• 11

Muškarci koji manje zarađuju varaju češće: Psihijatar objašnjava da li je to zaista tako

Oni muškraci kod kojih izostaje poslovni uspeh imaju manjak samopoudanja

 • 11
Muskarac, zena, privlacnost, preljuba, ljubomora

Foto: Shutterstock

Emotivni i partnerski odnosi se komplikuju dodatno  u situaciji ako žena zarađuje više od muškarca, pokazala su istraživanja.

Prema anonimnoj anketi jednog portala otprilike svaka peta osoba prevarila je barem jednog partnera, a čini se da oni koji varaju imaju i neke zajedničke osobine.

Tako je studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja pokazala da što je muškarac ekonomski zavisniji o ženi, veća verovatnoća je da će da je prevari.

Autorka studije docent sociologije na Univerzitetu Konektikat ispitala je 1.000 muškaraca i 1.500 žena u braku ili koji žive s partnerom, starosti od 18 do 28 godina.

Ona je otkrila je da muškarci koji u potpunosti zavise od prihoda partnerke varaju pet puta češće nego muškarci koji jednako kao žene doprinose kućnom budžetu.

Muškarci koji manje zarađuju su nesigurni

- Ukoliko muškarac zarađuje manje od žene to svakako utiče na njegopvo samopouzdanje i samovrednovanje. Tim se dovodi u pitanje tradicionalni pojam muškarca kao onog ko hrani porodicu - kaže za Telegraf psihijatar dr Jovan Marić.

On dodaje da je time pogođen i njegov ego.

Preljuba

Foto: Freepik.com

- Pošto nije u mogućnosti da se samopotvrdi na taj način kroz poslovne spsobnosti, on da bi vratio sampouzdanje poseže za varanjem, odnosno samopotvrđuje se kroz dopadljivost drugim ženama - objašnjava profesor.

S druge strane žene koje nisu finansijski samostalne i zavise od svojih partnera, kako je pokazala ta studija, ne varaju više od drugih žena, odnosno onih koje su finansijski nezavisne.

- I to je prirodno i normalno. Žena nema potrebu toliko naglašenu da bude poslovno uspešna, odnosno ne vrednuje sebe na takav način, ma kako da su danas dame emanciopovanije. Kod većine žena je to drugačije, one ostvarenost posmatraju kroz majčintvo- navodi psihijatar.

On ističe da oba pola u kolektivnom nesvesnom nose ono što je bilo primarno ma koliko da se svet menja, a žene emancipuju i trude se da budu rame uz rame sa muškarcima i kada je ekonomska strana u pitanju.

- Volim da kažem da kada su u pitanju muškarci i žene - ravnopravni jesmo, ali jednaki nismo. I upravo je draž u toj razlici - zaključuje profesor Marić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Otac Nedjo duhovnik

  Molim svu gospodu da se pre ulaska u gsp,a posle prčenja,zaperu. Juče jedna dama umirisa ceo bus na taze prč. amin.

  1
  0

  Podelite komentar

 • koja

  sve prevare su nista. u odnosu kad saznate da vam je partner profesionalna prostitutka. zato opustite se

  3
  1

  Podelite komentar

 • E i

  Ovo je stvarno istina

  4
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima