≫ 

Ovakav trening od dva minuta je sve što vam treba da biste bili u top formi

Fizička aktivnost je veoma važna za održavanje zdravlja tela i kondicije

  • 0

Nova istraživanja otkrila su da veliku korist za telo može da donese i vežbanje koje traje svega dva minuta dnevno, jer 120 sekundi fizičkih aktivnosti visokog intenziteta mogu doneti velike beneficije za zdravlje nego li fitnes programi od 30 minuta.

Vežbanje može da bude veoma naporno ako niste fitnes fanatik, a jedan od najvećih problema može da bude održavanje treninga u pravilnim vremenskim intervalima. Istraživači sa Univerziteta Viktorija u Australiji tražili su od malog broja ispitanika da rade tri vežbe različitog intenziteta tokom određenog vremenskog perioda sa sedam i više dana pauze između svake serije.

Vežbe visokog intenziteta su odlične za telo. Foto: Pixabay.com

Na prvoj, od učesnika je traženo da trče kontinuirano u krug 30 minuta polovinom svoje snage. Na drugoj, trčali su ciklično pet minuta sa 75 odsto snage uz jednokratan odmor između serija. Na poslednjoj su učestvovali u izvođenju 4 biciklistička sprinta u trajanju od 30 sekundi uz maksimalno opterećenje.

Nakon završetka svake serije, istraživači su računali koliko je energije svaki od ispitanika potrošio neposredno nakon vežbanja i tri sata nakon završetka treninga. Istraživači su otkrili da je mišićno opterećenje svakog učesnika skoro identično između kratkog treninga visokog intenziteta i

duge vožnje.

Ovo ukazuje na to da se vežba može propisati prema individualnim preferencijama bez obzira na sva dosadašnja istraživanja vezana za vreme trajanja treninga. Ovi nalazi imaju implikacije za poboljšanje našeg shvatanja kako se vežbanje može koristiti za poboljšanje metaboličkih procesa čovekovog organizma, stoji u istraživanju.

Nijsu vam potrebni mukotrpni treninzi da izgledate dobro. Foto: Pixabay.com

Ova studija sprovedena je na malom uzorku pa je potrebno obaviti još neka veća istraživanja kako bi se ova teorija potvrdila. Svakako je dobra osnova za testiranje kraćih vežbi velikog intenziteta i njihovog učinka na telo.

Naučnici su ranije došli do zaključka da 2,5 minuta svakodnevnog intenzivnog treninga može da da sasvim dobre fitnes rezultate, a nove studije pokazuju da nam je za to potrebno još više vremena.

VIDEO: Seks bomba ili previše nabildovana devojka?

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA