≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je "love bombing" i zašto nije poželjan?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bombardovanje ljubavi karakteriše preterana pažnja, divljenje i naklonost sa ciljem da se primalac oseća zavisnim i obaveznim prema toj osobi

  • 0
ljubavni par, zaljubljeni, zaljubljenost, devojka i dečko, muškarac, brada

Foto: Shutterstock

Ljubav je komplikovana stvar koja zahteva vreme, ulaganje i rad. Dakle, ako je vaša veza na početku burna, ali ljubavno burna, nešto nije u redu. Da li ste zasuti preteranim poklonima? Da li ste pod pritiskom da ubrzate stvari? Da li propuštate vreme sa porodicom i prijateljima ili se vaš partner ljuti kada provodite vreme sa drugim ljudima?

Ako je bilo šta od ovoga tačno, možda doživljavate psihičko i emocionalno zlostavljanje u obliku ljubavnog bombardovanja.

Ljubavno bombardovanje karakteriše preterana pažnja, divljenje i naklonost sa ciljem da se primalac oseća zavisnim i obaveznim prema toj osobi.

Ono što čini ljubavno bombardovanje tako zbunjujućim za primaoca je to što se u početku oseća zaista dobro zahvaljujući svim pojačanjima dopamina i endorfina koje dobijate od raskošnih poklona i pažnje. Osećate se posebno, potrebno, voljeno, vredno i dostojno, što su sve komponente koje doprinose i povećavaju čovekovo samopoštovanje.

Tako da neko vreme sve izgleda izvan savršenog. Kao, zdravo, sva potvrda i afirmacija koju ste ikada želeli. Ali kasnije, nakon što je ljubavni "bombaš" zadobio vaše poverenje, počinje prevara, manipulacija i zlostavljanje.

Ova osoba koja vas je jednom naterala da se osećate posebno počinje da vas omalovažava, kontroliše i obezvređuje.

Šta je ljubavno bombardovanje?

Ljubavno bombardovanje je manipulativna taktika u vezama koju koriste narcisoidni i nasilni pojedinci.

- Ljubavni "bombaši" nastoje brzo da steknu naklonost i pažnju nekoga koga romantično traže predstavljanjem idealizovane slike o sebi - kaže dr Lori Nikson Bete, vlasnica savetovališta za ljubav.

Opšti cilj? Da poboljšaju svoj ego tako što će dobiti moć nad onima za kojima jure.

Svako je sposoban za ljubavno bombardovanje, ali to je najčešće simptom narcisoidnog poremećaja ličnosti, kaže psihoterapeut Ejmi Kaplan.

- Ljubavno bombardovanje je uglavnom nesvesno ponašanje. Radi se o stvarnom dobijanju druge osobe. Zatim, kada se osećaju kao da su zaista dobili osobu i osećaju se sigurno u vezi, narcis se obično menja i postaje veoma težak, uvredljiv ili manipulativan. Ona dodaje da će ista osoba koja je samo idealizovala svog partnera preći na njihovo obezvređivanje.

Koji su neki znaci da ste ljubavno bombardovani?

Zabavljanje sa "bombašom" neće izgledati isto u svakoj situaciji, ali nekoliko znakova partnera koji bombarduje ljubavlju su ekstravagantni pokloni, opsesivno laskanje, stalno slanje besplatnih poruka i uvek očekivanje brzog odgovora.

Ako tražite više pojedinosti, evo šta bi mogao da vam govori.

"Želim da te razmazim."

"Samo želim da budem sa tobom sve vreme." Ako se osećate krivim što želite granice ili prostor, to nije dobar znak.

"Volim da te proveravam jer se brinem." Ako se s vremena na vreme javljaju, to je u redu. U suprotnom zaista nije.

"Stvoreni smo jedno za drugo." Budite oprezni ako stvari postanu veoma intenzivne veoma brzo ili ako vam rano govore da ste njihova srodna duša ili blizanački plamen.

"To smo ti i ja zauvek, zar ne?", piše "Cosmopolitan".

Video: Ovo si najlepše žene Zodijaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA