≫ 

5 grešaka koje žene prave kod nege kose: Rezultat je šteta koju i najbolji frizeri teško ispravljaju

Iako u prvi mah ne deluje da je tako, ove greške ukoliko se često ponavljaju, mogu napraviti nepopravljivu štetu

  • 0
Maska, kosa, pranje kose, žena Foto: Shutterstock

Kada je nega kose u pitanju, svakako je najbolje prepustiti se profesionalcima. Međutim, mnoge žene, u želji da same održavaju svoje vlasi, prave ogromne greške, za koje je potrebno vreme da budu ispravljene.

Iako u prvi mah ne deluje da je tako, ove greške ukoliko se često ponavljaju, mogu napraviti nepopravljivu štetu.

1. Češljanje mokre kose

Kada je mokra, kosa je mnogo osetljivija i gubi na svojoj elastičnosti. Budite pažljive, jer češljanje, posebno grubo, može veoma oštetiti vaše vlasi. Posle pranja kose, peškirom dobro prosušite vlasi, kako bi se uklonio višak vlage, a onda polusuvu kosu očešljajte.

2. Spavanje sa mokrom kosom

Kao što je već napomenito, mokra kosa je dosta podložnija oštećenjima, posebno kada legnete s mokrom kosom na glavi. Okretanje u toku noći dok spavate, može da izazve dodatna oštećenja. Dobro osušite kosu pre nego što legnete u krevet.

3. Svakodnevno pranje kose

Iako deluje paradoksalno, svakodnevno pranje kose može da dovede do toga da vaša kosa bude masnija. Skalp proizvodi sebum, a masnoća štiti i vašu kosu i vaš skalp.

Preterivanje u pranju kose možda da isuši vaš sklap, koji će onda proizvoditi više sebuma da bi se zaštitio, što će vašu kosu učiniti češće masnom. Pokušajte da proredite pranje kose na dva ili tri puta nedeljno.

4. Česta upotreba šampona za suvo pranje

Česta upotreba suvog šampona takođe nije dobra za vašu kosu. Ovakvi proizvodi mogu oštetiti i isuštiti vaš sklap. Bolje je da napravite frizure koje će prikriti to da vam kosa nije sveža oprana, nego da nekoliko dana za redom korisite šampon za suvo pranje.

Osim toga, upotreba traka za kosu, efektnih gumica ili rajfova, dobro će vam doći onim danima kada nemate vremena da operete kosu.

5. Pranje kose pretoplom vodom 

Topla kupka uvek prija posle napornog radnog dana, ali pranje kose pretoplom vodom može dodatno isušiti vaše vlasi i skalp i izazvati elektricitet.

Idealno je da operete kosu toplom, ali ne pretoplom vodom, a posle šamponiranja isperete hladnijom. Hladna voda će zatvoriti pore i "zaključati" vlažnost u vašim vlasima.

Video: Savet zlata vredan: TikTokerka pokazala trik kako da ukrotite naelektisanu kosu za tren oka

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA