najnoviji uključuje pranje i čišćenje drvenih varjača.

Najnoviji "TikTok" trend uključuje potapanje kašika u ključalu vodu da biste ih bolje očistili. Korisnici poput @itsnicolejakues i @jessicahaizman preporučuju ovaj trik svojim pratiocima kao način za otklanjanje zaostale prljavštine i masnoće koje su se nataložile na vašim drvenim varjačama.

Video-snimci koje objavljuju o procesu pokazuju kako se voda pretvara iz bistre u smeđu pred vašim očima dok su drvene kašike potopljene u vodi koja vri.

Drveni kuhinjski predmeti i pribor nikada ne bi trebalo da idu u mašinu za pranje sudova (zbog toga je potrebno pronaći druge načine za njihovo temeljno čišćenje). Umesto toga, stručnjaci preporučuju ručno pranje drvenih kašika, koristeći blagi deterdžent ili sapun i toplu vodu. Uvek pustite da se kašike osuše na vazduhu. Mašine za pranje sudova emituju ekstremnu toplotu prilikom sušenja koja može da iskrivi drvo. To će, upareno sa vodom pod pritiskom u mašini za pranje sudova, prouzrokovati da se vaše drvene kašike vremenom brže raspadaju.

Ako ekstremne temperature štete drvetu, zašto onda ljudi predlažu stavljanje varjača u ključalu vodu na "TikTok-u"?

@itsnicolejaques BOIL your wooden spoons and utensils at the beginning of every month. Even if you are hand cleaning them or putting them in the dishwasher, they need a deep soak. To note I hand clean mine usually as dishwasher is typically not recommended. I did this for demonstration purposes. #cleaninghacks #cleaningtips #deepcleaning #kitchencleaning #kitchenhacks #kitchenware ♬ original sound - Nicole Jaques

Stavljanje bilo čega u ključalu vodu je dobar način da bilo šta dezinfikujete, ali stalno ključanje varjača ili njihovo prečesto kuvanje može da skine drvo ili ga na neki način iskrivi, tako da ne želite da preterujete.

Metoda kuvanja varjača preporučuje se samo jednom mesečno, u zavisnosti od toga koliko često ih koristite, da li ih koristite za mešanje sirovog mesa ili samo povrća i od drugih faktora.

Šta radi ključanje drvenim varjačama?

Pošto je drvo tako porozno, vremenom apsorbuje mnogo više masti i čestica hrane sa kojima kuvate. Kipuća voda omogućava da deo toga "izađe" tokom ključanja, što je glavna svrha ove metode čišćenja.

Trebalo bi da se pridržavate metode tople vode i nežnog sapuna za svakodnevno čišćenje.

Nakon što izvadite kašike iz ključale vode, možete završiti zadatak brzim pranjem blagim sapunom samo da biste bili sigurni, piše Better Homes and Gardens.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    25. februar 2023 | 20:53

    S...e mi se od ovih mudrolija sa TikToka! Moja baba je koristila jednu te istu drvenu varjaču odkad ja znam za sebe, znači jedno minimum 30 godina i nikad je u životu nije iskuvavala. Da budem iskren često bi je samo proprala pod mlazom vode i to je to. Sa njom je mešala i supe i čorbe, i slatko i slano i za sve te godine nikad se nikome nije ništa desilo, niko nije dobio trovanje hranom niti je bilo nekih problema.

  • normalno

    25. februar 2023 | 23:18

    da stavis komad drveta da kuvas mora tako

  • E

    25. februar 2023 | 22:23

    Bas tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA