≫ 

Ljubomora u partnerskim odnosima: Kolika doza može biti korisna, a koja pogubna po odnos

Ne postoji tema iz oblasti emocija koja izaziva više rasprava, teorija i opravdanja kao što je slučaj sa ljubomorom

  • 0
Muskarac, zena, privlacnost, preljuba, ljubomora Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ljubomora je složena emocija. Međutim, iako je kao emocija složena, ona je takođe i neverovatno česta. Svi smo u nekom trenutku svog života osetili određeni nivo ljubomore, a neki je osećaju svakodnevno.

Kada je neko ljubomoran, može da oseća širok spektar emocija, od besa, preko skepticizma, do sramote... i skoro sve što se nalazi između ovih osećanja. Kako bilo, ljubomora kao pojam i složena emocija duboko je ukorenjena u psihologiju i vekovne pokušaje stručnjaka da nam približe osnovne crte ove emocije koja nam zadaje toliko muka.

Ljubomoru izaziva veliki broj faktora, ali konkretno u pratnerskim odnosima i vezama najčešći okidač za ljubomoru je kada neko oseti da je lično ugrožen u odnosu do kojeg mu je stalo. Ova pretnja uglavnom dolazi od treće strane i čini da se neko oseća kao da je višak ili upravo "zamenjen".  Na primer, dečko koji započne svađu kada njegova devojka dobije tekstualnu poruku od drugog muškarca. Ili možda kada naletimo na bivšeg koji sada ima nekog novog sa kojim se drži za ruke.

Ovo su uobičajeni okidači za ljubomornu osobu, ali možemo se osećati ugroženo i u odnosima koji nisu ljubavni. Na primer, prijateljstva, saradnici, članovi porodice itd.

Neki ljudi su jednostavno više skloni ljubomori od drugih, a to je, kako psihologija objašnjava, zbog psiholoških faktora koji mogu dovesti do ljubomornog tipa ličnosti: nisko samopoštovanje, anksioznost, ćudljivost, depresija, posesivnost, nesigurnost, strah od napuštanja, zavisnost -anksiozni stil vezanosti.

Kada je nečija ličnost zamagljena bilo kojim ili svim ovim faktorima, ljubomora je sastavni deo njihovog celokupnog emotivnog sklopa ličnosti. To im umnogome otežava dugotrajne i značajne veze, romantične i prijateljske.

Prevara, veza, brak, Ljubomora, zavist, devojka, momak, muškarac, žena, drug, prijatelj Foto: Shutterstock

Iako ponekad ljubomora može otvoriti nečiji um i na kraju biti od pomoći, ona takođe može naneti veliku štetu u odnosima.

Bez obzira na to da li ste vi onaj koji je ljubomoran u vezi ili ste ona strana koja se "opekla" na ljubomorne scene i izjave, ova emocija može uništiti vezu i dovesti do tog stepena želje za "bekstvom" iz ovakve veze.

Tad više nije pitanje koliko volite nekog i prihvatate njegove mane, već postaje pitanje "borbe za život i zdrav razum". Jer često u ovakvim odnosima, gde je jedan partner više ljubomoran, ova emocija obično stvara probleme koji inače ne bi postojali.  Ako nema razloga za stvarnu zabrinutost, ljubomorna osoba je jednostavno nesigurna.

Ljubomora takođe može naškoditi nečijem mentalnom zdravlju. Ovo se često dešava kada neko postane previše opsesivan u vezi i sve što uradi partner tumači kao situaciju u kojoj mora da ispolji svoju ljubomoru. Ovo može uključivati uhođenje lično i/ili na mreži, osuđivanje drugih, "špijuniranje" partnerovog telefona ili računara i još mnogo toga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA