Vreme čitanja: oko 4 min.

Praktični rezervoari za čuvanje tečnosti - Plastični rezervoari

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Generalno govoreći, rezervoari su predmeti ili objekti koji nam služe za skladištenje i čuvanje svega onoga što nam je potrebno

  • 0
Plastični rezervoari Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Od prastarih vremena ljudi su se snalazili na različite načine kako bi svoje zalihe sačuvali i održali upotrebljivim. U podovima kuća koje potiču iz perioda neolita pronađeni su rezervoari koji su vodom snabdevali domaćinstva. Oni rezervoari koji su služili da se u njima čuva tečnost, morali su naravno, biti nepropusni. Razni materijali su u tu svrhu korišćeni i prevazilaženi. Nauka i tehnologija svoje čini pa se već odavno koriste plastični rezervoari u koje odlažemo i u kojima čuvamo sve ono što nam treba. Plastični rezervoari su oni rezervoari koji su preuzeli primat svojim karakteristikama i zasluženo vodeće mesto.

Polietilen i polipropilen su osnovne komponente od kojih se prave plastični rezervoari. Polietilen visoke gustine koji se tehnikom i tehnologijom spiralnog namotavanja niže u nekoliko slojeva čini osnovu ovog materijala. Osnovna karakteristika ovih polimera je termoplastičnost što znači da su savitljivi kada se zagrevaju a postaju kruti kada se ohlade. Brojne su dobre osobine predmeta koji se izrađuju od ove vrste najčešće korišćene plastike, pa samim tim i plastičnih rezervoara.

Vodonepropusni su. Otporni su na hemijske uticaje kiselina i baza, rastvarače, nisu podložni hemijskoj koroziji. Otporni su na UV zračenje. Ne smetaju im promene temperature, podjednako dobro podnose i visoke i niske temperature. Otporni su na mehanička oštećenja.

Na osnovu svih gore navedenih osobina, zaključak je da je primena plastičnih rezervoara zaista mnogostruka. Ukoliko postoji potreba da se skladišti pijaća voda, plastični rezervoari su dobro rešenje. Zahvaljujući svojim glatkim zidovima, ne zadržavaju kamenac, pa samim tim smanjen je rizik od razvoja bakterija ili algi. Lako se čiste i održavaju.

U plastičnim rezervoarima je najbezbednije čuvati i hemijski agresivne materije kao što su nafta i njeni derivati, razgrađivači, kiseline i slično pa je njihova primena u svim industrijskim granama na prvom mestu po potrošnji. Ukoliko je potrebno, postoje i mogu se napraviti i po porudžbini plastični rezervoari sa dvpstrukim zidovima. U njima se čuvaju materije koje su izuzetno opasne i na taj način je rizik od njihovog agresivnog delovanja sveden na minimum. Građevinski materijal u prahu je najbolje čuvati u plastičnim rezervoarima utoliko što se svi oni mogu zatvoriti tako da nema prodora vazduha ni vode koji bi doveli do oštećenja skladištenog sadržaja.

Plastični rezervoari mogu biti različitih dimenzija i gabarita, od nekoliko litara do nekoliko kubnih metara, u zavisnosti od svrhe i namene. Većina nas je videla plastične rezervoare – silose u koje se odlažu žitarice.

Veoma su česti u upotrebi plastični rezervoari za čuvanje namirnica. Ne upijaju i ne ispuštaju mirise pa su idealni za dugogodišnju i najrazličitiju upotrebu, od raznih tečnosti do zimnice. Kace i burad različitih modela, dimenzija i zapremina zadovoljiće prohteve i najzahtevnijih domaćica. Ovi rezervoari su vrlo otporni na starenje pa nam zaista mogu godinama pa i decenijama trajati. Ukoliko materijal koji skladištimo zahteva da bude na ujednačenoj, konstantnoj temperaturi, više ni to nije teško izvesti. Termoizolovani poliuretanskom penom, plastični rezervoari omogućuju stalnu temperaturu sadržaja.

Potrebno je navesti još nekoliko prednosti ovih proizvoda. Plastični rezervoari su veoma lagani. Njihov transport, montaža i rukovanje ne zahtevaju specijalnu obuku. Jednostavno se održavaju i čiste. S obzirom na njihove glatke površine, lako se peru najobičnijim deterdžentima. Potrebno je naglasiti da ovi rezervoari, imajući u vidu njihovu monolitnu strukturu sa ujednačenom debljinom zidova nemaju kritične tačke, varove koji bi omogućili pucanje ni strukturalno zatezanje. Plastični materijali ne korodiraju i nije im potrebna dodatna zaštita u vidu boja i premaza. Žilavi i čvrsti, materijali od kojih se proizvode plastični rezervoari otporni su na abrazije, lomove i oštećenja.

Iako nisu biorazgradivi, ovi materijali koji se koriste u izradi plastičnih rezervoara lako se mogu reciklirati, pretopiti i preoblikovati pa na taj način i prenameniti. Neupitna je njihova ekološka ispitanost i ekološki su prihvatljivi, ne zagađuju ničim našu životnu sredinu.

U zavisnosti od namene, većina plastičnih rezervoara koje možete pronaći na našem tržištu ima dostupan veoma širok asortiman priključaka koji će vam omogućiti lakše rukovanje. Takođe, možete odabrati na koji način želite da se vaš odabrani plastični rezervoar zatvara.

Naravno, potrebno je naglasiti da su plastični rezervoari mnogo prihvatljiviji od rezervoara napravljenih od nekih drugih materijala. Uz sve navedene prednosti, niža cena je još jedna prednost u izboru odgovarajućeg plastičnog rezervoara. Sve ono što vam je uz vaš odabrani plastični rezervoar potrebno a to su priključci, ventili, odušci, penjalice, pregrade, ukrućenja, slavine, otvori, revizije, poklopci koji funkcionišu na nekoliko načina i sve ostalo što vam treba ili može zatrebati lako možete nabaviti.

Sajt mirandre.com je vaš vodič, savetnik i pouzdan izvor informacija kada su u pitanju plastični rezervoari i sve što je uz njih vezano, od načina proizvodnje, materijala od kojih se proizvode, vrsta, dimenzija, namene, mogućnosti dostave i montaže kao i remonta i popravki, radionica i prodajnih mesta sa bogatim galerijama sa fotografijama koje vam mogu olakšati izbor.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA