Vreme čitanja: oko 4 min.

10 navika koje uništavaju partnerski odnos: Da li ih praktikujete?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mane su jedno, a navike su drugo; iako možemo da menjamo oba, danas ćemo se pozabaviti ovim lakšim - a to su navike

  • 0
raskid muškarac i zena Foto: Pexels

"Takvi smo - kakvi smo", iako ne treba da modifikujemo sebe kako bismo se dopali nekome, a ponajmanje bili voljeni, postoje određene navike i obrasci ponašanja koji mogu negativno da utiču na partnerski odnos.

Samo zato što nas osoba prihvata sa svim vrlinama i manama, ne znači da je "dužna" da trpi stvari koje i te kako mogu, uz malo volje, da se promene.

Ako govorimo o postupcima koji drastično degradiraju svaki ljubavni odnos, pričamo o sledećem.

1.  Ne slušate partnera

Pažnja je neophodna stvar. Ako smo imali loš dan na poslu, prirodno je da želimo da podelimo to sa nekim, a taj neko najčešće je životni partner.

Ono što ljudi uglavnom ne razumeju jeste da u momentu "emotivnog pražnjenja" ne tražimo savet, kritiku ili mišljenje, već rame za slušanje (i plakanje, ako je neophodno). Ukoliko nas partner ignoriše jer ima "pametnija posla", ne osećamo se lepo.

Ljudska bića imaju duboku potrebu da budu cenjena, voljena, poželjna i pre svega - da ih neko razume. Ako su nam te potrebe uskraćene, rađa se nezadovoljstvo.

2. Konstantno prioritiziranje posla

Karijera je bitna jer se "od ljubavi ne živi". Svi znamo za čuvenu frazu: "Gde siromaštvo uđe kroz vrata, ljubav izađe kroz prozor", pa iako ima istine u svemu tome, na kraju dana, a posebno na kraju života, pamtićemo samo momente koje smo proveli sa voljenim osobama, stoga je važno da se potrudite da ih ne manjka.

3. Poricanje i odlaganje

Svaka veza prolazi kroz uspone i padove, ali ono što je "digne nazad na noge" je upravo razgovor o problemima.

Ukoliko ignorišemo "slona u sobi" - zauzeće je celu.

Partneri u dugim vezama često odlažu razgovor o postojećem nezadovoljstvu zbog apsurdnih razloga poput datuma na kalendaru: "Praznici su blizu"; "Dan zaljubljenih je iza ćoška"; "Sutra mu/joj je rođendan".

Vreme za razgovor je danas, stoga treba prekinuti s izgovorima i rešiti stvar.

4. Finansijske tajne

Nikome nije prijatno kad prolazi kroz teško finansijsko razdoblje, no ako o tome ne možemo da pričamo sa našim partnerom, verovatno smo u pogrešnoj vezi.

Jednog dana, ta osoba može da bude roditelj našeg deteta, stoga je jako važno pričati o novcu, koliko god bilo "krindž".

Emotivni partneri, svađa Foto:Shutterstock

5. Ne čuvate im leđa

Reč partner podrazumeva nekog ko nam je jednak, s kim možemo da delimo sve strahove, želje, snove, traume...  Ukoliko niste tu za osobu kada joj je teško, onda treba dobro da se pogledate u ogledalo i uradite introspekciju, kako biste sutra postali bolja osoba.

Veza je odnos jednakog pružanja i davanja i ne trebamo pristajati ni na šta manje.

6. Ne cenite partnera

Da li vam je partner spremio večeru nakon posla? Da li je oprao suđe, složio veš?

Da, to su sve stvari koje se podrazumevaju u zajednici, ali samo zato što se podrazumevaju ne znači da ne treba da istaknemo kako ih primećujemo.

Ljudima je u prirodi da vole komplimente i pohvale jer im se tad luči hormon dopamin, koji podstiče želju da "urade još".

Ukoliko nečiji trud prolazi nezapažen, nemojte da se iznenadite ako prestane.

7. Zanovetanje i kritikovanje partnerovih bližnjih

Ukoliko nam nešto smeta, najbolje rešenje je otvoren razgovor.

Naime, "podbadanje" "cinične šale" i slično, nisu način kojim možemo rešiti problem, baš suprotno, možemo izazvati bes kod partnera.

Možda ne volite svoju taštu, zeta ili prijatelje vašeg partnera, ali ne treba da ih ogovarate. Ako je on/ona odlučan/na da se druži sa određenim osobama, kritikovanje će tu malo pomoći. Svako ima pravo na svoj izbor, a čak iako su prijateljstva podložna menjanju, znamo da porodicu ne možemo da biramo.

8. Poređenje sa drugima

Možda vašoj drugarici muž poklanja ruže svake nedelje, možda devojka vašeg prijatelja svaku noć oblači haltere, sve su to moguće stvari koje ne treba da utiču na vaš lični odnos.

Praviti komparaciju i to naglas, pred partnerom, stvara osećaj kompleksa niže vrednosti. Umesto što činite da se vaša osoba oseća nedovoljno izgovarajući rečenice poput: "Zašto nisi kao on/ona?", pokušajte sa drugačijim pristupom: "Voleo/la bih kad bi uradio/la ovo..".

9. Previše vremena na telefonu

Bilo da je u pitanju laptop, kompjuter, telefon ili neki drugi gadžet, činjenica je da, kad smo kod kuće, treba da se potrudimo da slobodno vreme provodimo s partnerom.

Filmske noći udvoje su super, ali pazite da ne zapadnete u monotoniju, iskoristite vreme i radite nešto zabavno.

10. Pominjanje prošlosti

Ako svaki put tokom svađe pominjete neki događaj ili grešku koju je vaš partner uradio, produbljujete jaz.

Svađa, par, ljubavni par Foto: Shutterstock

Naime, "opraštam ali ne zaboravljam" nije zdrav obrazac, ukoliko nešto oprostite i odlučite da nastavite dalje sa tom osobom, treba i da zaboravite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA