≫ 

Čistite lice bar dva puta dnevno, a nemate pojma koliko je to štetno za vašu kožu

Lična higijena je pozitivna stavr, ali samo do određene granice. U suprotnom se možete suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama

  • 0

Umivanje vodom je jedna stvar, ali čišćejne lica raznim hemikalijama može da vas uvali u ozbiljne probleme. Morate da znate pravila za ličnu higijenu ako zaista želite da budete zdravi.

Ponuda kozmetičkih proizvoda za čišćenje lica nikada nije bila bogatija: pene, gelovi, balami, mleka, tonici i, naravno, magična micelarna voda. Ako ovome dodate trunčicu koncentrisanih egzotičnih sastojaka onda ste se udaljili nekoliko svetlosnih godina od dobrih starih sapuna, kojima se do nedavno čistilo lice.

Idealno sredstvo za čišćenje

Ne zamajavajte se raskošnom marketinšom kampanjom za kozmetiku. Prema Barbari Sturm, poznatom nemačkom estetskom hirurgu, sredstvo za svakodnevno čišćenje mora da ukloni mrtve ćelije kože, masnoću, prljavštinu i druge štetne materije koje zagađuju kožu, da otvoriti pore, spreči stanja kože kao što su akne i da pripremi kožu za sledeći korak u rutini negovanja kože lica.

U stvarnosti, ovaj izazov je teško zadovoljiti, jer kvalitetan proizvod za čišćenje mora s lica da ukloni sve loše stvari, a pritom nekom  magijom da ne naruši floru kože, odnosno dobre mikroorganizme koji prirodno žive na našoj koži.

Pogrešnim odabirom proizvoda za čišćenje lica možete više da naštetite licu nego da mu učinite dobro.

Foto: Profimedia, Alamy

Kakva je tajna pH faktora?

Smatra se da su proizvodi za čišćenje lica koji verno oponašaju prirodni pH kože (5,5) puno nežniji prema zaštitnom kiselom sloju na licu, koji se sastoji od prirodnih masnoća, mrtvih ćelija kože i znoja. Ovaj kiseli sloj održava zdravlje kože i štiti ga od bakterijskih infekcija. Nažalost, brojni proizvodi na tržištu, pogotovo na bazi sulfata, imaju pH između 9 i 10, pa se njihovim korišćenjem uklanja zaštitni kiseli sloj na koži.

Ako osećate da vam je posle čišćenja koža lica zategnuta, suva i upaljena, to je jasan znak da je proizvod koji ste koristili preagresivan za kožu.

Takođe, izbegavajte maramice za čišćenje lica. Iako se svi nađemo u situaciji kad je bolje upotrebiti išta nego ništa, maramice nisu prikladna zamena za temeljno čišćenje lica.

Ulje ili voda

Proizvodi za čišćenje su u suštini podeljeni u dve kategorije: one na bazi ulja i na bazi vode.

Proizvodi na bazi ulja mogu da imaju dobar efekat na zaštitni sloj kože. Međutim, uvek ostaju na koži u nekoj meri i zato morate da pazite da ne dođe do zapušenja pora lica.

Masna koža zahteva proizvode za čišćenje na bazi vode. Preporučuje se upotreba vodenog gela ili proizvoda u obliku bez pene bez sulfata. Važno je da znate da bilo koji proizvod da koristite neophodno je odmah iza toga naneti hidratantnu kremu odmah da biste izbegli gubitak vlage.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Da li noćna krema oštećuje lice ako se stavlja danju i obrnuto?

Jednom dnevno je dovoljno?

Ako verujete Tifani Masterson, osnivaču renomirane „Beauti Drunk Elephant“, dovoljno je jednom dnevno da čistite lice. Naime, Masterson smatra da ukoliko posvetite dovoljno vremena čišćenju kože lica uveče (temeljno uklanjanje ostataka šminke) i nakon toga na lice nanesete serum i kremu, oni će tokom noći nahraniti kiseli zaštitni sloj vašeg lica. To sigurno nećeteI želeti da operete ujutru,

Prekomerno čišćenje uklanja lipide i uništava zaštitnu barijeru kože lica, što dopušta bakterijama da nađu put do unutrašnjih slojeva kože i uzrokuju crvenilo, iritaciju, neurodermatitis. Istovremeno, smanjuje se prirodna otpornost kože na UVA i UVB zračenje.

Svako treba da opere lice jednom dnevno, a dva puta samo ako to koža dobro podnosi.

Pažljivo sa pilingom

Previše pilinga je štetno, kao i preterivanje sa proizvodima za čišćenje. Stručnjaci upozoravaju da više od jednom nedeljno ne bi trebalo da koristite sredstva za uklanjanje mrtvih ćelija sa lica. Ukoliko pravilno negujete kožu lica i dajete joj sve što je potrebno, ona će sama odraditi piling kroz prirodni proces obnavljanja ćelija na koži.

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA