• 10

Raskid nije jedino rešenje: Psiholog objašnjava kako veza može da opstane posle prevare

Prevara je često samo avantura, koja donosi novine i spasava od bračne monotonije

  • 10
Svađa, raskid

Shutterstock

Mogao je i da prećuti, nikad ne bih saznala. Ali sve mi je ispričao. Bio je s njom posle proslave godišnjice mature. Zakleo se da se neće ponoviti... Oprostila sam mu, ali često ga sanjam kako me vara. Kad mu stigne SMS, ja sumnjam. Kad ćuti, strepim, šta misli? Kad se smeje, preseče me pomisao, čemu se raduje? Ne mogu da zaboravim. Da li ću ikada pobeći iz ovog pakla?

Ruke su mi drhtale, povraćalo mi se kad sam saznala. Osetila sam da moram da odem. Zar da me ćerka vidi kako njenog tatu gledam s mržnjom? Sad živimo s majkom. Ne verujte kada vam neko kaže da je lako napraviti taj korak.

Pričali smo nedeljama o tome. Složili smo se da smo naš mikrosvet ugušili rutinom, kolotečinom... Priznali da se još radujemo jedno drugom. Ta prevara bila je šamar za buđenje. Da nije prevario on, možda bih to učinila ja. Našem braku bilo je potrebno veštačko disanje. Počeli smo da ga oživljavamo. A na prevaru smo nadvili maglu i odlučili da idemo dalje.

Ovo su tipične ispovesti s raznih foruma. I tipični povodi: fiskalni račun, trag karmina, nečiji ljubavni SMS... Ako ste se ikada našli u takvoj situaciji, znate u kakav se pakao pretvara veza posle otkrivanja prevare. Istog časa se prekida seksualna i emotivna vezanost partnera.

Međutim, ako prevareni partner pređe preko neverstva, veza često postaje bolja jer tada oboje rade na tome da poboljšaju svoj odnos i otklone sve uzroke prevare. Zato raskid nije jedino rešenje.

Prevaru po pravilu iniciraju gomile nerešenih problema i konflikata koji se talože godinama. U takvim situacijama treća osoba vrlo lako može da uleti u vezu. Prevara je obično posledica nezadovoljstva zbog nemogućnosti pronalaženja kompromisnih rešenja. Tada je lako okrenuti se novom partneru i odmah dobiti sve što je čoveku nedostajalo u braku – razumevanje, podršku, toleranciju, nežnost, fizičku bliskost. Zato je prevara često samo avantura, koja donosi novine i spasava od bračne monotonije.

brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga

Foto: Shutterstock

Ako supružnici na vreme shvate da je prevara bežanje od problema, i ako se potrude da prevaziđu svoja nezadovoljstva, da pronađu i suprotstave svoje snage svojim slabostima, brak ima šansu da opstane. Da bi u tome uspeli, treba da budu spremni da otvoreno i iskreno razgovaraju o svojim očekivanjima i da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. Takođe, treba da budu spremni da oproste partneru i da se menjaju kako bi unapredili svoj brak.

Zahtevajte da vam neverni partner odgovori na sva pitanja kako biste što bolje razumeli zašto se to desilo. Da li je neverstvo bilo plod neobuzdanog nagona ili afera traje mesecima?

Kada dobijete odgovore na sva pitanja, sedite i dobro razmislite da li imate volje i snage za nov početak. Ali ako ostanete u braku, a istinski ne oprostite, budite sigurni da ćete stalno iznova prolaziti kroz onaj pakao s početka teksta.

Još nešto! Slobodno pokažite partneru koliko ste povređeni, razočarani i nesigurni. Nemojte da se krijete dok plačete. Druga strana mora da shvati koliko su rane duboke. Ako krijete osećanja, šaljete pogrešnu poruku. Tek kad doživi vašu patnju, partner će možda da shvati da prevaru ne sme da ponovi.

Varaju i žene

Prema dostupnim anketama, žene, kao razlog za prevaru, najčešće navode odsustvo komunikacije. Nezadoljne su i neispunjene ako nema bliskosti. Usamljenost je sledeći razlog da žena potraži društvo drugog muškarca. Zatim osveta. Prevarena žena u stanju je da učini mnogo toga, pa i da se osveti partneru. To može da donese utehu, čak iako partner ne sazna da mu je vratila istom merom. Najzad, žena kojoj nedostaje samopouzdanje zna da se okrene drugom muškarcu. Da bi uz njega ponovo osetila da je privlačna i poželjna.

Tekst: Gordana Ačić, klinički psiholog

ah ljubav

Foto: Ah ljubav

Na kioscima širom Srbije potražite novi broj magazina “Ah ljubav”. Uz primerak magazina dobićete poklon knjigu najčitanijh spisateljica današnjice.

ah ljubav

Foto: Ah ljubav

(Telegraf.rs/Ah ljubav)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    Nikad ne bih oprostila emotivnu prevaru od partnera ocekujem oslonac, prijateljstvo, podršku a ostalo za prvi njegov izlet u avanturu presla bih opusteno

  • Naki

    Saznala, šokirala se(jer nisam nikad razmišljala o tome) , rekla mu to i nikad više nisam ništa na tu temu. Emotivno me odavno nije interesovao da bih sad nešto izigravala povređenu, shvatila sam da mi je, ustvari, svejedno.Takođe,nisam htela da izigravam večitu žrtvu i na konto prevare izvlačim neke benefite a ni da njemu zagorčavam život i stalno mu to "nabijam na nos".Živi smo ljudi. Ja sam počela da se malo više bavim sobom, nisam više nezainteresovana za svoj izgled, ništa preterano, bar da sam pristojna. Nikad mu to više nisam spomenula i ništa-može bez krvi, teških reči i lomova. Da je to uradio onda kad smo se voleli i bili zaljubljeni, ne bih oprostila i otišla bih, a sad posle 1000 god. braka, iskreno, zabole me uvo. Više volim da mi je prijatelj i tu kad zatreba nego veran a da me smara ili se zalepi za mene i guši me.

  • Lejla

    Poslije tuđe njege i pomoći za brak nema pomoći...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima