Roditelji, postoji veoma ozbiljan razlog zbog kojeg vaše dete mora da pije više vode

Voda je najvažniji napitak, ali za decu posebno

  • 0

Deca moraju da piju više vode nego odrasli kako ne bi dehidrirali i bili gojazni. Najnovije istraživanje pokazuje da dete koje ne pije dovoljno vode unosi i do 100 kalorija više na dan.

Čak i za odrasle je preporučljivo da popiju tokom dana šest do osam čaša vode kako bi sprečili dehidraciju. Za decu je povoljno i više od toga, pogotovo što zamenski napici povećavaju broj unetih kalorija do zabrinjavajućeg nivoa.

Mnogi roditelji imaju problem da nagovore dete da pije vodu, pogotovo u periodu uzrasta od godinu do dve. A jedna američka studija je dokazala da ukoliko dete ne pije vodu uopšte ili je ne pije u dovoljnoj meri ono može da ima ozboljne zdravstvene probleme.

Foto-ilustracija: pixabay

- Deca motaju da konzumiraju vodu svaki dan i da im to bude prva opcija kada su žedni - kaže autor studije Ašer Rosinger i dodaje da najmlađi često zamene pijenje vode korišćenjem napitaka koji u sebi sadrže šećere. Ova zamenska pića nisu zdrava i često imaju veliki broj kalorija.

Sa svojim kolegama, Rosinger je analizirao 8.400 dece koja imaju između dve i 19 godina. Istraživali su konzumiranje vode i drugih slatkih napitaka, ali su i napravili analizu koliki procenat kalorija sadrže pića koja deca piju.

Došli su do nalaza da svako peto dete ne unosi dovoljnu količinu vode, kao i da ta deca unose umesto toga dodatnih 100 kalorija na dan. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da svega 10 odsto unešenih kalorija dnevno potiče od šećera, pa je zbog toga ovaj podatak zabrinjavajući.

Kada se uzmu ovi podaci u obzir, onda je jasno zbog čega su deca sklonija gojaznosti, kao i zbog čega pate od ozbiljnih oboljenja, a samo jedno od njih je dijabates.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA