Vreme čitanja: oko 2 min.

Hemija izbledi, strast se stiša: Da li je važnije koga ili kako nekog volimo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opšte je poznata fraza "ljubav nije dovoljna", te iako su slični pogledi na život važni, da li kompatibilnost stvarno ima prvenstvo nad ljubavlju? Da li se ljudi skrašavaju sa osobom sa kojom se više slažu, a ne sa onom koju više vole? Zapravo, ni jedno ni drugo nije ispravno

  • 2
ljubav, zaljubljeni par, dečko i devojka Foto: Pexels

Iluzija o kompatibilnosti je izuzetno primamljiva na početku emotivne veze, što je ironično jer tad najmanje poznajemo svoje partnere.

Naše iluzije cvetaju u vakuumu ličnih informacija, što olakšava da zamišljamo partnere kao one koji odgovaraju našim potrebama ili čak kao idealne. Gotovo da deluje kao magija to koliko brzo pronađemo zajednička interesovanja i druge karakteristike koje nas povezuju kad nam je potrebno da one postoje - podvig koji se lako postiže ukoliko pokušavamo da nekoga zadovoljimo, impresioniramo ili idealizujemo.

Da li je ljubav dovoljna?

Od bezbroj razloga za partnerstvo i brak, romansa je na vrhu liste i ističe se kao najupečatljivija.

Uzmite u obzir bezvremenost najdražih ljubavnih priča, neprekidni tok književnosti i filmskog stvaralaštva koji drži romantiku u prvom planu naše svesti poput svetlećeg neonskog bilborda.

Putem ljubavi potvrđujemo svoju vrednost i popunjavamo prazninu; slavimo našu "sličnost" sa drugom osobom, taj novootkriveni osećaj pripadnosti, svrhe i smisla. Nije ni čudo što potom pokušavamo da "ovekovečimo" ovo iskustvo tako što ćemo ga učiniti trajnim kroz obaveze koje kreiramo jedni prema drugima.

Drevna poslovica kaže "amanitas amenities" - "ljubavnici su ludi".

- Radili smo socijalni eksperiment i zaključili da je zasnivanje braka koji je zasnovan samo na romansi prolazna fantazija - isticao je slavni društveni kritičar Denis de Ružmon.

On je zaključio da je brak zasnovan isključivo na romantici recept za razvod, jer brak, zapravo, u potpunosti briše romansu.

Romantizovana kompatibilnost podrazumeva savršenu ljubav, beskrajnu strast i uzbuđenje, dok bračni život donosi zamorne odgovornosti, sukobe i nesavršenu ljubav, uz dugotrajno, ranjivo izlaganje naših mana.

ljubav, zaljubljeni par, dečko i devojka Foto: Pexels

Da li je važnije koga volimo ili kako volimo?

Svakako, koliko god potraga za romantičnom kompatibilnošću bila važna, način na koji generišemo ljubav prema svom partneru i sebi je  važnija.

Ono za šta se psiholozi zalažu je na koji način nekog volimo umesto koga i koliko volimo. Dok su karakterne i romantične kompatibilnosti važne, dugoročno gledano način na koji volimo je važniji, jer je onaj kog volimo podložan promenama.

U tom smislu, ljubav zasnovana na karakteru ili hemiji počiva na stalno promenjivom tlu percepcije, prenosi "PsychologyToday".

Hemija izbledi, strast se stiša, karakterne osobine mogu da se promene usled spleta životnih okolnosti, ali način na koji volimo uvek ostaje isti.

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    5. avgust 2023 | 01:25

    Sve je tačno. Što bih moja komšinica bakica rekla, sva romantika nestane kad počneš da mu pereš veš... a rekla bih još više kad se rode deca. Mada ima onih koji su sa partnerom da bi imali decu, a to je tek velika zabluda i greška. Zbog praktičnih razloga, manje zbog neke iskrene ljubavi... Mnogi se ubrzo rastanu, deca pate.. Prave ljubavi su retke u ovo ludo vreme.. zato čuvajte ih bez obzira na sve i svih predrasuda. Neki ih dožive jednom u životu, a neretno nikad u životu. Kajanje doživotno sledi ako slušate razum i "praktičnost", umesto srca. Samo hrabri su srečni u ljubavi. Jer prava ljubav nije za svakoga. Samo za prave i hrabre. A ostali one lažljive p.., neka lažu sami sebe i druge da su srečni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA