Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su vaše svađe sa partnerom samo svađe ili znak da niste kompatibilni? Obratite pažnju na sledeće znake

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke važne smernice koje pomažu da prepoznate ključnu razliku

  • 0
Svađa, rasprava, ljubav Foto: Shutterstock

Nijedna emotivna veza se ne sastoji samo od lepih trenutaka; parovi se svađaju i svaki stručnjak će vam reći da to nije samo normalno, već je svađa zapravo zdrava. Prigušeni bes koji nije izražen dovodi do ogorčenosti, a ogorčenost u vezi nikada nije dobra stvar. To je toksično, nezdravo i štetno za vezu, kao i za pojedince u njoj.

Čak i izuzetno srećni parovi se "okliznu" i kažu i urade stvari zbog kojih žale, ali šta je ono što razlikuje njihove pogrešne korake od nesrećnih i nekompatibilnih parova? Kako da prepoznate da li vaš partner ipak nije za vas?

1. Svaljivanje krivice i nepristajanje na kompromise

- "Preokret" je tehnika koju partner koristi da vas natera da se osećate krivim zbog njegovog/njenog prekršaja - kaže Suzan Vinter, autorka bestselera i stručnjakinja za veze.

Vinter izlaže scenario u kojem par planira da napravi večeru kod kuće, ali jedan od njih kasni četiri sata, pritom ne odgovara na pozive i poruke.

- Kada ih pitate gde su bili i zašto nisu odgovorili na vaš poziv i poruke - čine da izgledate paranoično, napadaju vašu liniju ispitivanja i glume da su uvređeni. 

Mnoga pitanja i problemi u vezi imaju stepene razlika. Ali ono na šta se sve svodi je kako se rešavaju te razlike. Ako ne želite da pravite kompromise, onda nema mesta za napredovanje - posebno u vezi sa većim dilemama.

2. Uloga žrtve

Ništa ne govori o nekompatibilnosti kao svađa u kojoj jedan partner glumi žrtvu.

-  Sve što nije u redu u vezi je "vaša greška". Oni su partneri puni ljubavi, strpljenja i razumevanja, a vi ste uvek krivi. Odnosi jednostavno ne funkcionišu tako. Trebalo bi da postoji jednakost čak i kada se raspravljate. Uloga žrtve se često aktivira "preokretom", o kom sam govorila u gorepomenotom tekstu - kaže Vinter.

Emotivni partneri, svađa Foto:Shutterstock

3. Agresija

Jedan partner ne mora nužno da bude fizički nasilan prema drugom, postoje i drugi znaci agresije kao što su bacanje i lomljenje stvari.

- Nažalost, ljubav i nada mogu zaslepiti sve nas. Kada neko baca vazu preko sobe tokom svađe znak je da verovatno ima nasilne sklonosti i možda je vreme da napustite vezu - zaključuje Vinterova, a prenosi "Bustle".

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA