• 3

Svaki 10. muškarac pati od bigoreksije, a često nije ni svestan toga

Da li znate šta je bigoreksija?

  • 3
Fitnes, teretana, vezbanje

Selfi predogledalom i odmah na Instagram, pomodarstvo ili problem današnjih muškaraca? Foto: Shutterstock

Bigoreksija - potpuno je suprotna anoreksiji (koja je karakteristična za žene) i jači pol sebe doživljava nedovoljno razvijenim i mišićavim. Od nje pati svaki 10. muškarac.

Ovi muškarci u proseku se ogledaju 12 puta dnevno, drže striktne dijete, često se upoređuju sa drugima pitajući se da li su dovoljno razvijeni, fanatično se trude da povećaju telesnu masu i mišiće, neretko prekomerno koriste steroide.

Prema istraživanjima, svaki deseti muškarac u teretani pati od ovog poremećaja, koji može dovesti do srčanog i moždanog udara, skupljanja testisa, gubitka kose, bezvoljnosti pa, u težim slučajevima, i do razmišljanja o samoubistvu. Preterano korišćenje supstanci za veštačko uvećanje mišića dodatno naglašava navedene zdravstvene tegobe.

Stručnjaci predvođeni Robom Vilijemsom, proučavali su bigoreksiju kao psihički poremećaj, koji podstiču traume iz detinjstva, izazvane stvaranjem nesigurnosti kod deteta. Zbog toga u pubertetu dolazi do frustracija prilikom projekcije idealnog spoljnog izgleda, koji bi trebalo da bude pokazatelj uspeha i moći, prenose Novosti.

Ukoliko kod sebe primetite naznake ovog poremećaja, popričajte sa bliskim osobama i prisetite se svojih dobrih osobina kao i toga da je umerenost u svemu, pa i u vežbanju, ključ sreće.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    Vecina ljudi je nedovoljno razvijena.

  • malena

    A oni koji jesu, umesto da vežbaju, odu na nanokliniku i uz pomoć estetske hirurgije ugrade implante ili urade liposukciju, da bi izgledali onako kako žele. Ni muškarci nisu ono što su nekad bili...

  • Brk

    I teretani svaki deseti ne pati od ove bolesti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima