"Poljubi me pod imelom": Šta je zapravo ova romantična biljka, zvezda prazničnih filmova?

Simbol zimske ljubavi ili ipak parazit

  • 0
Foto:Shutterstock

Imela ili, kako je u filmovima i pesmama opisana, "biljka poljubaca", zanimljiv je razlog da nekoga poljubite kada prođete ispod nje, ali sigurno vam nije palo na pamet da se "poljubi me pod imelom" može prevesti i "poljubi me pod parazitom".

Romantičnim dušama ne želimo kvariti šansu za zimskom bajkom, međutim ova biljka sa sobom nosi i stvari koje nismo znali o njoj.

Odakle potiče ovaj običaj? 

Priča potiče iz nordijske mitologije i u vezi je sa Frigom, boginjom ljubavi, ženjenja i rađanja. Kada je saznala za smrtnu opasnost njenog sina, zatražila je od svih bića na svetu da ga čuvaju i da ga ne smeju povrediti, međutim izostavila je imelu. Bog zla Loki je za to saznao i od imele napravio strelu i tako usmrtio Friginog sina. Nakon njegove smrti, Frigina suza kanula je na imelu i stvorila bele bobice.

Dodelila je podsetnik ovoj biljci da nikada ne treba da nanosi zlo, već da ona predstavlja tačku gde i najveći neprijatelji treba da  spustii oružje i podeli poljubac. Smrt njenog sina označava kraj svetla, što u današnjici možemo povezati sa predstojećom zimom.

Danas je ona često ukras na mnogim vratima ili po kući, verovatno kao i ulična dekoracija. Ali bobice imele imaju posebnu priču iza sebe kada je lepši pol u pitanju. Legenda govori o tome da bobice ove biljke predstavljaju brak i sreću u ljubavi i kada se devojka nađe ispod imele, ne bi trebalo da odbije poljubac kako ne bi ostala sama do sledeće zime. Vidite, nije u pitanju to da su žene beznadežno romantične duše, jednostavno moraju ispoštovati legendu zarad svog dobra, zar ne?

Foto:Shutterstock

Imela kao parazit

Da, tačno je da je imela i biljka koja može naštetiti drvetu koji je njen domaćin, jer ova biljka spada u hemiparazite. Prikuplja energiju od sunca i svog domaćina, a ako pitate botaničare, najbolje bi bilo da se ona otkloni.

Da li može da "ubije" svog domaćina?

Da i ne. Ova biljka može napraviti i sama sebi hranu, međutim, dosta minerala izvlači i od drveta na kome je, tako mu oduzima od energije, što znači da će se drvo pre ili kasnije osušiti. Pazite se svežih bobica imele, otrovne su i lako opadaju sa drščice biljke.

Foto:Shutterstock

Ako još uvek nemate sa kime da podelite poljubac pod imelom, dobra je ideja da zasladite dejt, navodi  "Amanac.com". Savetujemo da ne stojite predugo ispod nje na ulici čekajući poljubac nekog stranca - nije baš privlačno, postaje hladno uveče, a biljka je romantična - ne čarobna.

Zato se prepustite spontanosti, srećni praznični proljupci!

(Telegraf.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA