≫ 

Nestašluci i plakanje pozitivno utiču na razvoj deteta i njegovu ličnost

Dečiji nestašluci se čine nepodnošljivim, ali su oni i te kako dobri za dete

  • 0

Ako ste roditelj, nestašluci vašeg deteta vas verovatno ponekad izluđuju, ali morate da znate da se oni dešavaju sa veoma dobrim razlogom.

Iako izgleda neobično, nestašluci i plakanje imaju blagotvorno dejstvo na razvoj vašeg deteta. Promena vašeg odnosa prema detetovom ponašanju može da vam pomogne da bolje razumete vaše dete i održite sa njim jaču vezu.

Deca koja plaču imaju bolji odnos sa roditeljima. Foto-ilustracija: Profimedia/ BE&W

Ovo su samo neke od prednosti za dete od nestašluka.

Dete uči kako da se nosi sa razočaravajućim situacijama

Nestašluci se dešavaju obično kada dete čuje reč “ne” od roditelja. Iak one volite da se vaše dete ovako ponaša morate mu staviti jasne granice kako bi se ono naučilo da izađe na kraj sa razočarenjem.

Dete se oseća sigurno da podeli svoje emocije sa vama

Ako vaše dete pokazuje ljutnju pred vama, znači da se oseća dovoljno slobodno da pokaže kako se zaista oseća. Pokažite saosećanje i pomozite vašem detetu kada ga vidite da plače.

Plakanje pomaže detetu da se oslobodi stresa

Kao odrasli znamo da nam plakanje pomaže da se oslobodimo stresa, anksioznosti i razočarenja. Ovo važi za mali procenat dece. Ako je nezadovoljstvo prate suze, oni će se osloboditi viška hormona stresa koji je okidač za anksioznost.

Vaše dete oseća da može da plače pred vama bez osećaja krivice i stida

Budite uz vaše dete kada proživljava jake emocije. Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Kako rastemo učimo da ne treba držati osećanja u sebi. Emotivni slomovi su česti jer gutamo emocije i ne pokazujemo ih, zato je i detetu potrebno da se oslobodi negativnih emocija.

Nestašluci pomažu učenje

Deca plaču kada ne znaju kako da izađu na kraj sa novim situacijama sa kojima nisu imali nikakvih iskustava do tada. Kada prestanu da plaču ona će se normalno pribrati ne bi li rešili problem.

Plakanje formira mehanizam za dugoročnu regulaciju emocija

Kontrola emocija kako naših tako i tuđih se uči s vremenom. Deca vremenom shvataju da je komunikacija odlična za rešavanje i smanjenje anksioznosti i depresije.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA