≫ 

Stajling Emine Erdogan definitivno nije prošao neopaženo: U dominantnoj boji islama od glave do pete

Emina Erdogan je očigledno veliki ljubitelj zelene boje

  • 39
Redzep Tajip Erdogan, supruga Emine Erdogan. Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji u pratnji svoje supruge Emine Erdogan. Šezdesetčetvorogodišnja Prva dama Turske izašla je iz aviona odevena u zeleno od glave do pete, doslovno.

Erdoganova je do poslednjeg detalja nosila zelenu, dominantnu boju islama - od tradiconalne zelene marame preko kose, preko kaputa i cipela, pa do torbice, prstena i broša u istoj boji.

Da li je Emina namerno izabrala da bude odevena u zeleno, nije poznato, ali evo šta ova boja simboliše u islamu:

Za islamskog proroka Muhameda se kaže da je nosio zeleni ogrtač i turban, pa tako jedan odlomak iz Kurana opisuje raj kao mesto na kojem će ljudi "nositi zelenu odeću od fine svile".

Zelena takođe, ima i druga svojstva koja je čine pogodnom za islam i Bliski Istok - to je simbol prirode i života, posebno u pustinjskim predelima, ali prema Muhamedu simbolizuje besmrtnost.

Ko je Emina Erdogan?

Emina je rođena u Uskudaru u Istanbulu. Njena porodica je arapskog porekla i potiče iz jugoistočne pokrajine Sirt. Najmlađa je od petoro dece i pohađala je umetničku školu, ali ju je napustila pre diplomiranja.

Pridružila se "Idealistima za žensku asocijaciju", tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Venčali su se 4. februara 1978. godine i imaju četvoro dece Ahmeta, Sumeie, Nekmetina Bilala i Esru.

Redzep Tajip Erdogan, supruga Emine Erdogan. Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Aktivna u dešavanjima

Kada je njen muž izabran za predsednika opštine Metropolitan u Istanbulu, Emine je počela da učestvuje u mnogim projektima od velikog društvenog značaja.

Pokrenula je redovna društvena okupljanja na kojima se sreću bogati i siromašni, koji bi trebao da pomogne marginalizovanim društvenim grupama. Vodila je Centar za socijalni razvoj u 2005. godini i podržavala je projekte za obrazovanje žena i dece.

Redzep Tajip Erdogan, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prva dama Turske odigrala je značajnu ulogu u suprotstavljanju dečijim brakovima, ističući da je "prinudno venčanje dece neprihvatljivo pod bilo kojim okolnostima".

Sa Ministarstvom za nacionalno obrazovanje je pokrenula kampanju širom zemlje koja bi trebalo da reši pitanje devojčica kojima porodice ne dozvoljavaju da se obrazuju. Potom je pokrenula kampanju "Majke i ćerke u školi" koja je rešila problem majki koje nisu imale priliku da nauče da čitaju.

Gde žive Emina i Redžep?

Sa mužem živi u ogromnoj palati nedaleko od turske prestonice Ankare, a izgradnja ovog velelepnog zdanja koštala je 590 miliona evra. Ova palata je toliko grandiozna da mnogi kažu da bi čak postidela i čuvenog Sadama Huseina koji je bio poznat po svojojj ljubavi prema zlatu i draguljima. Zdanje poznato i kao "Bela palata" koštala je duplo skuplje nego što je prvo bilo planirano, a Erdogan je istakao da poboljšava imidž Turske u svetu.

Video: Erdogan stigao u Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🕳

    7. oktobar 2019 | 15:54

    Nije to stajling. To je poruka.

  • S . M .

    7. oktobar 2019 | 15:50

    Interesantno vrlo srdačan pozdrav sa Vučicem i Dačicem.

  • Meksa

    7. oktobar 2019 | 16:12

    Svaka čast tako treba da izgleda žena 21 veka , za razliku on naših koje nose minjake i na foteljama samo premeštaju noge.Stil je bitan , tradicionalno naše dame imaju priliku da urade isto da obuku nošnju našu srpsku , al ne bitno je da se vidi GUCci.torbice i Dior aljince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA