≫ 

Top 5 razloga zbog kojih vam nedostaje bivši - čak i ako ste u srećnoj vezi

Zaljubljeni ste, ali i dalje mislite na staru ljubav? Evo šta o tome kažu psiholozi

  • 5
poruka, raskid Foto: Pixabay

Da li ste ikada uhvatili sebe kako kažete: "Nedostaje mi bivši"?

U redu je ako se suočavate sa tom vrstom osećanja - svi to radimo, čak i onda kada smo u emotivnoj vezi koja u potpunosti ispunjava naša očekivanja.

Psiholozi kažu da je normalno da s vremena na vreme zažalimo zbog stare ljubavi, piše Yourtango. Ovo osećanje je posebno izraženo posle raskida, pogotovo ako ga mi nismo inicirali, ali može da nas preplavi i u trenucima najvećih životnih radosti.

Zašto je to tako?

Ovo su najčešćih pet razloga zbog kojih nam nedostaje bivša ljubav.

1. Nedostaje vam udobnost poznatog

Kada ste u novoj vezi ili na novom sastanku, jedan od razloga što vam nedostaje stara ljubav je udobnost poznatog.

Sa bivšim ste tačno znali kako će se stvari odvijati - ko šta jede za doručak, kako izgleda dnevna rutina vašeg partnera, koje utakmice ne propušta, kako provodite praznike... Bili ste u vezi neko vreme, navikli ste se jedno na drugo i to vam je prijalo.

U novoj vezi, čak i ako nije sasvim friška, tek se privikavate jedno na drugo, a to ume da bude "trusno područje". Dakle, možda vam ne nedostaje vaš bivši, koliko udobnost koju ste osećali sa nekim koga ste dobro poznavali.

2. Nedostaju vam stvari koje ste delili

Volite svog novog dečka, ali sa njim još niste izgradili uspomene kojih ćete se rado sećati u godinama koje dolaze. Sa bivšim ste iskusili raznorazne ludorije - putovali ste auto-stopom, išli na planinarenje iako ste oboje bili bez kondicije, vozili te e motornim zmajem, zajedno te bili na dijeti, pokušavali ste da spremite neki specijalitet zajedno a onda ste shvatili da ni vi ni on niste nadareni za kulinarstvo, zavoleli ste odlaske na košarkaške utakmice i postali vatreni navijač nekog kluba koji vam je i sada "na srcu"...

Ukoliko razmišljate o tim danima i uživate u sećanjima i osećanjima koja izazivaju, to je potpuno u redu - ona su deo vašeg života i ne bi trebalo da ih se odričete.

3. Nedostaje vam ono što je bilo dobro

Da, vaš bivši je bivši s razlogom, ali je on u isto vreme i neko u koga ste se nekada zaljubili, što znači da je imao određene kvalitete.

Sećate se kako je bio sramežljiv kad vas je prvi put pozvao na sastanak. Pamtite kako ste celu noć ostali budni i razgovarali, a zatim ujutro ostali u krevetu i vodili ljubav.  Lice vam se razvuče u osmeh kada se prisetite kako je bio dobar sa vašim prijateljima. Ne možete da zaboravite kako je celu noć po kiši šetao okolnim ulicama ne bi li pronašao vašeg kućnog ljubimca koji se iskrao iz stana i pobegao...

Kad raskinete sa nekim, ne poništavate njegove dobre osobine. Ima ih još u vašim sećanjima, a možda i u stvarnom životu, i da - potpuno je legitimno ako vam nedostaju.

4. Zaboravili ste prošlost

Ljudski mozak je sklon da "ulepšava prošlost". Potiskujemo loša sećanja i osećanja i, kao u onoj dobro poznatoj pesmi, pamtimo samo srećne dane.

Kad prođu godine, čak i ona toksična veza iz koje ste se jedva iščupali prestaje da u vama izaziva loša osećanja. Povremeno zaboravljate nesigurnost, posesivnost i želju za apsolutnom kontrolom koju je pokazivao vaš bivši partner, zbog čega ste ga i ostavili, a pred očima vam se "vrte" samo slike srećnih trenutaka koje ste zajedno proveli.

Zaboravljajući prošlost, potiskujete bol kojim je ona bila obojena, što je deo mehanizma preživljavanja.

5. Nedostaje vam osoba koja je bila dok ste bili zajedno

Veze izvlače iz svakog od nas ono najbolje. Ljubav nas menja, inspiriše da budemo najbolja verzija sebe i da zablistamo u novom svetlu. Vaš bivši je postao bivši zato što su njegove loše osobine odnele prevagu nad onim dobrim, ali vi i dalje žalite za odvažnim neustrašivim romantikom u kojeg ste bili zaljubljeni. Nemojte kriviti sebe zbog toga, niti tugovati što je on u međuvremenu postao okrutni ženomrzac kojem je važna samo karijera - svako ima pravo na svoj izbor.

Dakle, ako vam i dalje nedostaje bivši, u redu je!

Svi to radimo, bar nekad u životu. Ključno je da ne dozvolite da to sabotira vašu novu vezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😔

    3. septembar 2020 | 21:00

    Zapecati onaj ko vas ostavi u magli bez jasnog odgovora !

  • DARKO 100%

    3. septembar 2020 | 20:54

    Od svega toga nabrojano svi ti psiholozi bi pali kod mene na ispitu,ono sto treba reci je jedino tacno a to je da covek kad se veze za neku osobu u njemu se javlja posesisvnost ono sto je njegovo ono pipada zauvik njemu, kontrola nad tom osobom posedovanje duse i vladanje nad njom,kolika je patnja i kako je neko izasao iz patnje,koliko je ko profitirao iz te patnje,i kajanje zbog inata,inat je na kraju taj gde je presudio o razvoju situacije,energija izmesana emocijalnoscu gde je tesko posle je iskristalizovati a da ne ostane neki trag bio on pozitivan ili negativan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA