Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate koja je prva stvar koju morate da očistite u spavaćoj sobi: Od nje zavisi i kvalitet sna

Vreme čitanja: oko 2 min.

U održavanju higijene spavaće sobe je tajna dobrog sna. Ovo je ono čime prvo treba da se pozabavite

  • 0
spavaca soba, sobna biljka, biljke

Foto: Shutterstock

Možda ne mislite da redosled kojim sređujete stvari po kući pravi neku preveliku razliku, ali ako želite da vam spavaća soba bude zaista bude čista, odakle ćete da počnete sređivanje zaista ima veliki efekat.

Čak se smatra da utiče na vaš san.

Kada čiste spavaću sobu, postoji jedan zadatak koji profesionalni čistači uvek prvo rešavaju, jer im to čini ostatak posla daleko jednostavnijim, a prostor čini čistijim.

Zato "Homes & Gardens" otkriva tajnu profesionalnih čistača kojim mestima u spavaćoj sobi treba prvo da se pozabavite, kako da ih očistite i zašto nikada to da ne zaboravite.

prašina, čišćenje prašine, praško

Foto:Shutterstock

Prva stvar koju treba da očistite u spavaćoj sobi

Kada je spavaća soba u pitanju, prvi i najvažniji savet za čišćenje je da se prostorija oslobodi prašine, slažu se profesionalni čistači.

- Uklanjanje prašine u vašem domu i spavaćoj sobi je od suštinskog značaja iz nekoliko razloga - kaže Mufeta Kruger, stručnjak za čišćenje, i dodaje: - Brisanje prašine eliminiše alergene, poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i sprečava nakupljanje prašine koje može da ošteti nameštaj ili utiče na ukupnu čistoću sobe, pomažući vam da bolje spavate.

Razlog da se prvo izborite sa prašinom je da bi se olakšalo čišćenje ostatka sobe, dodaje još jedan stručnjak za čišćenje Karina Toner.

- Prašina ima podmukli način da se akumulira svuda, tako da je najbolje da se uhvatite ukoštac sa njom odmah.  Ako počnete sa brisanjem prašine, time osiguravate da se čestice koje padaju neće taložiti na vaše sveže očišćene površine - kaže ona.

Postoji nekoliko pristupa koje možete da koristite da uklonite prašinu u spavaćoj sobi, od upotrebe pouzdane krpe od mikrovlakana ili krpe za prašinu, do usisavanja dušeka i poda ili čak kupovine prečišćivača vazduha da biste se oslobodili prašine u vazduhu pre nego što se slegne. Stručnjak za čišćenje Mark Konđionti preporučuje korišćenje i savitljive krpe od perja napravljenih od mikrovlakana - tzv. praško.

Jednom kada imate prave alate, sve je u tehnici. Razmislite o čišćenju rasvetnih tela, vrhova ormara, uglova plafona i polica. Nastavite sa svojim prozorima i nameštajem i završite usisavanjem, uključujući i deo ispod vašeg kreveta. Rad na ovaj način i saznanje koliko često treba čistiti spavaću sobu pomoći će vam da se ukloni što je više moguće prašine i da soba bude higijenski čista - što je  jedan od najjednostavnijih načina da poboljšate svoj san i opšte zdravlje.

Zavese, soba, spavaća soba, krevet, posteljina

Foto: Shutterstock

Kojim redom spremiti spavaću sobu

Da biste sremili spavaću sobu, najbolje je da počnete sa pomeranjem stvari sa površina i podova kako biste olakšali čišćenje prostora.

Odatle možete početi sa brisanjem prašine, počevši od vrha sobe i svetlosnih elemenata, spuštajući se prema komodi i noćnim stočićima.

Koristite antibakterijski sprej na površinama koje se često dodiruju, kao što su noćni ormarić, ručke komoda i ručke na vratima (i bilo koja elektronika ako je imate) pre nego što završite usisavanje, nameštanje kreveta i prskanje suptilnog, ali svežeg mirisa sobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA