"Dermatolog mi je rekao da se ne umivam posle treninga i ja sam ostala bez teksta"

Priča ove devojke će vas potpuno iznenaditi, ali smo sigurni da nikada više nećete pogrešiti kada su rituali posle treninga u pitanju

  • 2

Većina ljudi se tušira odmah posle treninga, a ako za to nema uslove, bar se umije. Ispostavilo se da ovo nikako nije dobra ideja ukoliko želimo da nam koža bude lepa, zdrava i negovana. Priča ove devojke će vam potvrditi ono što ste upravo čuli.

- Bez obzira na vrstu treninga, uvek imam isti ritual: spakujem svoju mašinu (steper, bicikl, ili podlogu za jogu) i očistim svoje lice vlažnim maramicama, odnosno umijem se (u zavisnosti gde vežbam). Bila sam potpuno sigurna da je najvažnija stvar na svetu da se što pre otarasim znoja sa moje kože posle vežbanja. Bukvalno sam umela trčeći da dođem do kupatila koliko sam bila uverena da je taj znoj toksičan. Za malo da "prsnem" kada sam saznala da potreba da se odstrani znoj sa kože posle treninga što je pre moguće uopšte ne spada u zdravu negu kože.

Dermatolog Elen Marmur mi je jasno rekla da je znoj zapravo najbolji prečišćivač kože koji možemo da zamislimo. On čisti kožu na jedini prirodan način. Vežbanje svakog jutra i zadržavanje sloja znoja na našem licu je najkvalitetnija stvar za naše akne, za rozaceu (crvenilo kože zbog popucalih kapilara) i za suvu kožu. Ostala sam bez teksta kada sam čula ove informacije.

Foto: Pixabay.com

Dok sam skupljala vilicu po podu, ona je nastavila sa pričom kako je za lepu kožu vrlo važno da je znoj regeneriše i da iščisti sve bespotrebne materije iz nje. Naša izlučevina maksimalno aktivira sve enzime potrebne za stvaranje zaštitnog sloja na koži koji je brani od svih "napada" sa strane. Podsetila me je na mnoge atletičare koji imaju ekstra zdravu i lepu kožu i pitala me šta mislim kako je to moguće. Nisam imala odgovor. I dalje sam bila zapanjena.

Atletičari u stvari sve rade ispravno. Ne trče odmah pod tuš kad završe sa treningom. Čak se i ne umivaju, bar ne istog časa.

Najbolje bi bilo da uopšte ne čistimo svoju kožu posle vežbanja, a ko baš imamo osećaj nelagodnosti kada je lice u pitanju, onda sa dva prsta možemo da operemo stranice nosa i to će biti dovoljno. dr Marmur mi je objasnila da sredina naših lica sadrži najviše znojnih žlezda, pa ako malo i skinemo masnoće sa tog područja to ne znači da ćemo ga potpuno osušiti.

Foto: Profimedia

Pored toga, ona preporučuje da se operu samo "mirišljavi" delovi tela, poput pazuha i intimne regije. Za ova područja možemo da koristimo čak i sapun, ali ne bilo koji. Važno je da on bude hidratantni, jer nikako nije cilj da već iscrpljenu kožu osušimo. Čak je dozvoljeno i kosu oprati šamponom. Dok je doktorka govorila, ja nisam treptala. Razmišljala sam - ne mogu da operem lice, ali mogu kosu?!

Dodala je da je to sve što se tiče spiranja i da bi trebalo da bude dovoljno da se osećamo dobro, a ne kao pokretna bakterija kada napustimo teretanu.

Foto: Shutterstock

Ono što je interesantno, ne slažu se svi dermatolozi sa dr Marmur i njenom teorijom da bi trebalo da nosimo svoj znoj sa sobom. Dr Mona Gohara kaže da je ona ipak pristalica tuširanja uz korišćenje neinvazivne kozmetike koja ne može da nam našteti. Ona objašnjava da je hladna voda dobra za regulisanje rumenila posle vežbanja, a da blage kupke skidaju samo prašinu nakupljenu na koži.

Posle mnogo razmišljanja, odlučila sam da redukujem svoju rutinu koju imam posle treninga i da odložim čišćenje lica i tuširanje za kasne večernje sate. Šetaću u sjaju svoga znoja -

(Telegraf.rs / wellandgood.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mkmkb

    23. decembar 2018 | 13:49

    A ja sam se sokiro sta je nju sokiralo.

  • Deso

    23. decembar 2018 | 19:34

    Pitam ja tog naucnika,posto znam da se ne bavi sporrom,da li se kupa posle posla ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA