• 6

Britanija uvodi razvod "bez krivice" - treba li nešto slično i nama ovde u Srbiji?

Kada ljubavi dođe kraj, često iz nekadašnjih partnera progovore bes, ljutnja i sujeta što dovodi do ozbiljnih problema i otežava život kako njima, tako i njihovim porodicama

  • 6

Početkom 2020. godine videćemo najveće izmene o razvodu u Velikoj Britaniji nakon više od pola veka od kada je predlog o zakonu o razvodu, raspuštanju i razdvajanju ušao u Parlament, prenosi Independent. Na ovaj korak Britanci su se odlučili nakon što su uočili to da aktuelni zakoni nemaju baš dobar učinak i da se zbog njih brakorazvodne parnice dodatno odugovlače.

Imajući u vidu to da ni u našem regionu ne manjka razvoda koji traju i po nekoliko godina, mukotrpne borbe za starateljstvo i neprestanih optužbi između supružnika, možda će odluka koju je vlada u Britaniji donela inspirisati i vodeće ljude našeg regiona da uvedu neke slične promene.

Prvo što je obećala njihova vlada, još u aprilu 2018, jeste to da parovi koji se razvode više neće morati da čekaju skoro godinu dana do konačnog razvoda što bi trebalo da se promeni predstavljanjem razvoda “bez krivice”.

Šta je razvod "bez krivice"?

razvod, raskid, preljuba

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovo je nov pravni koncept koji bi trebalo da spreči parove u prebacivanju krivice sa jednog na drugo tokom brakorazvodne parnice. To bi, kako je britanski ministar pravde Robert Baklend rekao, trebalo da poštedi porodice.

- Institucija braka će uvek biti od velikog značaja, ali nikada ne smemo da odobrimo situacije u kojima sprovođenje zakona dovodi do sukoba i šteti deci. Dozvoljavajući pojedincima da igraju igre i međusobno se krive, sprečavamo da mnoge porodice nastave sa svojim daljim životom što bolje znaju - kaže Baklend.

Sistem razvoda koji se sada sprovodi u Engleskoj i u Velsu podrazumeva to da jedna osoba pokrene parnicu i tokom postupka optužuje drugu stranu.

Tom prilikom oni mogu da izaberu jedan od tri razloga za koji će teretiti svog supružnika: preljuba, neuračunljivo ponašanje ili napuštanje. Ali, u osnovi, ovaj sistem se zasniva na krivici i zahteva iznošenje dokaza jedne strane o krivici druge strane.

Ukoliko par nije u mogućnosti ili ne želi to da uradi, u obavezi su da dve godine žive rastavljeno, pre nego što i zvanično okončaju brak. To važi čak i u slučaju kada je odluka obostrana.

Međutim, ukoliko jedan partner osporava razvod, taj period umesto dve godine, mora biti pet godina.

Svađa, Brak, Problemi, TAMABEPA, Seks, Impotencija, neplodnost, Razvod, Preljuba

Foto: Profimedia/Corbis

Kako će razvod “bez krivice” promeniti to?

Parovi će, umesto da krive jedno drugo, imati mogućnost da odaberu opciju “nepovratan raspad” kao jedini razlog za razvod.

To mogu učiniti u zajedničkoj izjavi, a može biti urađeno i od strane jednog supružnika. Dakle, bilo ko od dve strane će moći da saopšti da je brak nepovratno propao, bez potrebe za pružanjem dokaza o lošem ponašanju partnera.

- Tako će novi zakon efektno ukloniti “igru krivaca” koja predstavlja problem u starom sistemu – kaže Baklend.

Ejdan Džouns, izvršni direktor tela za stabilizovanje odnosa rekao je da je jedan od najpozitivnijih učinaka novog zakona to što neće stvarati dodatno lošije odnose među parovima, s kojima kasnije treba da se nose njihove porodice i deca.

- Naši trenutni zakoni o razvodu podstiču povećan animozitet među parovima koji se razvode jer ih dovodimo u situaciju da odlučuju ko je kriv i zašto. To može biti prilično teško, posebno kada već postoji dosta netrpeljivosti i sukoba između partnera – kaže Džouns.

- Čak i u slučajevima kada su odnosi, do tog trenutka, bili relativno prijateljski, proces prebacivanja krivice može prilično brzo da poljulja te odnose – dodaje.

Istraživanja su pokazala da je sukob roditelja tokom razvoda najviše štetan za decu.

- Za parove koji se razvode i njihovu decu, od bitnog je značaja to da se ovaj zakon što pre usvoji – zaključuje Ejdan Džouns.

Advokat Šarlot Njumen rekla je da se zakon mora promeniti kako bi se prilagodio savremenom društvu i stavovima prema braku.

- Čini se kako je do sada sistem razvoda bio napravljen tako da odvraća parove od razvoda i time je jedan supružnik bio prisiljen da krivi drugog čak i kada nijedna strana nije bila kriva. Međutim, kako se promenilo i društvo, mora se menjati zakon – kaže Šarlot.

Ona se složila sa Džounsom oko toga da će novi zakon najpozitivnije uticati na decu kojoj više neće biti nanošeno više štete nego što je potrebno.

Vlada, takođe, uočava korist u tome što sada nasilnicima neće biti omogućeno da zarobe supružnika u braku pet godina tako što će razvod osporiti.

Kako se čini, ova novina u zakonu, biće povoljna po sve i ima dobre šanse da normalizuje odnose između bivših partnera i njihovih porodica, što je često gotovo nemoguće. Šta mislite, da li bi u našem podneblju mogao da zaživi zakon o razvodu "bez krivice"?

B.K.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    Ne, treba da onaj koji pravi prob. U braku a to je muškarac plati sve ženi koja je trpela plus izdržavanje.

  • Srb

    Uvesti zakon gde ce prevareni bracni suprug dobijati ostetu zbog dusevnog bola

  • vlada

    Zar to kod nas već ne postoji? Sporazumni raskid braka... nema detalja, nema iptuživanja, kratko, brzo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima