Kada vam bivša vašeg bivšeg postane najbolja prijateljica: Ženska solidarnost ili pitanje karme?

Ne znači uvek dugotrajno prijateljstvo, ali je izuzetno u terapeutske svrhe nakon raskida i za "mentalnu detoksikaciju"

  • 2
Svađa, raskid Shutterstock

Neko bi ovu situaciju pre svrstao u rubriku "Verovali ili ne", ali život zaista može da nas iznenadi na svakom koraku i napiše bezbroj romana.

Statistike kažu da veoma mali procenat žena ostaje u dobrim odnosima ili u komunikaciji sa svojim bivšim partnerima. Ukoliko i postoj neki kontakt nakon raskida, to se uglavnom svodi na ponovne pokušaje obnavljanja veze kad postoji nešto što je ostalo nerazjašnjeno ili je kod jednog od partnera ostalo nešto "opsesivno" u odnosu na ovog drugog.

Kad ljudi shvate da žele da se vrate partneru, čak i kada se on uopšte nije poneo lepo prema njima, to obično ukazuje na dominaciju osećaja usamljenosti i duboku čežnju za pozitivnim trenucima u vezi, ali i na osećanje gubitka i bola koji prati raskid. Tada, uglavnom žene, koje duboko emotivno doživljavaju raskid, tragaju za nekim ko je bio u sličnoj situaciji i ko bi, shodno tom iskustvu, na pravi način mogao da ih razume.

Naučno je dokazano da kada su u krizi, mnogi od nas, bez obzira na pol, imaju tendenciju da se sprijatelje sa ljudima sa kojima inače možda ne bi postali prijatelji. Žene su posebno "podešene" da se nose sa akutnim stresom na specifičan način i da često prelaze sa „bori se ili beži“ na „brini se i sprijatelji“ kada se osećaju ugroženo, dok muškarci često ne žele da priznaju da su pogrešili i da su možda mogli sve da završe na malo drugačiji način.

sredovečne drugarice, kafa, ćaskanje, trač, mobilni telefoni razgovor Foto: Shutterstock

Teren nakon raskida je teren na kom momci gube

Priča žene koja se sprijateljila sa nezadovoljnom devojkom bivšeg dečka, koji ju je načinio nesvesnim saučesnikom u njegovoj aferi tokom njene prve godine fakulteta, može biti jedan od primera koji nam  pojašnjavaju ovaj čudan fenomen. Prijateljstvo ove dve žene traje skoro 20 godina.

- U tom trenutku, pažnja koju sam od njega dobijala nije mi bila dovoljna; bila je bledunjava u poređenju sa stvaranjem sjajnog novog prijateljstva. Odnosi sa ovom ženom u potpunosti su imali prednost nad mojim odnosom sa tim tipom. Ne samo da je dugo trajalo, već je bilo mnogo ispunjenije i učinilo me mnogo srećnijom - iskrena je ova žena nesrećna u ljubavi, ali srećna što je stekla novu prijateljicu.

Situacije u kojima se rode ovakva prijateljstva obično ne traju zauvek, jer ovako nastala prijateljstva spadaju u grupu "situacionih odnosa" slično kao kada uspostavimo brzo, intenzivno ali ipak privremeno prijateljstvo na odmoru, moru, tokom neke krizne situacije i slično.

Trojka, Trio, Throuple Claire Thornhill, Justin and Katy Rupple Foto: Instagram/The Thrupples

- Bilo mi je mnogo važno što smo se razumele u svakom trenutku. Pričale smo satima o čoveku koji nam je obema bio najvažnija osoba na svetu u jednom periodu naših života, ali što smo više pričale o njemu on je postajao sve dalji obema, neko koga čak nismo ni poznavale. Obezličile smo ga u potpunosti i postao je statistika.

Shvatile smo da smo skoro na identičan način ostavljene i da skoro iste stvari nismo volele kod njega. U momentu sam shvatila da, dok mi je pričala svoju priču, nijednom nisam osetila bes, zavist ili ljubomoru prema njoj, samo ljutnju prema njemu. Čak sam se u jednom trenutku zapitala kako se taj čovek usudio da povredi, ovako šarmantnu, kulturnu i inteligentnu osobu - prokomentarisala je ostavljena žena koja je počela da se druži sa bivšom partnerkom svog sada već bivšeg partnera.

Mnogi će reći da je ovakav odnos neprirodan i da se svodi na puko ogovaranje i tračarenje. Ali, ovo tračarenje je u potpunosti opravdano, jer se primenjuje u terapeutske svrhe.

Tračarenje u ovom slučaju služi ženama kao jedan od mehanizama za preživljavanje. On je, ujedno, i mentalna detoksikacija i služi za jačanje emocionalne stabilnosti posle "emotivnog zemljotresa".

Muškarci često osuđuju ovakav "vid terapije", jer - barem većina njih - ne prepoznaje njegove dobrobiti. Ali, mnoge žene koje su se udružile sa bivšim partnerkama svojih bivših ljubavi tvrde da muškarci mnogo greše što odbijaju ovakav vid prijateljstva. Savezništvo tog tipa bi, tvrde, moglo da im pomogne da neke stvari kad veza pukne vide jasnije - barem kao lekciju za budućnost...

Video: Sviđa im se dok ne čuju koliko ima godina: Kuguarka se požalila da njene godine odbijaju momke

(ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo pitam

    12. jun 2022 | 19:58

    A šta ako moj bivši ima puno bivših... Jel treba da se organizujemo, da osnujemo neki zasebnu državu?

  • Ja

    12. jun 2022 | 19:50

    Najpre bolest!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA