• 3

Nauka otkrila u koje vreme treba da jedete: Pridržavajte se ovoga i izgubićete kilograme

Budete li se pridržavali ovoga, biće vam lakše da izgubite kilograme

  • 3
Mršavljenje

Foto: Pixabay

Balans između gojenja i gubljenja kilograma u najvećoj meri zavisi od onoga što jedete i od toga koliko ste fizički aktivni, ali mnogi zapostavljaju jedan veoma bitan faktor.

Naime, studija koju su sproveli naučnici sa Vanderbiltovog univerziteta, u Nešvilu u SAD, ustanovila je nije bitno samo koliko kalorija unosite, nego i da vreme u koje ih unosite određuje koliko kalorija ćete uspeti da sagorite, piše Science Daily.

Vaš biološki sat i san utiču na to na koji način vaš organizam obrađuje hranu, pa se efektivnost u sagorevanju masti menja u zavisnosti od doba dana. Cirkadijalni ritam vašeg tela programiran je da sagori mast tokom spavanja, pa kada preskočite doručak i umesto toga jedete kasno uveče, odlažete sagorevanje masti.

Istraživači su nadgledali metabolizam sredovečnih i starijih osoba u laboratorijskim uslovima tokom dve sesije u trajanju od 56 sati. U svakoj od sesija, ručak i večera su služeni u isto vreme, u 12:30 i 17:45, ali se vreme trećeg obroka razlikovalo. Nekima je davan doručak u 8:00, dok su drugi dobijali podjednako hranljiv obrak u 22:00, a tokom noći obe grupe provodile su isti broj sati u spavanju.

Iako se količina obroka ni aktivnsot subjekata nisu razlikovali, ispostavilo se da su oni koji su jeli kasno uveče sagorevali manje masti nego oni koji su treći obrok imali ujutru.

To je istraživače dovelo do zaključka da vreme obroka u toku dana značajno utiče na to koliko kalorija ćemo sagoreti, a koliko skladištiti, zbog čega su još jednom podvukli važnost doručka.

V. T.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    Dorucak nije najvazniji obrok.

  • JO

    Jedite u Januaru, Aprilu i Septembru. Izgubićete 60 kg garantovano.

  • Dare

    Ma važi....o ta posla nema ništa, jedi umereno i nema problema bez obzira na vreme.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima