Zarađujete više novca od muža? Evo 4 načina kako možete da prevaziđete eventualne nesuglasice oko toga

Poučna bračna priča o uloženom trudu i kompromisu kako bi oba supružnika bila zadovoljna svojim netradicionalnim porodičnim ulogama i životom van kuće

  • 3
Rad od kuće  pare novac  finansije žena kuća posao digitron Foto: Shutterstock

Tradicionalne podele uloga u porodici su danas sve ređe i često, za razliku od nekada, se dešava da je žena posvećenija karijeri, dok muškarac preuzima veći teret brige o deci.

Sa takvom, novom, podelom uloga, to znači da je žena ta koja zarađuje više novca u kući.

Pa iako niste mnogo razmišljati o tome dok ste se zabavljali, možda ni u jednom periodu braka, pre i kada su stigla deca (jer "21. vek" je) tokom godina, bračna dinamika je sama po sebi uzela danak i vremenom je postalo potrebno da se uloži trud i kompromis kako bi oba supružnika bila zadovoljna svojim porodičnim ulogama i životom van kuće.

Mušakarac i žena, finansije Foto: Shutterstock

Ako imate sličan problem, Your Tango vam nudi četiri načina kako da se pozabavite situacijom u kojoj žena zarađuje više novca od svog muža.

1. Pomirite se sa vašim razlikama 

Možda smo rođeni kao prazne table, ali kultura u kojoj rastemo brzo utiskuje poruke o tome kako dečaci i devojčice (i odrasli koji će postati) treba da se ponašaju.

- Moj muž i ja smo počeli da istražujemo svoju dušu ispitivanjem sopstvenog vaspitanja i pretpostavki koje smo imali o rodnim ulogama. Moja mama je bila kod kuće sa mnom prvih nekoliko godina, vremenom se vratila u radnu snagu na pola radnog vremena, a onda i na puno radno vreme kada sam pošla u srednju školu. Kako je napredovala u karijeri u finansijskim uslugama, njena zarada je u nekom trenutku premašila zaradu mog oca - navodi u autorskom tekstu Savana Hemings.

Kako je njen otac imao fleksibilniji raspored, često je bio onaj roditelj koji je kupio decu posle škole ili im davao večeru svako veče.

- Nije nužno bio dobar kao moja mama u svakom kućnom zadatku, ali se trudio i njihov aranžman mi je dao fleksibilniji pogled na rodne uloge u braku. Očekivala sam da budem ravnopravna sa budućim mužem u svemu, pa i u kućnim poslovima - objašnjava Hemingsova.

2. Prihvatite da se tradicionalne rodne uloge menjaju

Sa druge strane njen muž je rastao u tradicionalnijoj porodičnoj strukturi. Njegova mama je bila kod kuće puno radno vreme sa njim i njegova dva brata i sestrom, dok je tata bio tipičan hranilac.

- Moj muž se još čudi sposobnosti svoje majke da "uradi sve" i da kuću održi besprekornom. Takođe mu je teško da nema toliko kontrole nad finansijama i važnim porodičnim odlukama kao što je imao njegov otac. Ali on prepoznaje da je drugačiji čovek od svog oca i da živi u drugom vremenu. Nikada nije želeo da se bavi bilo čime osim sa muzikom, tako da je zahvalan što mu moja plata omogućava da radi kao profesionalni muzičar dok se brine o našem sinu kako bi izbegli troškove za dnevni boravak - opisuje Hemingsova.

Brak, novac Foto: Shutterstock

A kako ističe, jednom kada su postavili iskreno stvari u vezi sa ukorenjenim verovanjima koje su im njihove porodice i kultura preneli, mogli su da se oslobode i prihvate drugačije aranžmane, fokusirajući se na pronalaženje načina na koji dobro funkcioniše i njihov međusobni odnos i porodica kao jedinica.

3. Kako da procenite pojedinačni doprinos u porodici i braku

Vremenom, bračni par Hemingson je otkrio i da, iako je muž radio mnogo poslova u kući i van nje, u istom vremenskom periodu kao i žena (a ponekad i više), oboje su imali tendenciju da njegove doprinose uzimaju "zdravo za gotovo".

- Naše društvo ceni novac, tako da je rad koji je nagrađen debelom platom vredniji od posla koji roditelji koji ostaju kod kuće rade "besplatno". Dakle, moj muž i ja smo tražili načine da prepoznamo njegove napore i učinimo da se on oseća vrednijim - prenosi Hemingsova.

Za početak, prepoznali su mnoge "uloge" koje on ima. Osim što radi kao muzičar, on je i glavni staratelj nad sinom, obavlja većinu kućnih poslova i održavanja, a priznaje mu se i rad "finansijskog direktora" njihove porodice.

- On ne brine samo o tome da se računi plaćaju na vreme, već takođe traži načine da smanjimo troškove i na taj način doprinosi našem budžetu. Na primer, uradio je neko istraživanje o tome kako da smanjimo naš račun za osiguranje automobila i dogovorio je da se naša hipoteka refinansira po nižoj kamatnoj stopi - kaže Hemingsova koja ističe da je potrebno vreme i istraživanje kako da se uštedi novac na dnevnim troškovima, zbog čega mu je zahvalna što je uložio taj trud za koji ona ne bi imala ni vremena ni energije.

4. Fokusirajte se na širu sliku 

- Ako budemo imali sreće, naši životi i naš brak će biti dugi. Fokusiramo se na širu sliku koliko i na našu trenutnu situaciju. U ovom poglavlju našeg života zarađujem više novca, ali više niko nije siguran. Mogla bih da dobijem otkaz ili da vidim pad prihoda iz drugih razloga. Ako bi se to dogodilo, znam da bi moj muž priskočio i našao posao sa punim radnim vremenom da izdržava porodicu - smatra Hemingsova.

Svesni da jednog dana mogu da završe na ravnopravnijim finansijskim osnovama i da zarađuju približno iste sume novca, ovaj bračni par smatra da im je najvažnije da zapamte da su zajedno u ovome.

- Mi smo partneri. Mi smo porodica. I nije važno šta neko drugi misli - zaključuje ova žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    5. februar 2023 | 14:51

    Да супруга зарађује више од мене, ја бих певао. Мењао бих послове као чарапе а не бих водио глупост од доо-а у Србији где је то бесмислено....

  • Uf i to me briga, ne moram joj kupiti nista.

    5. februar 2023 | 16:54

    Ima novac, pa neka kupuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA