Pre nego što udomite nekog psa -postavite sebi 8 važnih pitanja

Uzimanjem psa preuzimate odgovornost i brigu o njemu u narednih 10 do 15 godina i zato je neophodno da o tome razgovaraju svi članovi porodice

  • 5

Pas je najbolji čovekov prijatelj i odlično društvo, zato ne čudo što se mnogi odlučuju upravo za njih kada su kućni ljubimci u pitanju. Često se zaboravi da je njima potrebno posvetiti dovoljno vremena kako životinja ne bi patila, jer oni nisu igračke koje ćete odbaciti kada vam više nisu zanimljive.

8 razloga zbog kojih su žene sa psima najbolje u ljubavi

Kao u dečjim filmovima: Retriver uleteo u vodu da spasi maleno lane (FOTO) (VIDEO)

Ako vas ujede pas lutalica, možete da dobijete i do 30.000 dinara

Pre nego što donesete odluku da posetite sklonište za pse ili udomite štene s pedigreom, sebi postavite ovih 8 pitanja.

1. Da li želite štene ili odraslog psa?

Imaćete puno posla i sa jednim i sa drugim. Štene će zahtevati obuku, učenje gde može da obavlja nuždu, šta ne sme da dira u kući, kako da ne skače na ljude ili bude agresivan. Što se tiče starijeg psa, njemu će takođe trebati vremena da se prilagodi na novu sredinu, pogotovo ako je pre toga doživio neku traumu.

2. Medicinski troškovi

Kao i svaki kućni ljubimac, psu je takođe neophodna medicinska pomoć. Odlazak kod veterinara u početku može biti dosta skup. Svake godine morate ih tertirati buva i krpelja, a ako dobijete starijeg psa, pripremite se na neočekivane tegobe koje ih mogu snaći.

Foto-ilustracija: freeimages.com/CPERONI

3. Šetnje

Psima je potrebno dosta prostora i kretanja pa je od velike važnosti da se vode u šetnju barem dva puta dnevno. To znači da ćete morati da izdvojiti pola sata pre posla i pola sata nakon posla kako biste prošetali svog ljubimca i kako bi obavio nuždu.

4. Putovanja

Pre nego što nabavite psa, dobro razmislite o vašim navikama putovanja. Ako ste često odsutni, nema smisla imati životinju koja će samo patiti jer vas neće biti na vidiku pa ćete je morati ostavljati nekome na čuvanje.

Druga priča su mali psi, jer njih možete skoro svuda voditi sa sobom.

5. Ko će trenirati psa?

Nije dovoljno samo nabaviti psa, potrebno ga je naučiti primerenom ponašanju, a dobrodošli su i neki trikovi. Možete nekome platiti usluge treniranja, a ako imate vremena i strpljenja, možete ga istrenirati i sami uz pomoć saveta iz knjiga ili online tutorijala.

Foto: Privatna arhiva

6. Jeste li imuni na odvratne nuspojave?

Životinje imaju fiziološke potrebe poput mokrenja, obavljanja velike nužde, slinjenja i ostalog. Štenci na početku nemaju osećaj gde se smeju, a gde ne da obavaljaju nuždu.

7. U kakvom stanu živite?

Ako ste podstanari, verovatno prvo morate dobiti dozvolu od vlasnika stana za dovođenje životinje. Isto tako, mali stanovi nisu za velike pse jer se životinja može osećati skučeno.

8. Jesu li psi uopšte za vas?

Poslednje pitanje koje je zapravo i najvažnije - zašto želite psa? Jeste li stvarno ‘dog person’ ili želite biti? Nabavljate li ga iz dosade ili potrebe?

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA