5 maski za kosu koje vraćaju volumen i smanjuju opadanje: Samo jedna košta više od 100 dinara

Ovo su recepti za prirodne maske, koje su prilično pristupačne, a daju efekat poput mnogo skupljih frizerskih tretmana

  • 0
Maska, kosa, pranje kose, žena Foto: Shutterstock

Ako vam je kosa suva, beživotna i lomljiva, pokušajte da je nahranite aktivnim sastojcima iz namirnica koje već imate u kući. Belanca, ovsene pahuljice ili avokado odlično deluju na dlaku, a posle nanošenja važno je da je isperete i operete  šamponom.

Pre nego se upustite u ove rituale, obratite pažnju da niste alergični ili intolerantni na neke od namirnica koje se koriste.

Ovo su recepti za prirodne maske koje su prilično pristupačne, a daju efekat poput mnogo skupljih frizerskih tretmana.

1. Belanca

Jaja imaju puno belančevina, tako da redovna konzumacija istih vašu kosu može da održava zdravom. Korišćenje jaja u maskama za kosu takođe može sprečiti gubitak i lomljenje kose, popraviti oštećenu kosu i podstaknuti njen rast. Belanca možete naneti na kosu samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Jaje, jaja Foto: Pixabay

Recept za masku:

U dva belanca dodajte dve kašičice kokosovog ulja. Sve sastojke umutite i nanesite ih na vlažnu kosu. Masku držite 20 minuta, a zatim je isperite hladnijom vodom. Operite potom kosu šamponom.

2. Aloe vera

Aloe vera se koristi vekovima zbog pozitivnog uticaja koje može imati na vaše zdravlje i izgled. Posebno je dobra za masnu, kovrdžavu ili lomljivu i suvu kosu. Aloe vera može da hidrira kosu, ojača je i smanji opadanje.

Aloe vera, aloja Foto: Pixabay

Recept za masku:

Dve kašičice aloe vere izmešajte sa jednom kašikom maslinovog ulja. Sve sastojke nanesite na kosu, od sredine glave ka krajevima kose. Zatim masku nanesite i u koren kose. Stavite kapu za tuširanje, a potom i peškir i masku držite oko 30 minuta, pa isperite masku i operite kosu šamponom.

3. Avokado

Avokado sadrži prirodna ulja, zdrave masne kiseline, vitamine i minerale koji mogu da nahrane vašu kosu i spreče njeno lomljenje. To može biti posebno korisno za dehidriranu kosu.

avokado foto: pixabay.com

Recept za masku:

Zgnječite jedan avokado, dodajte kašiku ulja ruzmarina i jednu kašiku kokosovog ulja. U drugoj posudi umutite jedno žumance, a potom sve sjedinite i nanesite na kosu. Ostavite masku da deluje od 10 do 20 minuta, pa operite kosu.

4. Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice sadrže puno vlakana koja mogu da navlaže kosu i pospeše njen rast, ali i da je učine jačom.

Ovsene pahuljice Foto: Pixabay

Recept za masku: 

Tri kašike ovsenih pahuljica sameljite u prah. U pahuljice dodajte pola šoljice (100 ml) mleka, jednu kašiku kokosovog ulja i jednu kašiku meda. Sve izmešajte, nanesite na suvu kosu i umasirajte u teme. Masku držite 30 minuta, a potom kosu operite šamponom.

5. Pirinčana voda

Pirinčana voda vašu kosu učiniće jačom i popraviti oštećenja, a istovremeno će je zaštititi od budućih.

Pirinčana voda Foto: Shutterstock

Recept za masku: 

Jednu šoljicu pirinča isperite, stavite u posudu i dodajte jednu šoljicu vode. Mešajte dok voda ne postane mutna. Pirinač procedite i vodu ostavite da odstoji od 12 do 24 sata.

Pošto operete kosu, stavite pirinčanu vodu na nju i ostavite je da stoji od 2 do 5 minuta, a zatim je isperite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA