• 4

Kada je Crni petak 2019. godine u Srbiji?

Da li i vi spremate spisak za kupovinu?

  • 4

Crni petak u 2019. godini biće 29. novembra, tradicionalno u poslednjoj nedelji novembra.

Ovogodišnji Black Friday biće u isto vreme kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno odmah posle njihovog najvećeg praznika Dana zahvalnosti.

U poslednjih nekoliko godina Crni petak je popularan i u Srbiji, a sve više tržnih centara obećava najveća godišnja sniženja upravo tog dana.

Stoga, ako i vi planirate šoping, naoružajte se prvenstveno strpljenjem i sačuvajte spisak za kupovinu baš za taj 29. novembar.

Kako je sve počelo?

Još krajem 19. veka američki trgovci su shvatili da je Dan zahvalnosti odlična prilika za povećanje zarade, pa su upravo oni krivi za ovu pomamu koju osim u SAD, imamo i u svim delovima sveta.

Prva kriza Crnog petka nastupila je posle Velike ekonomske krize 1929. godine kada je Crni petak na 10 godina prestao da postoji jer stanovnici SAD nisu imali ni za osnovne potrepštine.

Međutim, kada je te 1939. godine novembar imao čak 5 nedelja, pa su trgovci bili očajni jer će kupovina poklona za Božić i Novu Godinu početi kasnije, odlučili su da ga vrate na velika vrata. Tako je konačno ustanovljen Crni petak koji i do dana današnjeg više nego uspešno opstaje - nama donoseći brojne popuste, prodavcima sigurnu zaradu.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Nemanja

    Kod nas je svaki petak crn,kao i svaka godina!👌

  • Rastko

    U Srbiji znam da beli petak nema !

  • Discovery

    U sledeću sredu. 🙂

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima