≫ 

Prijateljstvo pre veze unapređuje i produbljuje partnerski odnos

Ako ste bili prijatelji pre nego što ste ušli u partnerski odnos, postoje velike šanse da to bude duboka i kvalitetna veza

  • 0
momak devojka veza zagrljaj poljubac Foto: Freepik/ lookstudio

Kvalitetna prijateljstva često eskaliraju u romantične veze, a faktori koji utiču na eskalaciju prijateljstva uključuju predviđanje prednosti takve veze, kvalitet prethodne faze prijateljstva, privlačnost i očekivano društveno odobravanje. Kvalitetna prijateljstva nude siguran prostor za razvoj dubljih veza.

Ali šta je sledeći korak? Jedno istraživanje otkriva faktore koji određuju kako prijateljstva prerastaju u „nešto više“.

Kako navodi sajt PsychologyToday, Valeri Akbulut i Hari Veger ispitivali  su načine na koje prijateljstva prelaze na sledeći nivo. Oni su uveli i testirali teoriju prilagođavanja odnosa u okviru međupolnih prijateljstava, istražujući okolnosti koje su dovele do eskalacije u vezu ili "ekskluzivno zabavljanje uz prijateljstvo sa beneficijama". Faktori koji predviđaju eskalaciju ka vezi između prethodna dva prijatelja uključuju status zabavljanja, očekivane nagrade, očekivano društveno neodobravanje, kvalitet prijateljstva i privlačnost.

Faktori koji predviđaju eskalaciju prijateljstva do veze sa beneficijama sa prijateljem uključuju biološki seks, očekivane nagrade, očekivano društveno neodobravanje, seksualnu permisivnost i privlačnost. Akbulut i Veger primećuju da je u objašnjavanju eskalacije od prijateljstva ka višem stepenu intimnosti privlačnost igrala najveću ulogu.

brak,ljubav, par Foto: Pixabay

Napominju, međutim, da privlačnost sama po sebi nije dovoljna za romantičnu eskalaciju, neophodan je minimalni stepen privlačnosti. Oni takođe primećuju da je sklonost fizičkoj privlačnosti očigledno niža da bi se ubrzala eskalacija u neobavezan seksualni odnos, nalaz za koji spekulišu posebno važi za muškarce. Takođe su otkrili da su prijatelji koji očekuju više nagrada uz manje troškova povoljnije predisponirani za eskalaciju svog prijateljstva.

Akbulut i Veger navode jedan rezultat koji opisuju kao kontraintuitivan: negativnu povezanost između kvaliteta prijateljstva i osećanja u vezi sa "prijateljstvom uz beneficije". Oni primećuju da su visokokvalitetna prijateljstva pozitivno povezana sa željom da postanu romantični partneri, što sugeriše da bi prijatelji radije počeli da se zabavljaju ne iskuljučivo zbog seksualne koristi, jer prepoznaju rizik da neobavezan seks može da uništi lepo i sasvim zadovoljavajuće prijateljstvo koje već imaju.

Što se tiče uticaja društvenih mreža, Akbulut i Veger napominju da očekivano neodobravanje okoline igra ulogu u odluci o prerastanju prijateljstva u ljubavnu vezu. Kada prijatelji pripadaju istoj društvenoj grupi, obe strane se verovatno oslanjaju na članove mreže za društvenu i emocionalnu podršku. Rizik od gubitka ovih resursa može stvoriti oklevanje u eskalaciji prijateljstva.

Zdrave veze uključuju romantiku i poštovanje

Kvalitetna prijateljstva koja evoluiraju u kvalitetne veze ne uključuju neobavezan seks ili zabrinutost zbog gubitka poštovanja od strane nečijih pratilaca na društvenim mrežama. To je zato što zdrave veze karakteriše međusobno poštovanje, poverenje i ulaganje u odnos.

Dobri prijatelji koji postanu ekskluzivni partneri dobijaju i odobravanje i divljenje prijatelja i porodice, tako da nema oklevanja da sa tom novinom izađu u javnost. Pošto ste prvo bili prijatelji, udobnost poznanstva samo "doliva ulje na vatru", izazivajući kvalitetnu romansu koja uključuje i kompatibilnost i hemiju.

ljubavni par, ljubav, veze, romantika Foto: Shutterstock

Velika prednost toga što ste prvo bili samo prijatelji jeste to što ste prilično upoznali svog partnera u manje-više svim njegovim "oblicima", fazama, potrebama i željama. Već ste izgradili određen stepen tolerancije na njegove "bubice", mane, oklevanja i druge stavke njegovog karaktera koje kod parova koji se prethodno nisu poznavali mogu da donesu mnogo muka i "uplaše" ih od vremena i strpljenja koje je potrebno da se međusobno prihvate i razumeju.

Dakle, nije u potpunosti istinita teza da je prijatelj već pročitana knjiga i da tu nema niša zanimljivo za "ući u vezu". Naprotiv, to vašoj partnerskoj vezi može dati jednu potpuno novu dimenziju, dubinu i kvalitet koji itekako može rezultirati čvrstom ljubavlju, poštovanjem i velikim razumevanjem, što su faktori koji su savremenom čoveku, u njegovom užurbanom životu i okruženju koje funkcioniše po principu interesa, od velike važnosti kada razmišlja i zamišlja idealnu ljubavnu vezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA