Može li brak biti uspešan ako žena finansijski zavisi od muža: Bitno je da domaćice imaju hobi

Žene u Srbiji često ne kriju da umesto karijere biraju ulogu domaćice

  • 4
Ljubavni par Foto: Pexels/ Andrea Piacquadio

U slučaju da nemate potpunu kontrolu nad svojim finansijama, da li će taj nedostatak ekonomske stabilnosti uticati ne samo na vas, već i na vašeg partnera?

U današnje vreme mnogi smatraju da je finansijska stabilnost jednako važna za muškarce i žene, bez obzira na bračni ili emotivni status. Jasno, vremena su se promenila, te pojam ostvarene i samostalne žene postaje sve zastupljeniji u zapadnoj kulturi.

Mnogi kažu da je na to uticalo dugogodišnje zalaganje za ravnopravnost polova, koje donosi više poslova i veću produktivnost, ali i ohrabruje žene da rade na svom obrazovanju i ambicijama.

Međutim, kada je reč o Balkanu pitanje ekonomske nezavisnosti i dalje izaziva podeljena mišljenja, a često mnogi smatraju da uz finansije nikada ne treba vezivati ljubav.

Šta je istina i koliko je bitna finansijka nezavisnosti, u pogledu oba pola, otkrila je psiholog Sanja Ranković Ilić u razgovoru za portal "Telegraf".

domaćica foto: pixabay.com

- Finansijska stabilnost je poželjna u svakom slučaju, za muškarce i žene. Ona sobom nosi određenu sigurnost i nezavisnost od drugih. Ali ukoliko mislimo na finansijsku stabilnost postavlja se pitanje gde je onda ljubav - kaže psiholog.

Svesni činjenice da u Srbiji često muškarci rade, a njihove partnerke sedi kod kuće i vode domaćinstvo, nismo mogli da se ne zapitamo da li je ovakav odnos sasvim normalan, ili možda poželjan.

Naravno da takva odluka nije dobra za ženu, posebno ukoliko je nametnuta iz bilo kog razloga. Međutim, ukoliko je muškarac u situaciji da sam zarađuje za čitavu porodicu, posebno kada su deca mala, ovakva odluka može biti pravi izbor za funkcionalnost jedne porodice - ističe Sanja.

Ljubavni par Foto: Pexels/ Ketut Subiyanto

Međutim, čak i ako ovakav odnos ima prednosti, posebno kada je reč o prvim godinama odgajanja dece, psiholog ipak savetuje žene da pronađu dodatnu obavezu ili zabavu sa strane.

- Čak i ukoliko se žena odluči da ne radi preporučujem da se bavi nekim hobijem kroz koji će moći da ostvari sebe, jer mi nismo samo majke i domaćice - podvukla je psiholog Sanja Ranković Ilić za "Telegraf".

Šta vi kažete? Da li je zaista finansijska nezavisnost žene jednako važna kao i nezavisnost muškarca?

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    19. jun 2020 | 15:47

    Nema to veze sa radnim angazovanjem, ili znas ili ne znas da budes nezavisna i da sve imas. Toliko je onih koje kao jure karijeru i nezavisne su, a deca zapustena, brakovi propali, one ni ne stignu da potrose to sto zarade, a znam i takve koje imaju manju slobodu i manje trose od ovih nezaposlenih ili su ih muzevi zaduzili...tako da je svako slucaj za sebe

  • majalena

    19. jun 2020 | 17:00

    Pa nije finansijska zavisnost ili nezavisnost supruge od muza jedini faktor za uspjesan brak.Sve je od slucaja do slucaja.Ono najvise bitno je to kakve su osobe u braku i njihov medjusobni odnos.

  • Brak

    19. jun 2020 | 15:53

    Može biti uspješan i bez finansija??!!No na žalost danas se samo gleda gdje je lova??!!A gdje je lova tu nema ljubavi nego samo sušti interes??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA