≫ 

5 francuskih dizajnera koji su promenili svet mode

Predstavljamo vam nekoliko francuskih dizajnera, koji su ostavili svoj trag u istoriji mode.

  • 1

Svet mode nikada ne bio isti da nije bilo njih.

Upoznajte kreatore koji su bukvalno stvorili modu:

1. Coco Chanel

Mnogi je nazivaju kreatorkom male crne haljine, ova dama je redefinisala svet mode za žene. Iako je bila inspirisana muškom modom, ona je svojim kreacijama oslobodila žene. Dala im je lagodnije krojeve, kraće porube i pantalone, i tako kreirala damu modernog doba. Svaki put kada jedna žena obuče malu crnu haljinu, setimo se Koko Šanel. Takođe, čuvena je po predivnim Chanel odelima.

Foto: Tanjug/AP

2.Yves Saint Laurent

Dobio je nadimak Kralj mode iz više razloga. On je napravio pravu revoluciju u svetu mode.  Predstavio nam je smoking za žene, prvi je angažovao modele koji nisu bele puti, sve što je uradio bilo je jedinstveno i upamćeno! On je redefinisao modu kreirajući luksuzne ready-to-wear komade. Modni brend Yves Saint Laurent YSL predstavio je mnoge trendseterske stilove.

3. Christian Dior

Kristijan Dior se može nazvati i ocem mode, kako je on jedan od najpoznatijih dizajnera haute couture komada. On je svetu dao modu tokom užasnih ratnih godina. On je bio oficir pre nego što je postao modni dizajner. On je svoju imperiju zasnovao na ready-to-wear komadima, aksesoarima i proizvodima za negu lepote, kao i prefinjenim odelima. Njegova modna kuća i dalje je u centru pažnje i svake godine svetu podari neki novitet.

4. Rene Lacoste

Foto: Lacoste

Priznati teniser pretvorio se u modnog dizajnera. Tako smo dobili brend Lacoste. Rene Lacoste nije prihvatio tradicionalnu modu na teniskom terenu. On je odbacio košulje i preuzeo pletene majice sa kratkim rukavima, da bi kasnije nastavio da ih proizvodi, samo u masovnom broju. Do 1950.godine, Lacoste majice, sa poznatim amblemom krokodila na levoj strani, ušle su na tržište Sjedinjenih Država, da bi potom osvojile ceo svet.

5.Christian Louboutin

Foto: Profimedia, Alamy

Ovaj francuski dizajner obuće učinio je da crveni đonovi postanu popularni kao i sam dizajner, a njegov stil redefinisao je modu u industriji obuće. Tokom devedesetih godina, on je vratio u modu visoke potpetice i tanke štikle, a stekao je popularnost među damama koje žele da izgledaju senzualno i opčinjavaju sve oko sebe svojim crvenim đonovima. Pored obuće, ovaj dizajner kreira i torbe.

(Telegraf.rs/Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA