Kada smete da probušite uši detetu? Pazite, mogli biste da dobijete tužbu za nanošenje "telesnih povreda"

Mnogi roditelji svojim ćerkama buše uši dok su bebe, a da li je to uopšte dobro?

  • 11

O temi „mala deca i prve minđuše“ vode se žučne rasprave – je li to "baš slatko" ili je nanošenje telesne povrede?

Pogledajte kako 10 holivudskih lepotica izgledaju bez grama šminke na licu (FOTO)

Mnogim roditeljima je sasvim prirodno da svojoj devojčici – dok je još beba – probuše uši za minđušice. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti, a neki idu i toliko daleko da kažu da je to „namerno nanošenje telesne povrede“.

Pixabay

U nekim državama EU, na primer u Nemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece. Naime, tako malo dete ne može dati saglasnost – pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem telesne povrede. Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom – jedan tattoo studio iz Kelna je morao da jednoj trogodišnjoj devojčici isplati 70 eura „za pretrpljenu bol“ – jer je postupak bušenja bio „bolan i traumatičan“.

Prve efekte ćete videti posle samo 7 dana: Napravite sopstvenu pastu za zube od sastojaka koje sigurno imate kod kuće

Pedijatri upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane „ulaz“ je za klice koje mogu izazvati upale – i to nakon što se rana zaceli. Osim toga, postoji realna opasnost da se deca za vreme igre (gurkanja, trčanja i slično) povrede uho, odnosno iščupaju minđušu.

Pixabay

Zbog toga pedijatri preporučuju da deca počnu da nose minđušice u dobi od 12 godina pa naviše. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša će tvrdi da je ta preporuka glupost. Treći pak tvrde da je dovoljno da dete samo traži da mu se probuše uši…

Daljinac

(Telegraf.rs / miss7.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    19. februar 2018 | 18:25

    Ma daj bre vise o tim glupostim ne mogu da slusam, busim kad ja hocu i moje dete, pazi da u 21 veku ne dobije inf.vise infekcija ima od najbanalnijih operacija u vrhunskim klinikama/sterilnim/, moja baba deci i unuchicima sama busila obichnom iglom, malo je nagori izmucka u domacu rakiju i gotovo, batalite vise te nebulozo i telesne povrede

  • maki

    19. februar 2018 | 16:01

    Kao majka devojcice nisam imala ideju kad detetu treba probusiti usi. Medjutim, moja cerkica je sa 2,5 godine sama trazila da nosi mindjuse. U prvih nekoliko zlatara su nas odbili, na kraju su u jednoj pristali! Naravno, bol je bio isti kao u bilo kom uzrastu kad se buse usi, tako da, par suzica i sad sa zadovoljstvom nosi mindjuse i menja

  • V

    19. februar 2018 | 23:37

    Nemam nista protiv busenja ali svojoj cerki nisam izbusio. Prepustili smo to njoj kad bude trazila. A infekcije se mogu dobiti o od drugih ogrebotina koje bezbroj puta zadobije kroz odrastanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA