Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste u vezi zbog usamljenosti ili iz ljubavi? Znakovi koji odaju pravi razlog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekada je teško napraviti distinkciju

  • 1
Emotivni partneri, svađa Foto:Shutterstock

Postoji velika razlika između ulaganja napora da pronađemo romantičnog partnera i prisiljavanja sebe da budemo u vezi.

Ponekad, u želji da imamo nekoga, izgubimo iz vida ovu razliku, a to nas može navesti da se vratimo toksičnim bivšim partnerima ili da stupimo u vezu sa nekim ko nam baš i ne odgovara.

Trik je u tome da se ta bitna razlika može uočiti u trenutku, a ne godinama kasnije. Iako je nekima ovo možda lakše nego drugima, svi možemo biti dobri u proceni potencijala novog romantičnog partnera, samo ukoliko smo iskreni sami sa sobom.

Postavite sebi sledeća tri pitanja kako biste znali da li ste u vezi koja je zasnovana na ljubavi ili ste samo u strahu da ne ostanete sami.

1. Da li ste potpuno svoji sa vašim partnerom?

Jedan od najjasnijih znakova veze zasnovane na strahu od samoće jeste da se ne ponašate autentično.

Strah od gubitka partnera vas tera da se upustite u ponašanja koja su prijatna u vezi, kao što je promena aspekata ličnosti ili žrtvovanje svojih vrednosti kako biste izbegli odmazdu ili osudu partnera.

Pošto ste uvek zabrinuti da ćete ga izgubiti, sve što radite postaje čin očuvanja onoga što imate među sobom, a ne način da istinski uživate u vremenu koje provodite zajedno. Kada stalno pokušavate da se prilagodite nečijim očekivanjima, zanemarujete sopstvene želje i potrebe, što može dovesti do osećanja nezadovoljstva i gubitka identiteta.

Zdrav odnos obeležen je naporima oba partnera da održe svoju individualnost, a istovremeno podržavaju jedno drugo u vezi.

Istraživanja sugerišu da je održavanje zdrave ravnoteže između bliskosti i autonomije važno za harmoniju odnosa, prenosi "PsychologyToday".

2. Da li ste nesrećni kad niste u njegovoj blizini?

Iako je prirodno da osećate veću sreću kada ste pored voljene osobe, ukoliko ste nesrećni i anksiozni kad ona nije pored vas to je crvena zastavica.

Ako se osećate prazno u odsustvu svog partnera, do te mere da verujete da niste u stanju da budete srećni bez njega, to može ukazivati na vaš strah da ćete izgubiti osobu, a ne da je volite.

Iako je žudnja za kvalitetnim vremenom zdrava i preporučljiva za razvoj veze, očekivanje da vaš partner provodi svo svoje slobodno vreme sa vama može značiti da je vaš odnos vođen strahom od gubitka.

Još jedna stvar koju treba da se zapitate jeste da li više volite da se družite sa svojim partnerom sami ili u društvu drugih. Ako smatrate da je teško "deliti" svog partnera u društvenim okruženjima, to takođe može značiti da se previše oslanjate na njega u pogledu pažnje i sreće.

Momak depresija tuga očaj muškarac očajan depresivan tužan Foto: Pixabay

3. Da li ste često ljubomorni? 

Ljubomora je još jedan znak da vaš odnos kontroliše strah od gubitka i sopstvene neadekvatnosti.

Prema istraživanju, povremena ljubomora u vezama je normalna i može se posmatrati kao pozitivna sila jer podseća parove da ne uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo. Ljubomora pojačava emocije i čini intimne trenutke strastvenijim.

Intenzivna ili iracionalna ljubomora je, s druge strane, ukorenjena u našem strahu od napuštanja.

Istraživanja su otkrila da niži nivoi poverenja u partnera mogu dovesti do toga da pojedinci sa anksioznim stilovima vezanosti postanu ljubomorni, njuškaju po stvarima partnera i postanu psihički nasilni.

Nesigurnost, u opštijem smislu, može dovesti do toga da postanemo paranoični zbog gubitka partnera. Ovo izaziva toksičnost koja može biti inicijalna kapisla raskola u vezi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA