15

Objavila je iskreni post i isprozivala sve roditelje: "Nekada se znao red, a danas su zbog vas deca bahata i bezobrazna!"

Moje djetinjstvo trajalo je sedamdesetih i osamdesetih...

Mama, tata, pet godina stariji brat i ja. Ne sećam se da su se roditelji igrali sa mnom. Imala sam igračke i provodila sate u svetu mašte. Mama je kuvala ili pospremala. Bavila se kućom i važnijim stvarima.

Niti sam htela niti joj tražila da se igramo zajedno. Zato valjda i danas imam bujnu maštu i uživam u retkim trenucima samoće. Leti smo po ceo dan bili napolju, penjali se, skakali, ali znalo se vreme ručka, večere i spavanja. Kada su nam dolazili gosti, znalo se da deca, osim za vreme jela, nemaju što tražiti za stolom s odraslima.

'Ajmo, deco, u sobu!

Znalo se kako se deca i roditelji ponašaju. Foto-ilustracija: Profimedia.com

I bilo nam je super, odlično smo se zabavljali. Ne znam niti sam ikada čula temu razgovora koja se među starijima odvijala. Nije me uopšte zanimalo. Kada smo išli u goste, pa bi domaćini ponudili kolače, a ja bih proždrljivo posegnula za trećim komadom, mama bi me prostrelila pogledom tako da sam ruku istog trena povukla prema sebi. Ostalo mi je do dan danas usečeno u pamćenje njeno:

"Nisi došla da se najedeš, pristojno uzmeš komad, dva i staneš!"

Tako i ja danas s prijezirom gledam na ljude koji pobrste švedski sto na nekom eventu. Nismo plakali, vrištali i vikali da nam je dosadno. Ako bi nam i palo na pamet, odgovor bi bio: "zabavi se nečim." I zabavili bi se. Uh, kako je mašta radila...

Bili smo čisti, uredni, pristojni, mogli smo se kontrolisati kad smo trebali biti tiho, a i te kako aktivni kad bi nas pustili s lanca.

Jeli smo sve, nije bilo pitanja: "Želiš li?" Nikada. 

Išli smo gde su roditelji hteli, kada se njima tako htelo... I bilo nam je zabavno... Uvek.

Veselili smo se izletima na koje smo redovno išli vikendom i putovanju vozom na more. Tata je radio, a mama je bila kod kuće, brinula, hranila, prigovarala, slušala, bodrila. Bila je autoritet, nikako prijatelj.

Kasnije, kad je detinjstvo preraslo u adolescenciju, bila je oslonac, psiholog, savetnik, kritičar, podrška, bič božji. Sve po potrebi. Nije bila prijatelj. I to se naglašavalo, da se ne zbunim, da je ne tretiram poput svojeg vršnjaka, bez poštovanja.

Svako nepoštovanje odraslih kažnjavalo se rukom po guzi. Bez objašnjavanja, razgovaranja. Uvredio si starijeg, šamar. Pa ti uvredi i budi bezobrazan sledeći put. Plaženje jezika, ružne reči... opet onaj ranije spomenuti mamin pogled...

Ne smatram da je bilo idealno... Nakon izlaska subotom, tata me budio u 9 kako bi pomagala u spremanju stana. Nakon 10 minuta telefoniranja vikao mi je da prekinem i da se nađem u četiri oka ako želim toliko da razgovaram. Ograničeni izlasci su mi beskrajno išli na živce.

Nisam nikada došla kući pijana, nije mi palo na pamet.

Izleti svakog vikenda su bili nešto što su deca obožavala. Foto: Privatna arhiva/Nasja Duplančić/blog Mama, ja sam gladan

A onda se nešto prelomilo usput, pa je takva vrsta odgoja postala previše surova. Vreme je izrodilo nove generacije roditelja. Beskrajno tolerantne, one koji podržavaju prijateljski odnos s decom i to im je baš cool.

Nemojte me pogrešno shvatiti, promene su potrebne, rekla bih nužne, ali imam osećaj da smo otišli iz jedne krajnosti u drugu.

Zbog vlastitog bunta ili inata?

Ne znam, ali poput naših roditelja i mi smo preterali, samo na potpuno drugačiji način. Dotakli smo drugu krajnost.

Počeli smo voditi filozofske rasprave s dvogodišnjacima, gledamo na decu kao na statusni simbol, poput novog automobila, pa ga lickamo, doterujemo, pokazujemo, hvalimo se:" Koliko kilometara ima tvoj? A konja? Kakve felne imaš? Moj može potegnuti bolje od tvog! A kakav je u zavoju?" - Tako vam to meni izgleda... Trenutno su deca u centru pažnje, sede na čelu stola, šta više, biraju mesto gde će sediti i to im se odobrava.

Deca prisluškuju razgovore odraslih, upadaju u reč, vode glavnu reč i glavna su tema razgovora. Dakako, uvek vođene u superlativima... Moj mali je ovo, moja mala je bolje... Deca dolaze u goste s rečenicom:" ja sam gladan!" pa ti pobrste pola frižidera, dok se roditelji smeju. Deca se konstantno zabavljaju, ne znaju sama da se igraju, pa te vuku za rukav i traže pažnju. Ako im ne pružiš pažnju onda vrište, pa cela porodica sudeluje u smirivanju.

Roditelji se svađaju s učiteljima, prete im otkazima, prete drugoj deci, ako im netko u žaru igre dotakne vlastito dete.

Roditelji pljuju pred decom po učiteljima, tako da se i deca usuđuju odgovarati učiteljima kad dođu u razred. Pa nestane svakog autoriteta. Deca su postala smisao života svojih roditelja, životni projekt, jedina tema razgovora, nerealnog ponosa.

S ponosom bi trebali pričati o svojim dostignućima, interesima, iskustvima, a dete o svojim. Umesto toga, hvalimo se tuđim (detetovim) dostignućima, prisvajajući ih kao svoju zaslugu.

Deca su nam tu da ih odgojimo i pustimo da žive... Da ih osposobimo za život, ujedno ne zanemarujući svoj. Nikako da im služimo i umesto njih rastemo.

Deca danas ništa ne cene. Foto: Privatna arhiva/Nasja Duplančić/blog Mama, ja sam gladan

Da ih satima čekamo ispred noćnih klubova i vozimo kućama. (da, to je postalo normalno)

Da im držimo lavor kad nakon izlaska pijani dođu kući.

Da im tolerišemo nedopustivo.

Da ih nagrađujemo za dobru ocenu. Pobogu, pa ona bi sama po sebi trebala biti nagrada.

Čini li vam se da u osnovnim školama svi imaju petice? Istina, ponekad je lakše detetu zaključiti veću ocenu nego imati posla s nabildanim taticom koji će ti pretiti jer je "stara koza" oštetila njegovo iznadprosečno inteligentno dete i dala mu 4. A ono zna za 10. Barem.

Pojam zlostavljanja i nestašne dečje igre se izjednačio.

Mi smo se grudvali, borili se koprivama, dolazili kući opečeni, ozebli, crveni. Nitko nije zbog toga dizao paniku. Nismo bili toliko osetljivi. Nismo tužakali, jer smo znali da ćemo zbog tužakanja dobiti još jedan šamar.

Kad razgovaram malo s novopečenim roditeljima, svima je zajednička jedna rečenica: "Najvažnije mi je da mi dete bude srećno!"

Našim roditeljima je bilo važnije da usrećimo druge! Jer, shvatali su da je u tome, indirektno, i naša sreća.

Obratiti pažnju na ljude, ne biti sebičan, samoživ, razvijati empatiju, saosećati, brinuti, biti obazriv... To se negde putem izgubilo.

Odgajamo li samožive egomanijake?

Nikada zadovoljne osobe, večno željne pažnje. One koji ne trpe autoritet, zabrane, uslove, rokove, pa se celi život traže i čekaju savršenu priliku da padne s neba, a takve nema.

U međuvremenu ih roditelji finansiraju, peru, hrane, teše... Jer njihovo zlato zaslužuje bolje. I ovaj svet nije dovoljno dobar za njih. Jesam li preterala? U svakom slučaju, mislim da nam treba zlatna sredina. Nešto između vaspitnih metoda naših roditelja i ovih danas. Vreme će pokazati, ako nas, u međuvremenu, vlastita deca ne pojedu za doručak.

(Telegraf.rs/facebook.com/Mama, ja sam gladan)

Tagovi: Deca, Roditelji, vaspitanje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • G
  Gaga

  Sve cesce vidjam kako roditelji deci od godinu-dve daju telefon da se igraju jer su tad toboze mirni. I o kakvom onda vaspitanju da govorimo? Izvinite na recima, ali po mom misljenju, pravimo idiote.

 • G
  Goksi

  Batine od roditelja nikad nisam dobio i nisu bile presudne za moje vaspitanje,sa roditeljima nije bilo rasprave caletova je uvek bila zadnja kako on kaze to je tako,imao sam nevidjeno strahopostovanje prema njemu

 • V
  Veteran

  Sve je ovo do reči tačno.

Archi play: Ova igračka razvija motoriku i logiku kod vaše dece

Porodila sam se i pala u nesvest kad sam videla na šta liči moje telo: Ispričaću vam sve surovo iskreno onako kako vam niko dosad nije

Zašto treba od malih nogu decu da učite pravim nazivima za intimne delove tela

Dokazano: I muškarci mogu da imaju postporođajnu depresiju

Tibetanski način vaspitanja nalaže da dete tretirate kao kralja, a jedino je ovakva kazna dozvoljena

Auto sedište može da bude fatalno po vaše dete: Na ovo morate da obratite pažnju tokom duge vožnje

Novogodišnji spektakl "Uspavana lepotica" na sceni Sava centra

Psiholozi otkrili kada, i kako, bi trebalo da otkrijete svom detetu pravu istinu o Deda Mrazu

Evo sa koliko godina smete da ostavite dete samo kod kuće (INFOGRAFIKA)

Ovo je najveća tajna svih majki čija deca se zimi nikada ne razboljevaju

Fotografija koju svaki roditelj mora da vidi: Objavila je sliku svoje ćerke koja se bori za život jer su doktori pomešali grip sa ovom bolešću (FOTO)

Rešila da nauči neposlušnu decu redu: Kada vidite šta je uradila sa njihovim stvarima, odmah ćete poželeti da učinite isto (FOTO)

Bebe najviše reči nauče od očeva?

Veliko otkriće: Mozak beba prepoznaje lica od najranijih dana, a ovo je rešenje za sve dečije nestašluke

Popustljivost je pogubna po decu: Roditelji misle da je dovoljna ljubav kako bi njihova deca bila srećna i zrela kada odrastu, a ono što im fali mnogo je važnije od toga

Naučnici dokazali: Trudnoća može da bude zarazna

Evo koje sve bolesti nasleđujemo od majke, a koje od oca

Bebe ipak treba da spavaju sa mamama u krevetu da bi se izbegla iznenadna smrt odojčadi?

Studije pokazuju - nedostatak ovog metala u telu deteta može da bude uzrok autizma

Zašto bebe prestaju da plaču kada ih uzmete u naručje?

Trik sa 5 kofa ove majke je savršeno rešenje za nered koj ideca ostavljaju po kući

Kućni ljubimci utiču na zdravlje dece: Evo šta sve uz njih mogu da nauče

Dečija filmska čarolija u subotu u Kombank dvorani

Što više to bolje: Evo koliko dece izaziva najveći stres kod roditelja

Ako imate ovaj problem sa spavanjem, teže ćete zatrudneti

Dali su ženama da osete miris bebe i muškarca, a majkama se desilo nešto fascinantno kada su mirisale dečije stvari

Snažan video pokazuje kako zaista izgleda napad panike koji pogađa mnoge novopečene majke (VIDEO)

Ovo su najlepša srpska retro imena za dečake

7 razloga zbog kojih vaša beba ne prestaje da plače

Medicinsko čudo: Ovaj gej par dobio je bebu koju su u trudnoći obe majke nosile u stomaku (FOTO)

Nikol Kidman otkrila svoj recept za srećan brak i otkrila najbolju odluku koju je donela u životu

Tedi je sam proslavio svoj rođendan, a onda je usledio najlepši poklon na svetu i sada je najsrećniji dečak koga znamo (FOTO) (VIDEO)

9 zaboravljenih manira kojima svaki roditelj treba da nauči dete

"Moje telo je nesposobno za dojenje": Preživela je rak i dvostruku mastektomiju, a sada je svim zagovornicima dojenja poslala važnu poruku (FOTO)

Otkriven iznenađujući efekat koji dnevni boravak može da ima na vaše dete

Zabrinuti ste za zdravlje vašeg deteta? Evo kako da sprečite pojavu bolesti kod novorođenčeta

Sprečite prehladu i grip: Dezinfekcija ruku najbolje smanjuje prenošenje virusa kod dece

Dinosaurusi će još jednom hodati Zemljom u predstavi "Šetnja sa dinosaurusima - Spektakl u Areni " (FOTO)

3 horoskopska znaka koja će do kraja godine postati roditelji

Naučite na vreme da čitate etikete na proizvodima za vašu bebu

Muzika i pevanje ubrzavaju razvoj dečijeg mozga

Evo koliko je novim majkama tačno potrebno vremena da savladaju majčinstvo