≫ 

Stres ubija želju za fizičkom intimnošću: Stručnjaci savetuju kako rešiti problem na prirodan način

Ako je stres uzrok, postoje načini da se libido poveća bez ikakvih lekova, a evo i kako

  • 3
Problem u braku, impotencija, par u krevetu Foto-ilustracija: Shutterstock

Stres, koji se uvuče u naš život i u spavaću sobu, može dovesti do potpunog gubitka želje da se ostvari fizička intimnost i da se uživa u njoj.

Međutim, postoje načini da se libido poveća i podstakne seksualna želja, bez bilo kakvih medicinskih intervencija, kaže Kajl Bušenan (Kyle Buchanan), zdravstveni ekspert iz Toronta.

- Stres je ubica libida. Ako je vaše telo pod stresom, poslednja stvar do koje vam je stalo je seks - kaže Bušenan za Globalnews.

Stres povećava lučenje hormona kortisola u telu, što utiče na suzbijanje neophodnog hormona za intimne odnose i dovodi do pada seksualne želje, odnosno libida, objasnio je on.

Studija objavljena tokom prošle godine od strane “BodyLogicMD” medicinske mreže, otkrila je da se 51% ispitanika suočava sa fenomenom “mrtvih spavaćih soba” usled stresa prouzrokovanog poslom.

“Mrtve spavaće sobe”, sintagma je koja označava partnerske odnose bez seksa koji mogu trajati od nekoliko meseci pa do nekoliko godina.

- Manjak komunikacije među partnerima može povećati stres u krevetu, a mnogi postaju dodatno anksiozni ukoliko njihovo samopouzdanje nije na visokom nivou - kaže psihoterapeut Hider Kent (Heather Kent).

- U većini slučajeva, uzrok stresa nisu samo loši intimni odnosi ili njihov nedostatak, već nešto mnogo veće. To može biti manjak povezanosti sa vašim partnerom, anksioznost, depresija ili nešto drugo -  objašnjava ona.

Par u krevetu, sex, seks, romantika Foto-ilustracija: Shutterstock

Načini da se poveća seksualna želja i pobedi stres

- Boriti se sa stresom postaje lakše ukoliko ste bolje povezani sa vašim partnerom - kaže Suzan Valentajn (Susan Valentine), psihoterapeut iz Toronta. Zakazujte jedno drugom sastanke u spavaćoj sobi, barem jednom nedeljno i nemojte kršiti dogovore. Takođe, radite na tome da u fizičkom smislu budete više povezani tokom dana, kao na primer da se učestalo grlite - savetuje ona.

Pored rada na dubljoj emocionalnoj vezi sa vašim partnerom, preporučljivo je ponekad upotrebljavati prirodne afrodizijake i stimulatore libida koji će pomoći da se osećate bolje.

Neke od namirnica koje pozitivno utiču na povećanje libida su čokolada, pistaći i šafran.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T.T

    2. maj 2020 | 22:30

    Muz i ja ostadosmo bez posla,nije nam ni do seksa ni do razgovora.....

  • Max

    5. maj 2020 | 13:27

    Da nadjes baju da te odradi muski, shvatices da nije sve u poslu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA