Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su znaci da ste u vezi sa emocionalnim manipulatorom: Prepoznajte ih na vreme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada je jako teško prepoznati emocionalne manipulatore jer su u stanju da vas suptilno nateraju da uradite ono što oni žele

  • 5
Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

Manipulatore je teško prepoznati upravo zato što su neguju tu osobinu i vešto nas obmanjuju, tako da nismo ni svesni toga. Emocijalna manipulacija u vezi dešava se tako što partner na razne načine pokušava da "minira" vaše samopouzdanje, tako da na kraju pomislite da ste potpuno bezvredni.

Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze, a nedavno je otkrila pet osobina koje su zajedničke svim manipulatorima.

1. Oni su san svakog partnera - na početku

- Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove "fasade" koriste svakakve taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja pokazuje savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se osoba posle upoznaje - kaže ona.

Možete da očekujete ​​da će se manipulator ponašati nepristojno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da postoje ono što on zaista jeste.

2. Vole moć

- Manipulatorova prva i glavna ljubav niste vi, nego moć. Oni moraju da vladaju svim okolnostima oko sebe - naglašava Karmen.

Manipulator mora da ima kontrolu jer u trenutku kad oseti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti na vas ili će prekinuti vezu.

3. Uverava vas u laži

- Poznato je da manipulatori koriste lukave tehnike koje većina ne vidi kao važne. Manipulator će vas nazvati manipulatorom, a toliko su uverljivi da će vas naterati da u to poverujete. Oni će vas uveriti da nešto nije u redu s vama, a nikada s njima - objašnjava psiholog i stručnjak za veze.

Manipulacija Foto: Shutterstock


4. Vrebaju empatične osobe

- Kad ih prvi put vidite, manipulator će se ponašati sjajno, a vi ćete se onda zaljubiti u njih. Nakon što ste razvili iskrena osećanja, oni će početi da vas pritiskaju kako bi pokazali svoju dominaciju - naglašava stručnjak za veze.

Prema njenim rečima, više ste podložni da budete pod kontrolom manipulatora ako ste ljubazna i brižna osoba.

5. Imaju nerazvijenu svest

Manipulatori žele da budete ono što oni žele. Oni će vas lagati, varati, igrati psihološke igrice i sve to bez griže saveti.

- Njihov nedostatak obzira omogućuje im da tretiraju pojedince kao objekte, a ne ljudska bića vredna poštovanja i saosećanja - ističe Hara.

Budući da je njihova savest nerazvijena, ne osećaju potrebu da igraju pošteno ili da se prema drugima odnose kao prema sebi jednakima.

- Čak i oni koji imaju manipulativne sklonosti sposobni su da se promene, ali moraju jako da se potrude. Prekid kontakta s manipulatorom najbolji je način da vratite svoj život i povratite moć nad sobom - zaključuje Karmen Hara je psiholog i stručnjak za veze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    28. novembar 2022 | 17:09

    Moja bivša žena - bukvalno sve, i bukvalno tim redom. Početak veze - drugarčina, duhovita, pažljiva, brižna, odlučna da se bori za nas ... U braku počinje da tera sve ljude sa kojima se družimo nametanjem svog stava da je ona gore a svi ostali dole, spletkarenjem, ogovaranjem, pa onda i te privremene "saveznike" odbacuje kao krpe, kad se potroše za neku namenu. Na kraju dolazim ja, postajem dosadan, nikakav, sve najgore, u toku braka počinje drugu vezu i pušta da bude otkrivena. Gleda te u oči i kaže - za ovo si ti kriv, ti si me naterao da uđem u ovo. Pada razvod, kreću ucene preko dece (možeš da ... ako platiš ...), samo je bitan novac, sve ostalo ne. Na poslu izaziva probleme, zbog pronevere dobija krivičnu prijavu, biva izbačena, na nekoj medijaciji se to rešava, kreće da radio kao freelancer, to propada, veza sa tim čovekom se rastura za vreme korone, a koliko čujem, i njemu je napravila pakao od života. Sada ima novu priču, opet isti ciklus i opet će biti sa istim završetkom ... Eto, nadam se da će ova priča nekome pomoći.

  • KAL

    27. novembar 2022 | 14:41

    Škorpija

  • Aman bre

    28. novembar 2022 | 00:49

    Pustite skorpiju da dise?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA